Jak przeprowadzić badanie ruchu, przykładając siły do poruszającego się mechanizmu?

Witam

Zaprojektowałem system włazów z otwieraniem za pomocą dźwigni.

Chciałbym sprawdzić moje obliczenia za pomocą SolidWorks. 

Mam właz listwowy, który otwiera się po naciśnięciu dźwigni. Chciałbym przyłożyć trochę siły do górnej części podnośnika.

Czy potrzebuję specjalnego pakietu? A jak mogę to osiągnąć?

Z góry dziękuję :) 

trappe_1.jpg

Witaj @luca.rapin 

Twoja prośba o wyjaśnienie!

a) Chciałbym sprawdzić moje obliczenia za pomocą SolidWorks, czy są to obliczenia RDM,      czy jest to wysiłek wymagany do podniesienia klapy.

b) Chciałbym przyłożyć siłę do ramienia podnośnika,   co Cię przed tym powstrzymuje? Musisz wiedzieć, czy chcesz wiedzieć, jaką siłę należy zastosować, ale myślę, że jest ona również po to, aby podnieść klapę.

Krótko mówiąc, czy są to obliczenia sił wymaganych do podniesienia włazu, czy też planujesz wykonać obliczenia RDM?

Pozdrowienia

PS: Twój system wydaje mi się być bardzo zawiły tylko po to, aby podnieść właz z listew

Witam

a) obliczenie siły, jaka ma być przyłożona do dźwigni w celu otwarcia włazu.

b) co mi to powstrzymuje, tylko że nie wiem jak to zrobić z SW.

Wykonałem kilka obliczeń, aby określić, jaką siłę należy przyłożyć do dźwigni, aby otworzyć właz. I chciałbym je sprawdzić z SW.

Przyznaję, że system nie należy do najprostszych, ale biorąc pod uwagę środowisko i przestrzeń, jaką mam do jego zainstalowania, nie mogę zrobić inaczej. 

Pozdrowienia. 

Luca

Czy możesz opublikować swój ASW za pomocą "spakuj i idź", aby mieć wszystkie elementy i wszystkie linki, które je łączą.

Podaj nam również informacje na temat skoku dźwigni i oczekiwanego skoku włazu (maksymalny kąt, jeśli jest większy niż 90°)

Pozdrowienia

Witaj @luca.rapin,

Zgadzam się z Zozo_mp w jego kwestionowaniu konstrukcji i/lub układu mechanizmu...
Szybka symulacja mechaniczna z Meca3D spełnia Twoje wymagania obliczeniowe i uwypukla problem, jeśli dźwignia musi być obsługiwana ręcznie.
Załączony dokument opisuje tę analizę.

Pozdrowienia.

trappecaillebotis.zip
2 polubienia

Witam

Nie znałem Meca3D. Zamierzam go zainstalować i przetestować.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrowienia.

Witaj @m.blt 

No cóż, twoje obliczenia, ale problem leży gdzie indziej w nieodpowiednim projekcie. Możesz zrobić to samo, mając o 50% mniej miejsca, a zwłaszcza mniej wysiłku, aby podnieść właz na tej samej małej przestrzeni

Pozdrowienia

Witam

Dla informacji, udało mi się również sprawdzić moje obliczenia z analizą ruchu w SolidWorks Motions.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc :)

Pozdrawiam. 

Witam @Zozo_mp, czy masz jakieś przykłady podobnego projektu, ale bardziej "inteligentnego"
Staram się stworzyć system otwierania klapy, który jest tak dyskretny, jak to tylko możliwe.
Dziękuję za pomoc!!

Hello@Raphael Goffard_1

Temat zamknięty!

Musisz utworzyć nowy element, abyśmy mogli Ci odpowiedzieć.

W międzyczasie istnieją inne możliwości, ale wszystko zależy od Twoich ograniczeń. Omówimy to, gdy utworzysz nowy temat.

Pozdrowienia

1 polubienie