Jak zrobić wytłoczenie na złożonej blasze i kiedy ją rozkładam zawsze mam dostęp

Drodzy przyjaciele,

Jestem w trakcie projektowania osłony przeciwsłonecznej do mojego drona (nie istnieje dla tej marki świętego kamienia). Udało mi się zrobić wytłoczenia na złożonym arkuszu, odwołując się do mojego telefonu komórkowego, czy jest sposób na rozdanie tego arkusza.

Dziękuję za odpowiedzi

drone_examp.jpg

Witam

A priori ten rodzaj kształtu jest dość klasyczny i nie sprawia szczególnych problemów, ale trzeba by na niego spojrzeć z innych stron. Może mógłbyś udostępnić swój model w formacie krokowym, jeśli korzystasz z bardzo najnowszej  wersji (>2019).
Pytanie brzmi przede wszystkim, gdzie chcesz mieć skrzyżowania.

1 polubienie

Witam

Jeśli mogę tak powiedzieć, forma nie wydaje się opłacalna z punktu widzenia użytkowania. Należy wykonać prototyp z tektury, aby mieć pewność, że nic nie zasłania pola widzenia w tej sytuacji.

2 polubienia

Witam @fauteux1959 

Przyłączam się do kolegów i dodaję, że należy uważać na elastyczność blachy, jeśli jest zbyt gruba i jeśli, tak jak na zdjęciu, ekran jest znacznie wyżej niż światło w blasze.

Mam nadzieję, że utwór jest tobą i nie ma dna, w przeciwnym razie witam montaż.

Jeśli blacha jest tak gruba jak na rysunku, witam wagę

Osobiście nie zrobiłbym trzech kawałków bardzo cienkiej sklejki połączonych plastikowymi zawiasami (bardzo uproszczone, kawałek plastiku z tacki raz wygięty by się przydał) takich, prostych do zrobienia i przede wszystkim składanych.

W przeciwnym razie, odpowiadając na początkowe pytanie, w przypadku modułu z blachy funkcja rozkładania jest standardem. Część musi zostać utworzona za pomocą modułu konstrukcji blachowej.
Jeśli znamy wymiary, to szacowany czas na wykonanie = 16 minut z planem 2D i plikiem do cięcia laserowego.

Pozdrowienia

par_soleil_drone_vue_1.jpg
par_soleil_drone_vue_2.jpg
par_soleil_drone_vue_3.jpg
1 polubienie

Cze wszystkim

Zaprojektowałem prototyp nie mając czasu na zmianę grubości metalu, zdałem sobie sprawę podczas pracy nad moim prototypem, że jedynym sposobem na uzyskanie rozwiniętego widoku jest rysunek.

Dobrze zanotowałem przed zrobieniem go ze znacznie lżejszego metalu, zamierzam zrobić go z kartonu, aby sprawdzić, czy działa poprawnie.

Dziękuję za radę

1 polubienie