Jak ustawić atrybut jako nazwę warstwy (autocad2013)

Witam

Po wielu poszukiwaniach nie mogłem znaleźć rozwiązania, mam posty, które zostały zintegrowane z Autocadem, ale problem polega na tym, że każdy z nich odpowiada innej warstwie z nazwą mojego postu jako nazwą warstwy. Chciałbym, aby dla każdej z tych warstw w moim bloku "post" mogłem zastąpić etykietę "nazwa" nazwą warstwy (tak, aby była spójna). Przetestowałem zmienną systemową 'Clayer', ale jak sama nazwa wskazuje, podaje mi nazwę bieżącej warstwy oraz nazwę warstwy, której częścią jest obiekt.

Wiedząc, że mam ponad 2500 elementów, chciałbym wiedzieć, czy istnieje zmienna systemowa lub coś w tym rodzaju, co pozwala wypełnić atrybut wartością warstwy, której jest częścią.

z góry dziękuję ;)

Witam

Po kilku poszukiwaniach znalazłem takie rozwiązanie, że udało mi się zabrać do pracy tylko poprzez dodanie nowego atrybutu do istniejącego bloku. Jeśli zmodyfikujesz już istniejący atrybut, to nie zadziała, przynajmniej mi się nie udało:

1 - Otwórz edytor bloku, aby edytować blok słupa

2- Utwórz nowy atrybut z następującymi parametrami:

- Etykieta = nazwa wpisu (inna niż istniejąca etykieta)
     - Domyślne = Kliknij przycisk "Wstaw pole"

-- Kategoria pola = Obiekty
          -- Nazwy pól = BlockPlaceholder
          -- Właściwość odniesienia do bloku = Warstwa
          OK

- Zaznacz pole "Wstępnie zdefiniowane"
     - Dostosuj ustawienia tekstu do swoich upodobań

3- Ewentualnie usuń istniejący atrybut, który nie musi już być

4- Zamknij edytor bloków, zapisując zmiany (odwrotnie byłoby głupio!!)

5- Uruchom polecenie "ATTSYNC" (Synchronizuj atrybuty)

- Naciśnij "Enter", aby wybrać blok
     - Naciśnij "Enter", aby potwierdzić synchronizację.

Normalnie powinna być wyświetlana nazwa warstwy, do której wstawiona jest ramka.

Bądź ostrożny, w tym przypadku nie jest wyświetlana nazwa warstwy, w której tworzone są cechy bloku (zwykle warstwy "0").

Jeśli masz kilka różnych bloków biegunowych, musisz postępować zgodnie z tą procedurą dla każdego bloku.

Mam nadzieję, że ci pomogłem,

Eryk R.

1 polubienie

Witam

Bardzo dziękuję za rozwiązanie, muszę majstrować przy rzeczy, aby zmieniała wartość tylko raz (aby później zintegrować moje posty na innej warstwie) i będzie dobrze^^