Witaj, Samouk w Solidworks Chcę wykorzystać ten okres zamknięcia, aby ulepszyć moją metodologię projektowania.
Obecnie napełniam wkłady ręcznie, nie wchodzę w właściwości moich części i montażu itp. Krótko mówiąc, majstruję przy pewnych aspektach, bo nie wiem, jak to zrobić
Chciałbym wykorzystać możliwe automatyzmy, aby pracować wydajniej i bardziej rygorystycznie. Właśnie obejrzałem samouczek na temat formularzy nieruchomości.
Utworzyłem pole "Odwołanie", utworzyłem pole "Oznaczenie", ale jak ustawić nazwę pliku "odniesienie + oznaczenie"? Przykład: "0123 _ Nakrętka" Czy powinienem postąpić odwrotnie, tj. zapisać plik pod "0123 _ Nut" i wskazać gdzieś, że odniesienie jest pierwszą częścią nazwy pliku, a oznaczenie jest drugą częścią?
A może to zły pomysł, aby nazywać elementy w ten sposób?
Aby zrobić to, o co prosisz, musisz użyć makr dostarczonych przez system Dassault "MyCADtools", tam będziesz miał już minimum do napełnienia kartridża.
Ten wkład napełni się tylko wtedy, gdy wypełnisz dane swojej części, a kiedy zrobisz okruchy na planie, wypełni się automatycznie.
W przeciwnym razie musisz utworzyć konfigurowalne makro ...
Poczekaj, aż znajdę dla Ciebie link lub poszukaj swojej strony LOL...@+.
W moich plikach SolidWorks właściwości są w 3D (sldprt lub sldasm).
Rysunek nie ma żadnych właściwości niestandardowych.
Właściwości 3D otrzymuję bezpośrednio, umieszczając w tabelce rysunkowej lub komentarzach właściwość modelu, wpisując: $PRPSHEET:{nazwa właściwości}.
Właściwość file -->
W moich plikach SolidWorks właściwości są w 3D (sldprt lub sldasm). Rysunek nie ma praktycznie żadnych właściwości niestandardowych.
Tak więc na rysunku otrzymuję właściwości 3D bezpośrednio, umieszczając w tabelce rysunkowej lub komentarzach właściwość modelu, pisząc: $PRPSHEET:{nazwa właściwości}.
Mam nadzieję, że dobrze zinterpretowałem twoje pytanie.
Osobiście uważam, że nazywanie części kodem + nazwą części nie jest zbyt praktyczne. Jeśli chcesz zmienić nazwę tytułu swojego utworu lub zmienić funkcję, nazwa pliku zostanie nadpisana. Osobiście po prostu używamy kodu i otrzymujemy właściwość Title z oznaczenia części w kolumnie eksploratora Windows, aby zobaczyć nazwę części (która absolutnie nie jest związana z nazwą pliku)
@sbadenis: Do góry! Dziękuję za podzielenie się moim doświadczeniem. Czasami idę w jakimś kierunku, a na końcu zdaję sobie sprawę, że nie jest on najlepszy. Jako samouk jestem zainteresowany wszystkimi najlepszymi praktykami, które należy stosować, lub błędami, których należy unikać.
Powodem, dla którego chciałem, aby nazwa części znajdowała się w nazwie pliku, jest lepsza identyfikacja części w drzewie złożenia, ponieważ drzewo z odniesieniami nie jest praktyczne.
Czy istnieje sposób na uzyskanie oznaczenia w drzewie zestawu?
Dziękuję! To dokładnie odpowiada moim potrzebom! Miałem też pb terminologii, pomiędzy "Opisem" a "Oznaczeniem". Dla mnie "śruba gaźnika" była oznaczeniem.
Jeśli dobrze zrozumiałem: "śruba węglowodanowa" to "opis", a śruba "M4x30mm" to oznaczenie, prawda?
Tak więc, zaznaczając "Pokaż opis komponentów", teraz otrzymuję to, czego chciałem... Dziękuję