Jak nadać grubość mojemu pokojowi

Cze wszystkim

Jedno pytanie załatwione, kolejne przybywa:)

Mam tę część do modelowania (która w końcu będzie żyrandolem), teraz to dopiero pierwsza próba.

Moje pytanie brzmi:

Jak nadać grubość tej części? Myślę, że przechodzimy przez powierzchnię, ale przyznaję, że po spróbowaniu wyniki wcale nie są jednoznaczne.

To głównie kierunek ekstruzji sprawia mi problemy. Nie wiem, w którym kierunku go nadać, a kiedy znajdę taki, który jest brany pod uwagę, to tak, jakby moja powierzchnia się rozciągała...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

esquisse_de_base1.sldprt

Dobry wieczór

Czy możesz nam powiedzieć, której wersji oprogramowania używasz.

Poczekajmy na specjalistów od powierzchni, ale Wasze szkice prawdopodobnie będą musiały zostać przerobione, ponieważ niektóre z nich wydają mi się otwarte.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Używam wersji premium 2019. Poczekam wtedy na specjalistów ;)

Pokaż ekran , na którym kilka z twoich problemów 

Jestem w wersji  z 2017 roku

lub plik parasolid najlepiej 

@+

1 polubienie

Witam, oto co udało mi się zrobić, ale jest to dalekie od ideału.

Jak pokazano na czerwono, powierzchnie nie zostały wyciągnięte w ten sam sposób, co powoduje niedopasowanie.

Na pewno łodygi będą musiały wykonać wytłoczony kształt, nie znam twojego końcowego projektu.

Z drugiej strony, na początku miałem problem ze stworzeniem trójkątnej powierzchni.

w 1. przeniosłem linie składające się na wewnętrzne trójkąty "Fabrication1" do "Fabriction 2" z "convert entities"

Następnie, aby utworzyć jeden z trójkątów, użyłem "powierzchni granicznej" i w tym miejscu nie należy mieszać w sposobie wybierania linii. Klikamy na 1. linię w pobliżu wierzchołka i sprawdzamy jego poprawność, a następnie na 2. klikamy blisko tego samego wierzchołka, w przeciwnym razie może to wygenerować błąd z powodu uchwytów sterujących, które odwracają lub przecinają powierzchnię (coś w rodzaju :p )

Po wybraniu 2 linii sfinalizuj funkcję i zwykle masz swój 1. trójkąt.

Oczywiście nie zrobiłam wszystkich trójkątów, zrobiłam tylko ćwiartkę, którą następnie uszyłam, a następnie nadała grubość, a na zakończenie okrągła powtórzenie.

Załączam załączony plik tak jak jest on również w SW 2019.

Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć propozycje moich kolegów z klasy, którzy manipulują powierzchnią bardziej niż ja.

Następnie masz inną koncepcję, która polega na wykonaniu spawanej mechaniki.

esquisse_de_base1-_test_fuz3d.sldprt
2 polubienia

FUZ3D: O RANY!! Co za praca! Bardzo dziękuję za przyjrzenie się mojemu problemowi!

Finalny projekt to oprawa w kształcie origami wykonana z mosiądzu i szkła. Szkic ten stworzyłem na szybko, aby spróbować swoich sił na powierzchni (podejrzewałem, że zamierzam ^^ wsadzić głowę w ścianę)

W ten weekend przyjrzę się bliżej twoim wyjaśnieniom.

W każdym razie bardzo dziękuję!!