W jaki sposób część nr 4 jest powiązana z częścią nr 2 na tym rysunku technicznym i do czego służy (przestań?)?

Cze wszystkim

Jestem studentem inżynierii mechanicznej i mam problem.

Muszę zrobić wykres połączeń tego rysunku technicznego, ale utknąłem, ponieważ nie jestem pewien, czy część nr 4 rzeczywiście należy do części nr 2, której całość pokolorowałem na czerwono.

Ponadto nie mogę zrozumieć, w jaki sposób część nr 4 jest połączona z pomieszczeniem nr 2, jeśli jest dobrze połączona. Nie widzę żadnych ani innych środków do dokręcania.

Komentarz mechanika lub innego jest mile widziany. Potrzebuję pomocy, proszę, jestem na tym od dwóch dni...

Azumpo powiedział:

15457736181881177235366.jpg

Witam

Oczywiście Załącznik 2 i Załącznik 4 nie są częścią tej samej całości. Część 4 jest cylindryczna i jest utrzymywana na miejscu przez suwak 4 (w kształcie litery V).

3 polubienia

[TRYB PIERDNIĘCIA - WŁĄCZONY]

Uważam, że ludzie (lub gorzej, jeśli są zakurzonymi nauczycielami), którzy dają takie rysunki, są terrorystami.
Marnowanie czasu uczniów na tego rodzaju plan w ok. który musi pochodzić z 1857 roku to prawdziwa bzdura.
Jest tak wiele do zrobienia z rysunkami, które spełniają dzisiejsze standardy, że robienie tego rodzaju rzeczy sprawia, że mam ochotę odpiąć gonady.

[WYŁĄCZ TRYB ołowianego dziurkacza ]

@ Azumpo Czy możesz opublikować niepokolorowany rysunek, a także wszystkie dane dotyczące postawionego problemu, być może pozwoli ci to zobaczyć wyraźniej

Cześć @Rim-b

Przypomina mi to narzędzie, które pozwala zablokować lub zaindeksować coś na przemieszczeniu osiowym. Brakuje kilku widoków, co nie sprawia, że cały rysunek jest bardzo wyraźny, stąd "tryb pierdnięcia" powyżej. Wesołych Świąt :   -)

4 polubienia

Witam

Przykręcenie lub odkręcenie części 3 do części 1 powoduje wsunięcie części 2 do części 1, a tym samym zmostkowanie lub rozpięcie części 4 za pomocą kształtu litery V. Pokoje 2 i 4 to 2 oddzielne pokoje, dlatego też znajdują się 2 bąbelki...

Całkowicie zgadzam się z komentarzami Zozo_mp, jeśli to nauczyciel dobrze rozprowadza tego rodzaju plan, to najwyższy czas, aby przeszedł na emeryturę...

Pozdrowienia

3 polubienia

Nadal warto wiedzieć, jak czytać starą mapę i jak zauważa d.roger, jeśli są dwie bąbelki, to nie na nic.

Potem denerwuje mnie widok studentów/uczniów, którzy przychodzą tutaj, aby zmierzyć się ze swoją pracą. Umiejętność zadawania pytań jest dobra, ale wiedza o tym, jak myśleć i poświęcać czas na dany temat, jest również dobra. 

Pomiędzy millenialsami , którzy nie wiedzą, jak myśleć, a nowymi stażystami, którzy są zmuszeni do wpisania w google obliczenia racji 1/10, aby uzyskać wynik, jestem rozczarowany.

Przykro mi, że to grób na tobie, ale jest coraz więcej pytań związanych z niszczycielami czołgów i nawet jeśli ludzie tutaj są bardzo mili i odpowiadają na twoje pytania, to ci to nie pomoże na później i nie pomoże też naszym firmom....

2 polubienia

Dobry! Masz rację @Mandragore ale nawet ja, który dzięki forum przez 15 dni zrozumiałem, czym jest pogląd prawicowy i lewicowy: i tak zajęło mi ponad godzinę, aby wymyślić hipotezę, która może być totalnie głupia. 

Zrobiłem rysunek 3D PDF tego, co zrozumiałem.

Nie zrobiłem "zielono-żółtej" blokowania , która nie stanowi żadnej szczególnej trudności

(aby przeczytać PDF 3D, kliknij dwukrotnie na link ==> opcja w prawym górnym rogu ==> Zatwierdź dokument ==> ładowanie za pomocą małego zegarka ==> po kilku sekundach kliknij na środek ekranu, a częścią 3D można manipulować we wszystkich kierunkach.

Szczegółowe instrukcje użytkowania są następujące:

dessin_mystere_26_12__2018_.zip
1 polubienie

Dobry wieczór

Oto wyjaśnienie w formie pliku PDF czytelnego dla każdego, w przeciwieństwie do Worda :-)

Bądź ostrożny, to tylko hipoteza! Prawdziwe rozwiązanie może być zupełnie inne.

W razie potrzeby mogę zrobić Ci animowany gif sceny   :-)  :-) :-) :-)

Pozdrowienia

montage_mystere_26_12_2018_.pdf
1 polubienie

Zozo_mp to świetnie, że rozumiesz, że nawet nie widziałem tematu, który dotyczy tego pytania!

Będę musiał to pokazać mojemu stażyście, kiedy poprosiłem go, aby pokazał mi widok z przodu, udało mu się zamontować mi 6 razy widoki z boku / z góry, zanim przeszedłem do przodu, pomyślałem, że się poddam i wezmę mysz! Przepraszam, że odpuszczam, to musi być zmęczenie sylwestrem.

Azumpo, zasada jest taka, że śruba zaciskowa  (3) wsuwa część 2 w część 1, która służy jako prowadnica, i dochodzi do "zamocowania" części 4 poprzez dokręcenie.

1 polubienie

Dobry wieczór

Będąc nauczycielem IS, z tego co widzę, będę mógł wyjąć plany moich maszyn z instrukcji obsługi (https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k3769047/f5.image), jest kilka naprawdę fajnych planów......

Myślę , że Zozo_mp  został wprowadzony w błąd przez kolorystykę rysunku, jego jakość, adnotacje i liczbę reprodukcji.

Najwyraźniej ktoś użył go do pokazania pasujących cech między ramkami, a także do modelowania kinematycznego. Myślę, że możemy sobie wyobrazić, że oryginalny rysunek to:

(Reprezentacja gwintu nie jest dołączona)

System jest zatem systemem zaciskowym z V dla części cylindrycznej (rodzaj imadła)

2 polubienia

Witam wszystkich,

Dziękuję za responsywność, skuteczność i pomoc.

Jeśli chodzi o działanie mechanizmu, to dobrze go rozumiałem, ale to właśnie ta część nr 4 sprawiała mi problemy, ponieważ nie rozumiałem, czemu ona odpowiada.

Dziękuję @Rim_B za reakcję, ale myślę, że w swojej odpowiedzi miałeś na myśli "slajd 2", a nie "slajd 4".

Dziękuję @Zozo_mp i @maldoror00 za ilustracje problemu, jestem bardzo wzrokowcem, a ten kawałek 4 całkowicie mnie blokował. 

Dziękuję @d.roger za historię bańki. Wiedziałem, że to wskazówka, ale wątpliwości pozostały. Co więcej, później zdałem sobie sprawę z niespójności w grupach linków, równoważnych linkach i wykresie linków. Nie mogą być trzech grup. Są więc 4 z nich.

@mandragore

Nie martw się, nie przyszedłem na to forum, aby wykonać swoją pracę, ale aby mnie oświecić po tym, jak na próżno próbowałem znaleźć trop w Internecie. 

Przygotowuję się do ATS i to ćwiczenie jest najprostszą z zadań domowych mechaniki. Prawdą jest, że rysunek jest słabej jakości, biorąc pod uwagę wiele reprodukcji i to mnie zablokowało, ponieważ praca nr 4 ma kropkowaną część, podczas gdy powinna być całkowicie widoczna w widoku z góry. To wszystko, utknąłem na szczegółach, ale to nie przeszkadza mi zrozumieć, jak działa reszta mechanizmu.

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc. 

Przesyłam Ci zdjęcie planu bez kolorowania. W rezultacie zamierzam pokolorować pokój nr 4 innym kolorem. 

Jest błąd w temacie, nie sądzę żeby to był "reduktor mechaniczny"...

Do zobaczenia znów

Azumpo powiedział:

15458554117512116727554.jpg