Witajcie @toutes i @tous oraz @nos ulubionymi kolegami
Chciałbym wykonać gwinty o skoku 2 lub 3 mm, podczas gdy jest to niemożliwe przy SW. W tym przypadku wykonuję obie części i nakrętkę
Czy masz inną sztuczkę niż zrobienie wygładzonej podstawy bossa ze zwojem i profilem boiska.
Na załączonym obrazie podziałka jest wykonywana za pomocą narzędzia do gwintowania, które oferuje tylko podziałkę 6 mm
Pozdrowienia
PS: To wciąż szalone, że SW nie oferuje wyboru, w którym tylko skok miałby być wypełniony zgodnie ze średnicą (to są podstawy filmowania od ponad dwustu lat)
filetage_au_pas_de_2_ou_3_mm_2021-06-01_11_44_41-window.jpg
1 polubienie
Witam @Zozo_mp
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem pytanie, ponieważ w moim przypadku (SW2020) możliwe jest manipulowanie skokiem i średnicą funkcji gwintu.
filetage.jpg
Nie ma metody do zaproponowania.
Wierzę, że nasz drogi @Zozo_mp korzysta z wersji 2019. Wydaje mi się, że funkcja gwintowania 3D pojawiła się w tej wersji, więc można powiedzieć, że jest w wersji beta :-(
1 polubienie
Witam @Pierre S
Dziękuję!
Ponieważ był wyszarzony, myślałem, że jest niedostępny (to nie ta sama logika, co pomoc w przebijaniu)
Cóż, przede wszystkim musisz mu powiedzieć, że to Tap do wnętrz lub Die na zewnątrz: ale to, co mnie niepokoi, to to, że nie chce robić niczego poniżej podziałki 5 mm dla średnicy 65 mm. Jeśli chcę krok 2 lub 3 i dobrze suchar.
@toutes i @tous
Inne kwestie, które zostały już omówione, to kwestie MEP i FAB w CNC.
Dla MEP logicznie daje mi widok 2D gwintu, więc do wymiarowania powinienem umieścić go w formie notatki lub innego ???
Dla CNC jest ten model 3D lub format DXF zinterpretowany poprawnie (mój operator zbankrutował z powodu covida i nie wybrałem nowego)
Ponadto do tej pory wykonywałem tylko standardowe formaty gwintowników i gwintów z oprogramowaniem.
Dziękuję za pomoc, drodzy koledzy i drodzy przyjaciele ;-)
Pozdrowienia

1 polubienie
Cześć Zozo,
Kiedy spojrzysz na funkcję, wygląda ona bardzo podobnie do skanu na szkicu helisy (z tą różnicą, że nie rysuje helisy: jest oparta na zewnętrznej średnicy (lub średnicy otworu) twojej części.
Moim zdaniem wystarczy użyć jednego z rozmiarów, który ma żądany skok i powinien to zrobić: Narysowałem arbe o średnicy 30. Modele M30x2 i M39x2 mają dokładnie taki sam profil obróbki.
W przypadku M65x5 wybierz na przykład M52x5.0.
W przypadku kranów jest to "góra": robi to, usuwając materiał, więc musisz ręcznie popracować nad obliczeniem średnicy wiercenia. A ponieważ Sw nie podaje żadnych wskazówek co do średnic nominalnych, jesteśmy dobrzy w trzymaniu się standardu, aby wykonać otwór, który dobrze opada. Gratulacje solidworks za tę bezbłędną "ergonomię"!!
Na koniec: lista wymiarów nie jest zarządzana w standardach wątków Toolboxa (a w każdym razie nie w tym samym miejscu): nowy plik do znalezienia i skonfigurowania, jeśli chcesz utworzyć wątki osobiste....
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy ma Pan/Pani opinię dla posła do Parlamentu Europejskiego???
Pozdrowienia
Dla MEP bym zrobił 2 konfiguracje:
- jeden do druku 3D;
- jeden dla MEP (gdzie usuwany jest gwint 3D)
2 polubienia
@stefbeno
Dziękuję!
To nie jest druk 3D, ale CNC, ponieważ wszystkie części będą wykonane ze stali nierdzewnej
Pozdrowienia
PS: Nigdy nie używałem konfiguracji, ponieważ robię tylko One shot!
Witam
Nie chcąc, natknąłem się na lokalizację plików, które są używane na pierwszy rzut oka do konfiguracji funkcji,
Są to szkice z biblioteki.
emplacement_filetage.jpg
2 polubienia