Jak zrobić szkic na zakrzywionym przeciągnięciu

Witaj C@Dors,

Muszę stworzyć reduktory powietrza, z wlotami 3,6 mm i wylotami 1 mm. Łuki kanałów mają różne układy, ale muszą uwzględniać maksymalny kąt redukcji 11° (kąt przejścia od 3,6 do 1 mm).

Stworzyłem więc krzywą przeciągniętą, na której chciałbym zrobić szkic, który podąża za tą krzywą. Jak mogę to zrobić?

Dziękuję

Pytanie do c... (moje pytanie jest na C... nie twoje @Sylk )
Wyobrażam sobie, że funkcja draftu nie działa na tego typu skanowaniu?
image
W przeciwnym razie myślę, że będziesz musiał przejść przez wygładzanie przez kilka szkiców lub/i z krzywą prowadzącą przesuniętą o wartość kąta
https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_LOFT.htm?rid=136458

Zobacz także (ponieważ zbyt często się o tym zapomina) narzędzie " Flex ": Które oferuje opcję "Szkic". chociaż w postaci czynnika, a nie kąta...

https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_BENDING.htm?rid=145637

2 polubienia

Dobry wieczór @Maclane

Problem z funkcją " paska" na krzywej polega na tym, że zamienia ją w linię prostą, zamiast podążać za krzywą :unamused:

Testuję z wygładzaniem, ale chodzi o to, że aby dostosować ścieżkę kanału, nie mogę być pewien generowanego kąta redukcji.

Edit: cóż, zapomnę o wygładzaniu, ta fałszywa funkcja nie jest popieprzona, aby podążać za krzywą przez środek koła, tak jak robi to machnięcie...
Nie potrafię nawet zdefiniować łączników... a nawet je zobaczyć. Nie ma wątpliwości.

Poważnie, tak skomplikowane jest stworzenie JEDNEJ funkcji, która robi obie te funkcje w tym samym czasie, wygładzonego przeciągnięcia??!

EDIT: W rzeczywistości jest to możliwe. Mea culpa

Pomysł mógł być dobry, ale szkic gięcia w ogóle nie pasuje do mojego przypadku, rozbiera część w sposób globalny, jak w niewidzialnym pudełku.

Chcę tylko rozpalić rurkę... ale jak zawsze czuję się, jakbym prosił SW o księżyc...

Wciąż zastanawiam się, jak branża radzi sobie z narzędziami, które nie są w stanie robić tak prostych rzeczy?
Możesz za jego pomocą symulować lądowanie na Księżycu, ale nie możesz połączyć 2 okręgów, normalnie.

Jest to możliwe dzięki funkcji wygładzania: sztuczka polega nie na zdefiniowaniu krzywej prowadzącej, ale na użyciu krzywej jako linii konstrukcyjnej:

4 polubienia

Witam

Problem ze szczątkami polega na tym, że rozchodzą się one zgodnie z orientacją płaską i niekoniecznie podążają za krzywą.
Poza wykonaniem wygładzania poprzez wygenerowanie wszystkich szkiców przejścia i krzywej prowadzącej w szkicu 3D, która łączy różne sekcje, nie widzę.

1 polubienie

No tak, ale w linii prostej :slight_smile:
Nie powinieneś też wymagać zbyt wiele od oprogramowania parametrycznego. Używałem Catii (V4) i używam oprogramowania od lat i szczerze mówiąc, do geometrii tego typu nigdy nie widziałem, aby oprogramowanie interpretowało to samo bez minimum danych (krzywe prowadzące, odcinki przejścia...)

1 polubienie

Witam @Cyril_f
Przyznaję, że żadne oprogramowanie nie radzi sobie lepiej, ale zawsze frustrujące jest spędzanie czasu na robieniu (lub zastanawianiu się, jak) prostych rzeczy, aby urzeczywistnić najmniejszy pomysł.

Przyznaję też, że mogę głupio doprowadzić się do szaleństwa, pomijając istniejące funkcje, których nie znam... Cóż, czasami majsterkowanie wydaje się nieuniknione, a to wstyd, żeby nie powiedzieć szkodliwe.

To prawda, ale tak nie jest w przypadku funkcji wygładzania.
To zawsze tak działało.

Toutafè :blush: choć raz! :relieved: Wierzę, że jest to siła przyzwyczajenia; tak przyzwyczajony do nierozwiązywalnych problemów, że w końcu wierzę, że SW nie wie, jak cokolwiek zrobić... chyba, że to ja :confused:

Dziękuję, @Silver_Surfer zamierzam spróbować z linią konstrukcyjną, nie znałem tego zastosowania.

Witam @Silver_Surfer i dziękuję.

Ta technika nie mówi mi o kącie utworzonym przez kanał, ale ma tę zaletę, że tworzy szkic, podążając za krzywą, co odpowiada na pytanie tytułowe, więc zatwierdzam twoje rozwiązanie.

1 polubienie

Cześć @Sylk
Dla kąta uzyskasz go wykonując nacięcie uzyskanego wygładzenia i przyklejając linię styczną (SW nigdy Ci jej nie da w inny sposób). Albo obliczasz to ręcznie.

1 polubienie