Jak zduplikować równanie w zestawieniu komponentów SolidWorks

Witam.

Utworzyłem zestawienie komponentów, które zawiera ceny jednostkowe.

Zintegrowałem  w nowej kolumnie i nowej komórce równanie, które mnoży cenę jednostkową przez ilość części.

Teraz chciałbym zduplikować tę formułę do innych komórek, zgodnie z sugestią programu Excel z uchwytem, który możemy przeciągnąć, aby zduplikować

Dziękuję za pomoc

capture_3.png
capture_4.png
capture_5.png
1 polubienie

Witaj @l.loyal 

O ile mi wiadomo, zduplikowanie równania zgodnie z opisem za pomocą tabeli SW wydaje mi się niemożliwe, ale przy nomenklaturze opartej na Excelu wydaje mi się, że jest to wykonalne.

Z drugiej strony możliwe jest powiązanie równania nie z komórkami, ale raczej z kolumnami, jeśli może to być przydatne ;) 

2 polubienia

Witam

Można zobaczyć przykład  , który zrobiłem jakiś czas temu; Aby to zrobić, musisz kliknąć u góry kolumny, a następnie, gdy masz czarną strzałkę, otworzy się okno i tam na nie klikniesz OTTool_Equations_Tools.gif , a następnie umieszczasz tam swoje równanie, a tam zostanie ono przypisane do kolumny, a nie do pola. Gdy to zrobisz, będziesz musiał zapisać swoją nową nomenklaturę.

3 polubienia

Witam

Czy udało Ci się rozwiązać problem z równaniem? 

1 polubienie

Witam.

Dziękuję wszystkim za rozwiązania

Jestem już prawie na miejscu z funkcją OTTool_Equations_Tools.gif  w kolumnie.

Dane niestandardowe ("OSTATNIA JEDNOSTKOWA CENA ZAKUPU") dobrze mnożą się przez liczbę całkowitą (1,2,3,4,5 itd.).

Jedynym minusem jest to, że ilość części (automatycznie obliczana przez SolidWorks) nie powinna być traktowana jako liczba .

Zatem operacja jest równa 0

Ciągle szukam wartości "Ilość", która ma być traktowana jako liczba.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

capture_6.png
capture_7.png

Potwierdzam to, co powiedziałem w poprzedniej wiadomości o:

1. Nomenklatura w formacie Excela pozwala na wykonanie omawianej manipulacji (sztuczka polegająca na przesuwaniu się przez mały +) przechwycenia 0 i 01.
  2. Fakt powiązania kolumn z miejscami komórek w tabeli ka ma bazę solidworks. Schwytanie 02

@l.Loyal odnośnie formatu tekstu myśli o użyciu listy rozwijanej lub zamiast wpisywania nazwy kolumny, która rzeczywiście tekst (tytuł kolumny) niekoniecznie ta sama nazwa właściwości ;) 

capture_0.png
capture_1.png
capture_2.png
1 polubienie

Czy możesz udostępnić swój plik BOM, abym mógł go obejrzeć, ponieważ udało mi się już utworzyć formuły w BOM-ach...

1 polubienie

Dziękuję za wiadomości.

Jest on zablokowany dla nomenklatury w formacie Excel.

Załączam pliki Excela

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

capture_8.png
nom_database_be_mascara.xlsx
nom_database_be_mascara.xls

Plik zestawienia komponentów SolidWorks

nom_database_be_mascara.sldbomtbt

A oto na przykład dwa kawałki

support_chassis_3ensemble_chassis_os_1-3_sw_erd_00_1.sldprt
profil_c_45x20x15x4_prv_petit_os_sw.sldprt

Witam

W załączeniu znajduje się nomenklatura, która działa z formułą. Musiałem go odtworzyć, ponieważ Twój dał mi komunikat o błędzie. 

nom_database_be_mascara_ac_cobra.sldbomtbt
2 polubienia

Witaj @ac kobrą.

Dziękuję bardzo, to jest dokładnie to, czego chciałem.

Świetnie i jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

1 polubienie

Nikiel  :-)

1 polubienie