witam dobry wieczór
Jestem nowicjuszem w modelowaniu 3D, mam pewne podstawy w oprogramowaniu, ale minęło już kilka dni, kiedy łamałem sobie mózgi, aby zrobić zaokrąglony rowek wokół cylindra, chciałbym uzyskać twoją pomoc, aby móc posunąć się naprzód w moim projekcie.
Zamieszczam mój plan, aby dać Wam wyobrażenie o tym, jak by to wyglądało.
Z góry dziękuję
Miłego dnia / wieczoru
Pozdrowienia
21053054-f9f6-48b3-984c-1070aae25b5d.png
Witam
Usuwanie materiału przez obrót + powtórzenie liniowe wydaje mi się najprostsze...
5 polubień
Witam
Nie lepiej niż Yves T,
1- Naszkicuj łuk koła, który zamykasz linią w widoku z boku, który wymiarujesz zgodnie z życzeniem i który pozwala usunąć materiał przez obrót.
2 - Liniowe powtarzanie funkcji.
Najtrudniejsze dla Ciebie będzie wykonanie tego szkicu i odpowiednie jego zwymiarowanie ;)
Nie wahaj się opublikować nam swoich esejów, abyśmy mogli zobaczyć, co jest nie tak z Twoją metodą.
Daj spokój, podpowiedź: nie kładź środka swojego łuku na cylindrze ;)
Miłego dnia
Witam
- Albo robisz szkic swojego dużego cylindra Ø200, a następnie wykonujesz kolejny szkic, aby dokonać usunięcia za pomocą obrotu
- Albo robisz pojedynczy szkic z ogólnym kształtem swojej części i tworzysz szefa z rewolucją.
Do wyboru.......
Miłego dnia
1 polubienie
Witam
Kontynuując refleksję @michel.janicot, jeśli masz DWG, łatwo jest zmusić szkic do bezpośredniej pracy z nim bez przerysowywania czegokolwiek.
https://www.youtube.com/watch?v=MVOnIMiGkCs
Niech moc będzie z tobą
2 polubienia
Uwielbiam odpowiedź OBI WAN :) Doskonale powtarza to, co powiedziała nam nasza nauczycielka rysunku przemysłowego: najlepszy rysownik to ten, który nic nie rysuje, tylko wszystko kopiuje...
2 polubienia
Jest to dobra metoda, jeśli nie musisz zmieniać stron ani odrzucać elementu do rodziny elementów, w przeciwnym razie szybko się ograniczasz, równie dobrze możesz go całkowicie przerobić.
Z drugiej strony, jedną z rzeczy, które należy zrobić podczas importowania pliku dxf/dwg, jest sprawdzenie za pomocą wymiaru, czy jesteś w odpowiedniej skali i jednostce miary, ponieważ nierzadko zdarza się, że 2D nie jest skalowany lub w calach. (Na przykład dokument dostawcy w Internecie)
Ale hej, w przypadku naszego kolegi, myślę, że jego ćwiczenie polegało na tym, aby zrobić utwór bez dwg/dxf i że nauczyciel właśnie podał papierowy przykład/cel ;)
W każdym razie nie możemy się doczekać, aby dowiedzieć się, czy mu się to udało:)
Zmiana, że to nie jest gwint śrubowy XD (więcej zabawy :p)
3 polubienia
Tam ma szczęście, że między 2 rowkami pozostał kawałek cylindra.
To, co byłoby naprawdę zabawne, to mieć stożek z ewolucyjnym spiralnym rowkiem. Okrutne, ja, ale nie, to tylko wrażenie.
1 polubienie
Zawsze miałem problemy z odzyskiwaniem dxf lub dwg, dzięki OBI WAN!
stefbeno Udało mi się zrobić spiralną krzywą na stożku, ale na razie niemożliwe jest jej skalowanie, obraz jeśli jest dołączony. Jeśli masz rozwiązanie dla mojej kultury osobistej.
capture-2.jpg
Znasz historię podlewanego zraszacza, masz go przed sobą!
Nigdy nie musiałem tego robić, myślałem, że wystarczy zwykłe prostowanie i bam, zacina się. SW nie mówi nic o przyczynie blokady.
Więc jestem też zainteresowany kilkoma informacjami, aby się tam dostać.
2 polubienia
Znalazłem rozwiązanie.
W funkcji usuwania materiału wygładzającego znajduje się parametr linii konstrukcyjnej.
Moja zasada polega na tym, aby narysować okrąg na początku i jeden na końcu skoku o różnej średnicy i zdefiniować moje śmigło jako linię konstrukcyjną.
capture.jpg
2 polubienia
@ Yves T Mam inną definicję rysownika.
To ten, który wyraża maksimum rzeczy za pomocą minimalnej liczby pociągnięć.
Niech Moc będzie z wami.
1 polubienie
To proste, ale okrutne.
Chciałem użyć krzywej prowadzącej.
1 polubienie