Witam wszystkich,
tutaj chodzę w kółko, ponieważ nie mogę znaleźć, jak zrobić kuliste tłoczenie z otworem w środku lub bez (interesują mnie 2 wersje)
Z góry dziękuję.
Syriusza.
Witam wszystkich,
tutaj chodzę w kółko, ponieważ nie mogę znaleźć, jak zrobić kuliste tłoczenie z otworem w środku lub bez (interesują mnie 2 wersje)
Z góry dziękuję.
Syriusza.
Witaj Syriuszu
Uważaj na stempel sferyczny, wiercenie również się odkształca, a ostateczny kształt to już nie otwór cylindryczny, ale stożkowy o wymiarach, które nie są zbyt precyzyjne, ponieważ powierzchnie się rozciągają. Jeśli chcesz, aby otwór pozostał cylindryczny, będzie musiał być wykonany przez wiercenie po tłoczeniu.
Ale realizacja narzędzia pozostaje taka sama we wszystkich przypadkach. Istnieje wiele samouczków na ten temat.
Cześć
Dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź, pomimo wyjaśnień podanych powyżej, nie udało mi się zrobić stemplowania.
FYI Pracuję głównie w trybie blachy i mam funkcję stemplowania, ale nie rozumiem, jak to działa.
To, co chciałbym, to móc zdefiniować promień sfery, promień początku sfery i jej wysokość stemplowania.
Jeśli możesz, umieść go w formie wideo.
Z góry dziękuję.
Dobry wieczór
Dwie rzeczy
1°) Wideo w trybie obróbki blachy https://www.youtube.com/watch?v=wNoRowIstww
2°) To, co mówią ci moi koledzy (których pozdrawiam przy okazji), to to, że daje ci teoretyczną formę na potrzeby ogólnego projektu, ale nie będzie reprezentować rzeczywistości twojego dzieła w warsztacie, ponieważ w zależności od kierunku włókna itp. Część w teorii płaska nie będzie miała fałd skurczu lub wydłużenia itp. Ponadto w warsztacie prawdopodobnie zrobią to dwa razy, kulę, a następnie stemplowanie dna kuli w celu wyśrodkowania otworu podstawy kształtu, chyba że jest to za pomocą narzędzia do naśladowania lub narzędzia do tłoczenia, tnącego jak w przypadku nakłuć CNC
Solidworks nie jest narzędziem do stemplowania (nadużywanie języka ze strony SW), tak jak jest to specjalistyczne oprogramowanie, które uwzględnia odkształcenia plastyczne.
Solidworks da Ci teoretyczną formę, którą chcesz jako projektant, a warsztat zrobi to zgodnie ze zwykłymi narzędziami swojego warsztatu lub tymi, które stworzą specjalnie.
Pozdrowienia
Cześć Zozo,
Bardzo ciekawy film, ale nic nie zrozumiałem, bo w ogóle nie pracuję w ten sposób.
Pracuję głównie na cienkich grubościach, szczególnie na częściach, które są tłoczone od 0,3 do 0,6 mm i nie przekraczają 3 mm wysokości tłoczenia.
Nie wiem czy dobrze się wytłumaczyłem, to czego szukam to po skończeniu części wykonanej według blachy, aby móc wybrać część do odkształcenia podając promień sfery i głębokość tłoczenia
Dobry wieczór
Świetnie radzi sobie z tak cienką grubością i niewielką głębokością, odkształcenia są niewielkie
Więc jeśli dobrze rozumiem, musisz
1°) Że wykonujesz swoją pracę z blachą w klasyczny sposób, gdy wszystko jest w porządku
2° ) Kładziesz swoje prześcieradło płasko
Jeśli nie chcesz korzystać z narzędzia do stemplowania zaproponowanego w filmie, które nadal jest prostym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli tworzysz bibliotekę kształtów. Ale hej!
3°) wykonujesz obrót o pożądanym kształcie wokół osi, którą umieszczasz tam, gdzie chcesz, następnie usuwasz materię na rzecz materii zbędnej, a następnie wytwarzasz promienie, które są w porządku
4°) Wykonujesz liniowe powtórzenia, które są w porządku, jeśli masz kilka wytłoczeń na płaskim arkuszu.
5°) Usuwasz spłaszczenie za pomocą przycisku, który dobrze pasuje (złożony <==> rozłożony), a następnie w cudowny sposób masz objętość blachy z wytłoczeniami
Oczywiście stemple trzeba zrobić na końcu, jeśli nie SW oferuje wycieczkę do Partenonu (jest trochę uparty)
Pozdrowienia
Korzystając z funkcji stemplowania w trybie głośności, możesz szybko dziurkować.
Oto kilka zdjęć
Najpierw niezbędne zakręty
Następnie narysuj narzędzie do przebijania
nadać mu objętość BEZ łączenia z blachą
Dostajemy blachę + stempel, dwa różne przedmioty.
Potem i na końcu funkcja stemplowania głośności . Nie praca z blachą, nie robi tego samego.
To proste, najpierw wybierasz blachę, a dopiero potem narzędzie. Zaznacz pola tak jak ja. Nie zmieniaj właściwości domyślnych.
Rezultat jest taki po ukryciu narzędzia
Trzeba jeszcze wykonać prace nad częścią wewnętrzną i zewnętrzną.
Czy to jest to, czego szukasz?
To jest wersja bez:D
będzie musiała zostać wykonana później
Jeśli dobrze zrozumiałem@cil dede_1 chce stworzyć kulę do stemplowania. Z otworami i bez.
Istnieją trzy opisane tutaj metody. Aby wykonać otwór w tym samym czasie, co tłoczenie, będziesz musiał zadowolić się metodą opisaną przez @Zozo lub tłoczeniem blachy, które podałem raczej z jego wadami.
Trzecim jest tłoczenie objętości, które jest bardzo proste w użyciu, ale otwór do wykonania później.
Witam was oboje,
Tak potwierdzam, że potrzebuję wersji z otworem i bez otworu, a następnie wykonanie otworu na końcu nie przeszkadza.
Z drugiej strony, próbowałem zrobić z Twoimi wyjaśnieniami, ale nadal kręcę się w kółko.
Czy możesz zrobić mi szczegółowy film od A do Z, abym mógł zrozumieć i zobaczyć, gdzie popełniam błąd.
Dziękuję.
Syriusz
Przepraszam, że nie jestem do tego przygotowany, ale zostawiłem ci mój plik jako przykład.
Nie znam twojego poziomu SW, ale wydaje się, że jesteś na początku. Nie mógłbym tego prościej wytłumaczyć. Może ktoś inny, bardziej uzdolniony pedagogicznie.
Po odrobinie badań, teraz, gdy znasz już funkcję "Stemplowanie":
https://www.youtube.com/watch?v=eQ-CN3mMZ8Y
https://www.youtube.com/watch?v=yWe4NPgwY4o
OK, nie ma problemu, w przeciwnym razie na komputerach, które nie są zbyt stare, dostępna jest funkcja nagrywania za pomocą Windows + G
Mój poziom jest bardzo ograniczony, ponieważ niedawno uczyłem się solidworks z młodym autystycznym stażystą, którego mieliśmy przez 2 miesiące, a moja praca jest najbardziej oparta na cienkiej blasze.
A SBADENIS ciekawe filmy, nie znałem projektu za pomocą narzędzia stworzonego wcześniej do formatowania, myślałem, że jest prostsze.
Jak tylko mam trochę czasu do zabicia, staram się to nadrobić samouczkiem.
Przyjacielski.
Syriusz
Witam wszystkich,
Z czasem i uporem udało mi się zrobić okrągłą pieczątkę.
z drugiej strony utknąłem na podłużnym kształcie
Załączam plik (solidworks 2016), aby zrozumieć temat.
Na części szachownicy potrzebna byłaby kopuła o szerokości R21.4 na całej długości, a tylko na końcach podłużnej R21.9 na długości.
Mając nadzieję, że uda mi się mnie zrozumieć.
Syriusz
Witam
Domyślam się, że celem jest wygenerowanie poniższej objętości, zastępując wytłaczany kształt twojej części.
Ma to na celu stworzenie narzędzia do stemplowania...
W przypadku braku wersji z 2016 r. możliwe podejście opisano w załączonym dokumencie.
Pozdrowienia
Witam, dziękuję za tę odpowiedź, tego właśnie chciałem.
Ale w praktyce nadal się potykam (łuk R21.4 szkic3).
Czy byłoby możliwe, aby ta praktyka w filmie podążała krok po kroku i dodała R2 na całym konturze podłużnego.
Z poważaniem.
Syriusza.
Dobry wieczór
ok świetnie do filmu, próbowałem, ale zgubiłem się w szkicu 4, ponieważ wszystko pozostaje płaskie, spróbuję ponownie jutro.
W odniesieniu do szkicu 1, od której płaszczyzny rozpocząć (przód, góra czy prawa)
Z poważaniem.
Syriusza.