Jak usunąć materiał z części leworęcznej?

Witam, na załączonym pliku szukam przeprowadzenia usuwania materiału zgodnie z geometrią lewej części.

Są to kulwertyny (kamień wykańczający szczyt ściany).

W zespole część o nazwie kuwertyn  odpowiada poszukiwanej geometrii. Jednak na utworze o nazwie couvertine 2 nie jestem w stanie odtworzyć pożądanego kształtu.

Dla Twojej informacji posiadam Solidwork 2016.

Dziękuję 

Pozdrowienia 

Masson Bastien

14-12-18.sldasm

Dobry wieczór Bastien

Nie wiem, z czego zrobione są twoje okładki i nie wiem, czy możesz bezkarnie ciąć swoje okładki, aby uzyskać promień 120 na swoim szkicu 14.

Jeśli zignorujemy wszystkie aspekty biznesowe, które opanowujesz i odpowiemy na to pytanie za Solidworks, to:

1°) Na odcinkach, które są proste, jedzie się dokładnie tak, jak na lewej rampie, co się doskonale udało. Musisz tylko opanować długość usuwania materiału, ale wiesz, jak to zrobić.

2°) Dla promienia 12 Należy skorzystać z funkcji "wygładzonego usuwania". W tym celu należy wykonać szkic początkowy (np. szkic nr 15) oraz szkic przyjazdu o tym samym profilu. Następnie należy użyć krzywej prowadzącej o promieniu 120 (takiej jak w szkicu 14).

Streszczenie: wykonanie "wygładzonego usuwania materiału" ze szkicem początkowym i szkicem przyjazdowym oraz krzywą prowadzącą o promieniu 120 mm.

Jeśli nie jest to jasne, zrobię Ci mini samouczek na podstawie Twoich części.

Mówię mini-samouczek, ponieważ mam wersję 2019, która jest niekompatybilna z twoim 2016

Pozdrowienia

PS: Nie znam stopnia precyzji, ale jeśli to mur, to musi być rzędu centymetra. Nie zapobiega to jednak małemu błędowi w szkicu nr 24, który generuje małą krawędź, która może Cię zdezorientować........ , aby wykonać "usuwanie wygładzonego materiału".

2 polubienia

ok, dziękuję bardzo, zajmę się tym i będę Cię informować na bieżąco. Dziękuję.

Witaj Bastien

Dobrze przyjrzałem się kształtowi, który chcesz zrobić i który nawet jeśli jest wykonany z kilku części, które są kamieniami.

Zaletą  kamieni jest to, że można nadać dokładny kształt, w przeciwieństwie do dachów ceglanych, które są zawsze proste, równe przycięte na długość.

Jako, że w MP obiecałem Wam mini-tutorial, więc zostałem zmuszony do zrobienia gry.

Jest to dość trudne do wykonania, a chęć zrobienia tego w dużej ilości za pomocą "Usuwania i wygładzania materiału" stwarza poważne problemy dla krzywych prowadzących.

Jest to jednak możliwe, ale wyjaśnienia są bardzo złożone i nie wiem, czy mógłbyś je odtworzyć, ponieważ wymaga to bardzo dobrej znajomości oprogramowania.

Myślę, że ten kształt byłby znacznie łatwiejszy do wykonania na powierzchni. Niestety, nie opanowałam tej techniki do perfekcji.
Zwracam się więc do naszego kolegi i mimo wszystko kolegi GT22 ;-), który jest bardzo mocny w nawierzchni i który gdyby - w swojej legendarnej dobroci - miał na tyle uprzejmości, aby powiedzieć, jak to zrobić na nawierzchni, moglibyśmy porównać obie metody i zobaczyć, która z nich najbardziej Ci odpowiada.

Ponadto korzystam z oprogramowania 2019, więc nie jest łatwo sprawić, by mój plik był bezużyteczny w wersjach 2018 i niższych.

Dlatego w załącznikach znajduje się plik PDF 3D, który pozwala zobaczyć w objętości, a także plik Edrawing z STL.

Pozdrowienia

couvertine_214-12-18__zz_v1.zip

Dziękuję zozo_mp za pomoc. Będę Was informować na bieżąco, dziś wieczorem zaczynam obróbkę lewej części. 

Pozdrowienia 

Massona Bastiena.