Kilka razy w roku (czasem miesiące itp.) muszę przeprowadzić układ (pomiar) rur na spawanych ramach (typu płozowego, dla przemysłu farmaceutycznego, od 500 do 1000 rur)
Klient wysłał nam 3D, aby ułatwić to po uruchomieniu do produkcji, ale wysłał nas tylko w . STEP (poufność, kaszel, kaszel)
Więc szukam możliwości ekstrakcji wszystkich rur, aby poznać ich długość jedna po drugiej (ekstrakcja na rysunku lub coś innego nie ma znaczenia, chcę zrobić coś takiego jak funkcja "lista spawanych części" obecna na rysunku)
Z góry dziękuję za odpowiedzi! (i przepraszam, jeśli temat już istnieje, ale nie mogę znaleźć niczego, co wygląda na mój problem..)
Jeśli klient chce najlepszej usługi w najlepszej cenie, w jego interesie jest udzielenie jak najlepszych informacji, aby praca została wykonana zgodnie z zasadami sztuki
Zwykle, jeśli masz krok programowy, oferujesz izolowanie komponentów kawałek po kawałku. Jeśli chcesz , każda część staje się SLDPRT, a następnie możesz również rozpoznać funkcję.
Zrobiłem tak ostatnio na tym forum dla kolegi z metalową ramą. Jeśli chodzi tylko o pomiar, możesz również użyć Edrawing
Jeśli część raz pobrana w SW jest wieloobiektowa, po prostu przekształcając ją w część spawaną mechanicznie (wystarczy kliknąć na ikonę "Konstrukcja spawana"), można uzyskać listę brył pogrupowanych według identycznego kształtu.
Więc tak, rzeczywiście, działa, ale po prostu grupuje mi ciała (, identyczne nakrętki...)
i udaje mi się zrobić nomenklaturę tych pogrupowanych części, ale w tabeli wyświetlany jest tylko numer artykułu i ilość
Więc, zaczynając od tego, czy byłoby możliwe wyjęcie "kostki wizualizacyjnej", "minimalnej prostokątnej objętości pomieszczenia" z każdego pomieszczenia? (w nomenklaturze czy czymkolwiek innym)
Jeśli zapowiadana objętość to na przykład 40x40x1248, to wiemy, że jest to kwadratowa rura o wymiarach 40x40 i długości 1248mm, więcej niż do dodania.
W trybie automatycznym, nie wiem, ale w instrukcji wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy treść każdego "folderu". Wymiary kostek są faktycznie dostępne w tabeli elementów spawanych mechanicznie.