Jak zrobić otwór gwintowany M15 w Solidworks 2016?

Witam 

Muszę zrobić otwór na gwint M15 w pokoju. Używam do tego funkcji wspomagania wiercenia, jednak ta funkcja nie oferuje mi M15. 

Korzystam z oprogramowania Solidworks 2016. Czy ktoś ma sztuczkę, aby zrobić M15? 

Dziękuję. 

m15.jpg

Ponieważ nie jest to standardowe stukanie, masz dwa rozwiązania:

1- zmodyfikuj kreatora, aby dodać M15 (myślę, że za pomocą osobistego standardu wiercenia)

2- Wywierć do średnicy otworu wstępnego standardowy otwór i dodaj reprezentację gwintu adnotacji

5 polubień

Witaj Pascal,

Co masz na myśli mówiąc o "adnotacji reprezentacji wątku"? Wiercę do średnicy przedniego otworu (wydaje mi się, że 13 mm dla M15), a potem, na moim planie, nie mogę położyć przedłużonego M15, ponieważ nie mam reprezentacji kranu.  Czy muszę tylko umieścić notatkę, aby określić, że jest to otwór M15?

Dziękuję.  

Witam

Najprostszym sposobem jest wykonanie otworu wielkości otworu czołowego, tj. Ø13 (M15 nr 2)

Następnie, aby utworzyć reprezentację gwintu (wstawianie, adnotacja, reprezentacja gwintu)

reprezentacja będzie zachowywać się poprawnie na twoich rysunkach, a nawet w widoku 3D, jeśli aktywujesz reprezentację (opcja, właściwość dokumentu, zawijanie, reprezentacja cieniowanych gwintów)

2 polubienia