Witam, modeluję stół podnośny i ograniczenie, które umieściłem między moim toczeniem a kątem, uniemożliwia ruch.
Jest to ograniczenie styczności, ponieważ nie mogę nałożyć innego ograniczenia, ponieważ wydaje mi się, że jest to przesuwający się oś, który powinienem mieć.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Witam
Jeśli zasada działania stołu jest taka, jak sobie wyobrażam (patrz rysunek poniżej), nie ma powodu, aby uzyskać blokadę ruchu poprzez narzucenie ograniczenia styczności między rolką a kątem.
Ruch musi być możliwy...
Jest to możliwe, ale bez właściwości łożyska antypoślizgowego między obrotem a przesunięciem wałeczków. Aby uzyskać tę zależność, wystarczy zdefiniować wiązanie " Mechaniczne " typu " Zębatka i zębnik " pomiędzy tymi dwiema częściami.
Tak właśnie jest w Solidworks.
Bardzo dziękuję za te informacje, próbowałem kontaktu między powierzchnią a tym, kto nie pozwolił mi na to połączenie.
Spróbuję ponownie z tą metodą.
Udało mi się za pomocą Twojej metody znaleźć ten związek, ale po jego utworzeniu namiar nie ląduje pod moim kątem, musi być coś jeszcze, co nie wychodzi mi dobrze.
Przepraszam, że zadaję pytania, może to być głupie, ale minęło bardzo dużo czasu, odkąd dotykałem SW.
Musieć:
- wiązanie styczności w celu wymuszenia kontaktu między wałeczkiem a kątem, oraz
- Ograniczenie zębatki i zębnika w celu uzyskania relacji toczenia bez poślizgu. To ostatnie ograniczenie nie wymusza kontaktu między dwiema częściami.
Ciekawą rzeczą jest to, że ograniczenie styczności, które stosujesz, wydaje się blokować ruch. Niewątpliwie istnieją inne ograniczenia, które są nie do pogodzenia z mobilnością.
Witam
Musisz ograniczyć ograniczenia pierwszego poziomu tak bardzo, jak to możliwe: więc mieć zespół składający się z kilku podzespołów (powiedziałbym, że od 4 do 5, biorąc pod uwagę zdjęcie), a nie 800 części ograniczonych między nimi na pierwszym poziomie.
Ewentualnie twórz wirtualne podzespoły, jeśli nie chcesz musieć nimi zarządzać.
Nienaganny dla informacji, spróbuję dziś wieczorem, kiedy wrócę do domu z pracy z dwoma wymienionymi ograniczeniami.
Jeśli chodzi o podzespoły, teraz robię je tak, jak je robię, szybko zdałem sobie sprawę, że inaczej jest bałagan.
Mam do tej realizacji kilka podzespołów: dolny stół ze wszystkimi mocowaniami na górze i rolkami do ruchu stołu, zespół poprzeczki z zamontowanymi oraz osiami i rolkami do zamontowania na nim, górny stół, który również ma swoje mocowanie i postawię kolejny podzespół, po którym zrobiłbym z niego siłownik jednostronnego działania, armaturę i pompę hydrauliczną.
Biorąc pod uwagę twoje sugestie, zastanawiam się, czy zrobiłem moje rolki z połączeniem stycznym między moimi toczącymi się kulkami a ciałem.
Nie wiem, czy wszyscy zrozumieli, że ogranicza się również kulki łożysk, aby były funkcjonalne w modelarstwie. O co chodzi?
Nie ma sensu, po prostu pomyślałem, że muszę to tak wymodelować.
Aby umieścić kulki w ich obudowie, myślę, że muszę to zrobić w ten sposób, po koniecznie mogę usunąć to ograniczenie zgodnie z twoją radą, ale myślę, że moje kulki mogą się poruszać, gdy poruszam rolką.
Jest wiele rzeczy, których muszę się dokładnie nauczyć, aby odnieść sukces w prostych rzeczach dla Ciebie.
Domyślam się, że pobrałeś swoje łożysko z platformy w stylu TRACEPARTS. Wszystko, co musisz zrobić, to (ale zwykle tak już jest) naprawić różne elementy, które składają się na twoje łożysko. Aby to zrobić, w menedżerze funkcji należy kliknąć prawym przyciskiem myszy wybrane części i wybrać opcję "napraw ". Będziesz miał wtedy małe (f), które pojawi się przed numerem części w fm
. Możliwe jest również zapisanie zespołu jako części sldprt.
Witam
Mądre porady oferowane przez @froussel ...
Dodam jeszcze, że tego typu strukturyzacja jest niemal niezbędna dla systemu mobilnego, z perspektywy badania statycznego lub dynamicznego.
Zespół główny powinien składać się wyłącznie z podzespołów (lub części), które stanowią " grupy kinematyczne " mechanizmu, podzespoły komponentów, które są w pełni ze sobą połączone.
W przypadku stołu podnośnego byłoby 6:
- podwozie;
- dwa ramiona tworzące dłuto;
- górna taca;
- Dwa elementy systemu operacyjnego: korpus cylindra i tłok lub śruba i nakrętka lub inne...
Do wszystkich " osprzętów ", łożysk, rolek, kółek,... komponenty oferowane przez biblioteki (Toolbox, Traceparts) lub przez producentów są dostarczane w postaci gotowych do użycia, w postaci części lub zespołów, bez konieczności definiowania wiązań.
Z wyjątkiem tych, które są niezbędne do ich umieszczenia w docelowym montażu.
Zobacz obrazek poniżej, na modelu z Grabcad:
- 6 zespołów na pierwszym poziomie (części w mechanicznym znaczeniu tego terminu),
- i tylko 11 ograniczeń, aby je ustawić.
Należy pamiętać, że rolki są zintegrowane z zespołami ramion dłuta, a rolki w ramie. Nie ma większego zainteresowania robieniem z nich mobilnych podzespołów...
Więc nie, niezbędne rolki, nie jestem DL, zmuszam się do samodzielnego wykonania jak największej liczby utworów, aby się nauczyć.
Tak więc twoja rada jest dla mnie naprawdę przydatna, więc jeśli dobrze rozumiem, używam ograniczeń do ustawiania moich toczących się piłek, a następnie naprawiam je, co pozwoli mi usunąć ograniczenia blokujące ruch.
Staram się teraz faworyzować podzespoły.
Miałem zamiar spróbować tego wszystkiego w tym lunchu w porze lunchu.
Dziękuję wszystkim
Dobry wieczór
W praktyce, poza producentami łożysk, na ogół nikt nie rysuje kulek ani wałeczków (lub bardzo zwięzłej reprezentacji, jeśli chcesz realistycznych posłów do Parlamentu Europejskiego).
Kulki/rolki są bezużyteczne dla projektanta, który używa łożyska.
A ich przedstawienie znacznie obciąża model i rysunki. Nawet producenci łożysk oferują bardzo uproszczone 3D swoich łożysk (na przykład INA umieszcza tylko 4 rolki na swoich łożyskach wałeczkowych: wystarczają do większości cięć).
Witam dziękuję wszystkim za wiadomości, dzięki temu nauczyłem się, że mogę się dobrze bawić tworząc małe zespoły dla zabawy, takie jak toczenie, tłok lub inne, ale że w przypadku bardziej złożonych zespołów, które wymagają ruchu, muszę faworyzować części regałów, które są mniej ciężkie dla mojego komputera.