Chcę zapisać plik części .sldprt w formacie .obj;
Aktywuję ScanTo3D przed zapisaniem, a następnie wybraniem rozszerzenia .obj, a następnie otrzymuję komunikat o błędzie: "nie ma jednostki do przetworzenia we WRL"
Co muszę zrobić wcześniej?
Dziękuję
capture.jpg
Witam
Nie jest to możliwe bezpośrednio w przypadku części SOLIDWORKS. Potrzebna jest "siatka" (model triangulowany) ScanTo3D
Sztuczka polega na tym, aby:
Zapisz swoją część w formacie STL (możesz wtedy sterować wyświetlaczem) Otwórz plik "Mesh File" za pomocą ScanTo3D Zapisz go w formacie OBJ Miłego końca dnia
Alan
1 polubienie
co masz na myśli, otwierając plik STL za pomocą SCANTO3D?
Po prostu używam karty "Otwórz" w SOLIDWORKS , czy muszę zrobić coś innego?
Udaje mi się otworzyć ten plik STL, a następnie po kliknięciu zapisz w formacie OBJ nie pojawia się już komunikat o błędzie, ale nie mogę znaleźć żadnego zapisanego elementu w moim folderze
Oczywiście musisz aktywować dodatek ScanTo3D
A potem musisz wziąć format pliku na samym dole listy "ScanTo3D Mesh File"
Zobacz załączony obraz
image_1423.png
1 polubienie
Zaznaczyłem "zobacz wszystkie pliki" ale nadal nic nie mam.
Może pionowy pasek przewijania?
1 polubienie
niestety nadal nic nawet przy przesuwaniu przewijania w pionie
FUZ3D
18 Listopad 2019 15:50
8
Dobry wieczór, jaki jest dla Ciebie interes, aby zapisać go w OBJ, na jakim oprogramowaniu zamierzasz ponownie wykorzystać swoją część?
Jeśli chcesz go otworzyć na przykład na 3Dmax lub Fusion 360, użyj STL, który otworzysz w tych programach.
Lub nie używaj oprogramowania i innych programów Fusion 360 do modelowania części i zapisywania ich jako OBJ.
OBJ są automatycznie integrowane z pakietami Autodesk, które już korzystały z tego systemu dla 3dmax / Fusion 360.
To aby otworzyć go za pomocą aplikacji rzeczywistości wirtualnej
Witam;
W przeciwnym razie istnieje makro Neila Larsena: Free_SolidWorks_OBJ_Exporter_v2.0.swp (do użycia z Solidworks -> MAcro...)
Dostępne tutaj: https://forum.solidworks.com/thread/54270
Nie był aktualizowany przez jakiś czas, ale nadal jest skuteczny.
Pozdrowienia.
1 polubienie
Witam
Krótki filmik ilustrujący mój punkt widzenia
Przepraszam za spóźnioną odpowiedź
Cdlt powiedział:
Alan
stltoobj.mp4
2 polubienia
Aby aktywować ScanTo3D, musisz posiadać licencję solidworks Premium.
W przeciwnym razie mały samouczek: https://grabcad.com/tutorials/how-to-convert-solidworks-file-to-obj