Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem, obecnie jestem na komercyjnej płycie, która zawiera 3 głowice obróbcze (obrabiarka), modelowałem je na SolidWorks, umieściłem je w złożeniu, pozycji, a następnie otworzyłem w edytorze SolidWorks, aby uzyskać ładne renderowanie i wstawiłem kilka informacji technicznych (Przekrój głowic, kąt obróbki, itp.) dla potencjalnych przyszłych klientów.
Muszę wstawić pociągnięcia osi pozornej, aby następnie umieścić inne, które wskażą kąt w stosunku do tej samej linii środkowej. Problem polega na tym, że nie mam precyzji w moich liniach, nie mam jak ograniczyć słynnej polilinii, chciałbym ustawić moją linię prostopadle do podłoża i nadać mojej linii kąt wskazujący na obróbkę, w tej chwili rysuję swoje linie odręcznie, co naprawdę nie nadaje się do tworzenia broszury handlowej... Chciałbym wiedzieć, czy istnieje funkcja jak w SolidWorks (uczyń linię równą, prostopadłą, poziomą,...), czy też jest jakaś sztuczka, która na to pozwala?
Jeśli dobrze rozumiem Twój problem, myślę, że musisz stworzyć siatkę, aby móc narysować daną linię. Siatki w przybliżeniu odpowiadają planowi solidworks DASN.
Dlaczego nie narysować swoich osi i strzałek bezpośrednio w solidworks i nie wstawić ich do zespołu głowicy obróbczej, jak chcesz !! Nakładając na nie trochę koloru, może być całkiem nieźle, a boki są łatwe do założenia!
Coyote, myślałem o tym, problem polega na tym, że linie siatki niekoniecznie wpadają w oś moich głowic obróbczych i dlatego moja polilinia nie będzie znajdować się w środku. Załączam obraz, aby był bardziej wyraźny. Na załączonym obrazie polilinie są rysowane ręcznie, a następnie wstawiłem siatkę.
David be3, nie jestem głupi, żeby rysować je bezpośrednio w kawałkach, próbuję i mówię ci.
Ha, więc nie zrozumiałem, po prostu naciśnij ALT, gdy chcesz ustawić się w osi elementu cylindrycznego, niezależnie od tego, czy jest to polilinia, oś, czy coś innego.