Jak tworzyć proste polilinie?

Cześć wszystkim

Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem, obecnie jestem na komercyjnej płycie, która zawiera 3 głowice obróbcze (obrabiarka), modelowałem je na SolidWorks, umieściłem je w złożeniu, pozycji, a następnie otworzyłem w edytorze SolidWorks, aby uzyskać ładne renderowanie i wstawiłem kilka informacji technicznych (Przekrój głowic, kąt obróbki, itp.) dla potencjalnych przyszłych klientów.

Muszę wstawić pociągnięcia osi pozornej, aby następnie umieścić inne, które wskażą kąt w stosunku do tej samej linii środkowej. Problem polega na tym, że nie mam precyzji w moich liniach, nie mam jak ograniczyć słynnej polilinii, chciałbym ustawić moją linię prostopadle do podłoża i nadać mojej linii kąt wskazujący na obróbkę, w tej chwili rysuję swoje linie odręcznie, co naprawdę nie nadaje się do tworzenia broszury handlowej... Chciałbym wiedzieć, czy istnieje funkcja jak w SolidWorks (uczyń linię równą, prostopadłą, poziomą,...), czy też jest jakaś sztuczka, która na to pozwala?

Z góry dziękujemy!

Witam

Jeśli dobrze rozumiem Twój problem, myślę, że musisz stworzyć siatkę, aby móc narysować daną linię. Siatki w przybliżeniu odpowiadają planowi solidworks DASN.

@+

2 polubienia

Dlaczego nie narysować swoich osi i strzałek bezpośrednio w solidworks i nie wstawić ich do zespołu głowicy obróbczej, jak chcesz  !! Nakładając na nie trochę koloru, może być całkiem nieźle, a boki są łatwe do założenia!

@David być 3, osie lub adnotacje SolidWorks nie są pobierane w Composerze, więc....

1 polubienie

Nie, ale narysuj osie na kawałki .sldprt !!   Wytłoczka okrągła Ø5  .... Łatwe do wykonania i ustawienia w SOLIDWORKS !

1 polubienie

@David być 3 widziane pod tym kątem, ok, czemu nie.

Dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź,

Coyote, myślałem o tym, problem polega na tym, że linie siatki niekoniecznie wpadają w oś moich głowic obróbczych i dlatego moja polilinia nie będzie znajdować się w środku. Załączam obraz, aby był bardziej wyraźny. Na załączonym obrazie polilinie są rysowane ręcznie, a następnie wstawiłem siatkę.

David be3, nie jestem głupi, żeby rysować je bezpośrednio w kawałkach, próbuję i mówię ci.

tete_usinage.png

Ha, więc nie zrozumiałem, po prostu naciśnij ALT, gdy chcesz ustawić się w osi elementu cylindrycznego, niezależnie od tego, czy jest to polilinia, oś, czy coś innego.

@+

1 polubienie