Jak wyeksportować współrzędne punktu z Solidworks?

Witam

To wszystko jest w tytule... Już od kilku razy rysuję narzędzia, do których klient chce znać współrzędne konkretnych punktów.

Wiem o jego przydatności, bo sam kilka lat temu zajmowałem się metrologią ;-)

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Yoann powiedział:

Witam

Ze swojej strony używam narzędzia GetCoordinates, które jest w sprzedaży na Lynkoa!

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaire-getcoordinates-860.html

Daje mi to możliwość eksportu w Excelu lub pliku tekstowego podczas opisywania danych punktów w moim pliku 3D i/lub tabeli na moim rysunku!

@+

1 polubienie

Witam

Ze swojej strony wolę używać wewnętrznej funkcji solidworks, aby uniknąć kupowania wtyczki. Lepsze niż wielkie przemówienie, na youtube jest film wyjaśniający to:

http://www.youtube.com/watch?v=1tyXfCxaf8U

Dobranoc

6 polubień

Dobry wieczór

Dziękuję Matthieu, nie znałem tej metody, a zwłaszcza nigdy bym na nią nie wpadł...

Rzeczywiście, ma to tę zaletę, że korzysta z wewnętrznych funkcji SolidWorks, ale zmusza cię do ręcznego lokalizowania punktów, o których mowa, jeśli chodzi o wykonywanie pomiarów zgodnie z życzeniem yoann.

Ale trzymam tę metodę na łokciu, ponieważ dla moich potrzeb eksportu ściegu krzywego jest dobra!

@+

Dla twojej informacji, prawdą jest, że często wracam do narzędzi, ponieważ mam subskrypcję MyCadServices, a więc dostęp do wszystkich tych narzędzi!

@+

1 polubienie

Dziękuję

Przyznam, że nie jest źle i nie wyobrażałem sobie, że można tak edytować IGS.

Jedyne, co mi przeszkadza w metodzie, to to, że punkty nie są zidentyfikowane, będę miał do podania sto punktów i nie chodzi o to, żeby je odwrócić...

Cze wszystkim

Rzeczywiście, metoda eksportu wideo do IGES jest bardzo interesująca...

Miłego dnia.

Yoann,

Będę się upierał, ale jeśli masz 100 punktów do znalezienia, lepiej skorzystaj z wtyczki, o której wspomniałem, ponieważ szybko się zwróci w porównaniu z czasem, który zaoszczędzisz.

@+

Metoda wideo zadziałała, dostałem swoje 95 współrzędnych i w kolejności...

Z drugiej strony zdałem sobie sprawę, że klient pytał mnie też o kąt smaczenia...

Zrobiłem to, przesuwając się z punktu do punktu po linii poziomej i stycznej do mojej trajektorii z kątem pilotowanym między nimi.

Czy zrobiłbyś to inaczej?

W każdym razie dziękuję, zaoszczędziłeś mi dużo czasu:

Odkryłem funkcję "dostosuj splajn", tworzenie równoodległych punktów na splajnie, a przede wszystkim, że można edytować IGS w tekście, tego nigdy bym nie znalazł sam :-)

1 polubienie