Witam, chciałabym zrobić pierścionek w tym stylu, ale nie wiem jak to zrobić ani od czego zacząć. Czy możesz mi pomóc w kilku krokach , które mogą mnie odblokować. Wiem, jak korzystać z solidworks , ale nie wiem, jak zrobić pierścień, zaczynając od koła, a następnie funkcji sześciokątnej, ale wtedy chciałbym, aby ciało węża poruszało się do przodu jak na zdjęciu, nie wiem, jak to zrobić, myślałem o zrobieniu tego odręcznie, a następnie sklejeniu go z ograniczeniem, ale nie wygląda to dobrze :/
Sprostanie wyzwaniu było kuszące... Propozycja dostarczana jest jako nasadka, na palec o średnicy 19 mm (w wersji 2018). Zasadniczo wykorzystuje funkcje głośności skanowania i wygładzania. Z kierunkiem spirali po lewej stronie (a nie sześciokątem). Aby dostosować wymiary do dłoni delikatnej młodej dziewczyny , wystarczy zastosować współczynnik skali. Najtrudniejszą rzeczą będzie wtedy oddanie ulgi skórze, jeśli taka jest intencja.
Nie zrozumiałem pytania o sześciokąt w początkowym pytaniu. Jednym ze sposobów rozwiązania tego problemu byłoby użycie funkcji nawijania (por. pj w SW19).
Dla tych, którzy nie mogą go spiłować: zrób szkic o pożądanym kształcie, przekształć go w splajn, wyciągnij powierzchnię z tego splajnu (ważne jest, aby powierzchnia nie była kompozytowa), zawiń trójkąt na tej powierzchni. Podstawą trójkąta jest długość, która ma być nawinięta (tj. całkowita rozwinięta długość wszystkich zwojów), a wysokość to całkowita wysokość.
Oczywiście można zrobić tylko jedną cewkę, a potem ją powtórzyć, ale problem z połączeniem pojawi się, jeśli długość cewki nie jest cała (np. mam łuki okręgów w swojej sekcji, więc mój rozwój nigdy nie będzie dokładny).
Witam! Nie jesteś osamotniony w zmaganiu się z tego rodzaju złożonym kształtem, zwłaszcza jeśli chodzi o nadanie organicznego ruchu obiektowi takiemu jak wąż. Jeśli jesteś trochę zaznajomiony z SolidWorks, możesz już utworzyć podstawowy okrąg, a następnie wyciągnąć sześciokątny kształt, aby nadać strukturę początku pierścienia zgodnie z opisem.
W przypadku ciała węża, zamiast robić to odręcznie, możesz spróbować utworzyć krzywą prowadzącą (Splajn 3D), aby podążać gładką ścieżką wokół pierścienia, a następnie użyć funkcji przeciągnięcia z okrągłym lub niestandardowym profilem. Pozwoli Ci to zachować czystą kontrolę nad kształtem przy jednoczesnym zachowaniu naturalnego wyglądu.
Niedawno natknąłem się na podobny projekt, może zainspiruje Cię do zobaczenia, jak możesz zintegrować wzór węża z pierścionkiem: przykładowy pierścionek węża
Powodzenia, nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jak to pójdzie!
Witam serdecznie @Jean_Pormanov Dziękuję za konstruktywną odpowiedź, niestety, nie chcąc zawieść swoich nadziei, jedyną wiadomością od autora jest ta i że pochodzi sprzed 4 lat, jest mała szansa na zobaczenie " co to się okaże ".