Jak inaczej obrócić jednostkę?

Witam

W załączonym pliku chcę obrócić półkole (na niebiesko) od jego punktu bazowego na dole do punktu błękitu nieba. Na razie mogę to zrobić za pomocą funkcji rotacji, ale ta funkcja wymaga określenia kąta obrotu, co jest dość żmudne, ponieważ nie są to typowe kąty i muszę je mierzyć za każdym razem (mam kilka obrotów).

Czy istnieje inny sposób na zastosowanie tej rotacji? Na przykład, wybierając 2 osie, które składają się na mój kąt obrotu?

Próbowałem przesunąć trójścian, który jest umieszczony w środku obrotu, ale nie pada on pod pożądanym kątem.

Z góry dziękuję za pomoc,

Savin

image_1.png

Cześć Sabine

Nie jestem pewien, czy wszystko zrozumiałem, ale czy funkcja "okrągłego powtarzania" może być odpowiednia.

Więc twój niebieski szkic zachowywałby się jak litery G i C

Z drugiej strony, jeśli to twój półokrąg obraca się wokół siebie (tak jakby toczył się po łuku wielkiego koła) idąc od bieżącego punktu do niebieskiego punktu, powinieneś określić liczbę zwojów.

Określ również, czy jest to szkic, który chcesz obrócić, czy obiekt (bryła).

Więcej szczegółów wydaje mi się konieczne ;-)

Pozdrowienia

Jeśli dobrze zrozumiałem, połówka dysku musi znajdować się w połowie odległości między 2 literami (które nie mają tej samej szerokości).
Tak więc okrągłe powtórzenie nie jest odpowiednie, myślałem o powtórzeniu kropki, ale nie jestem pewien, czy możesz obrócić szkic po drodze.

Witam

Jeśli ma to na celu umieszczenie tekstu i kropkę w sposób okrężny, dlaczego nie zrobić okrągłego szkicu w linii konstrukcyjnej i użyć funkcji tekstowej w szkicu, wybierając okrągły szkic i wykonując usuwanie materiału w ten sposób, jak to robisz. Zobacz na przykład PJ w SW 2016

teste_1.sldprt

Dobry wieczór

@ Zoro

To właśnie do szkicu chcę zastosować obrót (który przeciągnąłby półkole nad dużym okręgiem, w którym spoczywają litery, aż do punktu niebieskiego nieba).

"Okrągłe powtórzenie" nie jest odpowiednie, ponieważ kąt nigdy nie jest taki sam; rzeczywiście, do napisania liter użyłem funkcji tekstowej Solidworks i odstęp między literami nie jest taki sam (na przykład między G/C i C/R), a szerokość liter też nie jest taka sama . Jest to więc prawdziwy ból głowy.

Chcę obrócić półkole wzdłuż tego samego łuku, co ten, w którym wskazywane jest "30,31°", a więc tak, aby środek obrotu znajdował się bardziej (poza polem rysunku).

@stefbeno

Tak, dokładnie o to chodzi, "połówka dysku musi znajdować się w połowie odległości między 2 literami (które nie mają tej samej szerokości)".

@ AC Kobra 427

Prawdą jest więc, że nie pomyślałem o zrobieniu kropek w trybie tekstowym, ponieważ stosuję do kropek funkcję Revolution, aby uzyskać półkule między literami (same są wyciągnięte).

Aby dać ci wyobrażenie o tym, jak to wygląda, w załączeniu znajdują się 2 obrazy.

image_2.png

I 2.

image_3.png

Chciałem tylko sprawdzić, czy istnieje łatwiejszy sposób obracania bez zawsze znajomości kąta, ale przy użyciu wszystkich osi, które są na szkicach.

Rozumiem nasze zamieszanie (w każdym razie moje), ponieważ to, co chcesz zrobić, to funkcja rewolucji

"Baza Revolverd Boss Base" Funkcja rotacji to kolejna cecha , która nie ma z tym nic wspólnego :-)

Najprostszym sposobem jest ułożenie linii konstrukcyjnej w równej odległości od dwóch liter  (ręcznie, przepraszam). Linia ta będzie służyć jako oś dla funkcji rewolucji "Baza bossa Rewolweru".

Ale najwidoczniej to właśnie zrobiłeś.

Pozdrowienia

Na razie, w tym konkretnym przypadku, ponieważ celem jest wykonanie punktu półkulistego, można wykonać powtórzenie za pomocą szkicu (por. PC w SW15).

Część 1.SLDPRT
1 polubienie

Witam

Oprócz obrotu jest to, co jesteś litery i kropki w odpowiednim odstępie czasu i odpowiedni rozmiar

Do ostatniego załączonego obrazu

Wygląda jak medal

Jeśli tak, dlaczego nie zmienić położenia pierścienia zawieszenia ?

pod jaką wersją oprogramowania jesteś

@+

1 polubienie

W przykładzie, który podałem, możesz użyć punktów do utworzenia półkul, tworząc szkic, a następnie przekształcając elementy.

1 polubienie

Witam

@ Zozo_mp (przepraszam za błąd w nazwie użytkownika w poprzednim poście)

Rzeczywiście, zrobiłem obrót (co nie stanowiło dla mnie problemu), ale chodziło mi o obrót:

- Aby to zrobić, funkcja wymaga: Element / Środek obrotu / Kąt obrotu

- zamiast wskazywać kąt obrotu, próbowałem się dowiedzieć, czy możemy wyznaczyć wskaźnikiem (bezpośrednio na szkicu) osie, które tworzą kąt obrotu... ale oczywiście nie...

@stefbeno

Nie wiedziałem o tej funkcji i jestem nią zainteresowany!; Zamierzam więc przetestować, jak to wygląda i informować Was na bieżąco. Dziękuję za poświęcenie czasu na szkicowanie :-)

@gt22

Napisałem litery za pomocą funkcji tekstowej Solidworks, więc odstęp między literami nie został zmieniony i może to być podejście do zbadania....

Jest to rzeczywiście medal i pomysł zmiany położenia pierścienia jest ciekawy.

Pracuję na licencji SW 2018.

@ AC Kobra 427

Rzeczywiście, właśnie szybko przetestowałem mój tekst z kropką w 2-literowych odstępach i jest on umieszczony w samym środku :-)) Więc zamierzam wrócić do tej bazy i zobaczyć, co się stanie.

Będę Cię informować na bieżąco i dziękuję za wszystkie świetne pomysły!

Witam

Właśnie skończyłem rysować mój tekst i ściegi w następujący sposób:

- pisząc tekst z "kropką", ale zamiast pisać "". G.C.R.E."Każdą literę stworzyłem osobno z kropką (aby umożliwić przesuwanie litery po łuku koła, ponieważ bez "kropki" litera pozostaje nieruchoma): ". G", a następnie ". C" itd.

- W ten sposób udało mi się łatwo ustawić 2 środkowe litery (C i R) w stosunku do pionowej osi mojego medalu (więc nie muszę już przesuwać kabłąka :-)) i przenieść  odstęp między tymi 2 literami na resztę tekstu;

- do wykonania ekstruzji moich liter jeszcze przed operacją "Rozpuszczaj tekst szkicu" musiałem usunąć kropki, które stały się bezużyteczne;

- I w końcu, funkcja "Powtórzenie sterowane szkicem" była dla mnie przydatna do tworzenia moich punktów między literami (szkic, obrót, powtórzenie szkicu), jak wskazuje AC Cobra 427... to jest dokładnie ta funkcja, której potrzebowałem:-)!

Wynik na zdjęciach poniżej.

Dziękujemy wszystkim za Wasz wkład!

Savin

image_4.png

Przepraszam, to  stefbeno wspomniał o próbie szkicem...

Drugi obraz.

image_5.png