Witam
Muszę wykonać rampę (poręcz) z profilem zawierającym kilka kątów na kilku płaszczyznach.
Wyrywam sobie włosy z głowy!! :$
Proszę o pomoc :)
Witam
Muszę wykonać rampę (poręcz) z profilem zawierającym kilka kątów na kilku płaszczyznach.
Wyrywam sobie włosy z głowy!! :$
Proszę o pomoc :)
Ze szkicu 3D? Czy masz wizję tego, co chcesz osiągnąć?
Witam
Czy mógłbyś nam dać sitodruk lub szkic tego, co chciałbyś mieć????
Najłatwiej, jeśli możesz go zobaczyć z góry
Tworzysz szkic na osi profilu rampy
Najprostszą rzeczą dla mnie jest stworzenie powierzchni, która zajmie całą wysokość Twoich schodów
Następnie za pomocą tej powierzchni masz zdefiniowaną płaszczyznę X
Wszystko, co musisz zrobić, to stworzyć szkice na tej powierzchni i prześledzić nachylenie swojej poręczy
więc w zależności od rodzaju klatki schodowej
Przykład toczenia 2/4
więc twój profil powierzchni to 1 U
i masz 3 szkice, które podążają za nachyleniem schodów z odsunięciem
po utworzeniu szkicu trójwymiarowego (3D) poprzez konwersję elementów należy wybrać 3 linie szkicu z 3 płaszczyzn pionowych
Następnie tworzysz (krzywe/promień) i dostosowujesz do każdego kąta
Kończysz z osią swojej rampy
W ten sposób tworzysz swój profil poręczy za pomocą szkicu utwórz
prostopadła do linii osi poręczy
i wykonaj swoje zamiatanie / wygładzanie
i to już koniec
@+ ;-)
Oczywiście nie mam szkicu tego, czego chcę, prostego, szorstkiego ujęcia z wolnej ręki.
Jest to balustrada dojazdowa do basenu kempingowego.
Na pierwszej osi jest kąt otwarty, a następnie 105° na drugiej osi, długość podzielona kątem 106°...
Trudno to wytłumaczyć.
Wiem, że muszę stworzyć kilka szkiców, na kilku płaszczyznach, ale potem, aby wytłoczenie mojego profilu podążało za trajektorią, nie wiem, jak to zrobić.
Postaram się podążać za tym co zrozumiałem ze wskazań GT22 ;)
Kiedy mam tego rodzaju pracę do wykonania, zaczynam od stworzenia tomu reprezentującego mój mur.
Następnie wykonuję szkic 3D na planie. Na koniec korzystam z modułu konstrukcji spawanej.
Przykład znajdziesz w załącznikach