Jak zamknąć powierzchnię i utworzyć objętość

Witam

Poniższy obrazek z pewnością lepiej wyjaśni, co chcę osiągnąć, Celem jest symetryzacja powierzchni względem pionu i scalenie jej z istniejącą objętością, ale nie rozumiem, jak to zrobić w solidworks 2018.

Więc w rzeczywistości utwórz wolumin ograniczony tymi profilami:

Dziękuję za pomoc

Witam

Dlaczego nie wykonać okrągłego obrotu i w razie potrzeby zastosować funkcję powłoki, a następnie symetryzować to, czego potrzebujesz?

2 polubienia

Dobry wieczór

Chociaż mogłem na to spojrzeć dopiero jutro rano pod SW i nie będąc w ogóle specjalistą od powierzchni, nadal powiedziałbym, że potrzebujesz 2 profili i 2 krzywych prowadzących.

Do profili używasz małego, który jest pionowy, który już masz, i myślę, że potrzebujesz innego, który też jest pionowy, ale na drugim końcu twojego kształtu.

Do Prowadnic wykorzystuje się istniejące i poziome.

Do testów od poniedziałku ;) (co to znaczy, że lubimy wyzwania)

Mam też dedykowaną książkę na powierzchni pod SW, zobacz, czy nie ma czegoś zbliżonego do niej.

Zarejestruj dla mnie swoją część parasolid

i publikuje plik 

Zrobię ci to w SW 2017

Czy SW zaakceptował prostowanie powierzchni?  ........... 1. obraz

jeśli tak (ale mam wątpliwości)

To proste, wystarczy utworzyć szkic na podstawie półkopuły pod powierzchnią

Konwertowanie jednostek

i wyciągnięcie na powierzchnię

następnie tworzysz symetrię

i jest zamknięty

@+ ;-)

3 polubienia

Dobry wieczór

Ac Cobra i Gt22 dały Ci już rozwiązanie, dodam jedno:

Utwórz swoją pierwszą powierzchnię, wygładzając ją zgodnie z zamierzeniami, aby była symetryczna.

Ukryj całą objętość wokół powierzchni (tylko po to, aby zobaczyć pod spodem i z boku).

Utwórz dwie płaskie powierzchnie, aby zamknąć powierzchnie.

Zszyj je ze sobą i wybierz przycisk radiowy "Utwórz bryłę".

Pozostaje tylko ponownie wyświetlić woluminy i scalić wszystko.

2 polubienia

@Ac Cobra nie sądzę, żeby w jego przypadku rewolucja działała, bo kształty poziome i pionowe są różne.

Powinieneś również spróbować czegoś przeciwnego do tego, co powiedziałem, to znaczy użyj łuku jako przewodnika i użyj 3 szkiców kształtów, poziomego po lewej stronie, pionowego, a następnie poziomego po prawej stronie, zwróć uwagę na pozycję kliknięcia na szkicach, celuj w koniec po stronie łuku koła. w przeciwnym razie twarze się skrzyżują.

Cóż, moim ostatnim rozwiązaniem okazuje się być to, które działa.

Następnie musisz ustawić wyjazd/przyjazd na styczną.

Załączam również obraz jako plik do pobrania, aby lepiej zobaczyć.

W razie potrzeby można dodać krzywą prowadzącą w połowie lub kilka cm lub mm naprzeciwko 1. krzywej prowadzącej. (po prawej stronie obrazu)

Wszystko zależy od precyzji, której szukasz.

Pozostaje tylko zamknąć powierzchnie i przeliczyć je na objętość (szukam odpowiedniego rozwiązania)

surface_lissage_1.png
1 polubienie

Ponieważ jesteś w SW2018, dostarczę Ci plik, abyś mógł wrócić do drzewa, aby przyjrzeć się każdemu kroku.

Tak więc przed (lub po) prostowaniu musisz stworzyć 2 powierzchnie , które będziesz musiał zszyć kopułą.

W pliku dodałem 2 krzywą prowadzącą, oczywiście jej wysokość musi być identyczna z krzywą środkową.

surface_lissage_final.sldprt
1 polubienie

Super FUZ3D, zamierzam się temu przyjrzeć.

Ale pierwszy problem a priori, nie widzę funkcji powierzchni w 2018 roku, skonsultowałem się z samouczkami 2016, w których było menu Powierzchnie....

Aby odpowiedzieć na gt22, moja metoda nie powiodła się z komunikatem "Nie można utworzyć tego elementu, ponieważ spowodowałoby to geometrię o zerowej grubości".

Tyle tylko, że miałem tylko pół muszli, bo czegoś podobnego nie mogłem osiągnąć z małym łukiem pełnego tła.

Cóż, testowałem skorupę w moim modelu i jest to szczerze mówiąc dziwne.

Już teraz nie mogłem sobie wyobrazić tego pozoru skorupy, gdy profile boczne były wielowypustami. Musiałem przekonwertować to na 3 łuki okręgów, tak jak ty.

Wtedy nie mogę wybrać szkiców, ale otwarte pętle. Następnie dochodzę do tego:

Kolejny problem, może ze względu na "otwarte pętle", nie mam ograniczenia "Styczna do ściany" tylko "Normalna do profilu". Nie wiem, czy to wiele zmienia, ale w końcu, gdy próbuję ograniczyć się do łuku tła za pomocą "Krzywych prowadzących", funkcja kończy się niepowodzeniem z komunikatem "Krzywa prowadząca nr 1 jest nieprawidłowa, nie przecina sekcji nr 2"; Co wydaje mi się raczej niezrozumiałe.

W końcu mam wrażenie, że nie potrzebuję powierzchni uzupełniających i funkcji szycia, bo pomijając fakt, że nie trzymam się łuku koła, dostaję objętość, jak mi się wydaje?

Załączam swój model, może być łatwiej zidentyfikować, co jest nie tak. 

test.sldprt

OK, przyjrzę się temu jutro rano. (denerwujące, że nie mam już podwójnej licencji domowej/pracowniczej)

Jeśli chodzi o informację, czy masz objętość, czy powierzchnię, po prostu spójrz na wierzchołek swojego drzewa tworzenia lub po prostu wykonaj cięcie, które przechodzi przez twój kształt i zobaczysz, czy jest puste, czy nie.

Do zobaczenia jutro

Dobranoc

1 polubienie

Spojrzałem więc na twój utwór i to normalne, że nie masz tego samego, ponieważ zrobiłeś to bezpośrednio w objętości, a nie na powierzchni, a zatem bardziej odpowiednie, jeśli celem jest zrobienie tomu. Więc oczywiście to normalne, że nie masz tych samych słów, co funkcja powierzchniowa.

Jeśli chodzi o krzywą prowadzącą, musisz zachować tylko część łukową i zmienić linię poziomą na geometrię konstrukcyjną lub po prostu ją usunąć.

W zestawie znajduje się skorygowana część z krzywą prowadzącą.

NB: To trochę moja wina, że zrobiłem Ci demo w Surface, i myślę, że wynika to z faktu, że użyłeś terminu Surface i merge w swoim 1. poście, oczywiście nie byłem jedyny, podczas gdy tak (i widać to na twoim zdjęciu), że możemy to zrobić bezpośrednio w objętości, która automatycznie się scali (chyba że my niezaznaczone) z woluminem głównym.

Przepraszam, że wprowadziłem mnie w błąd, przechodząc przez powierzchnię. (nawet jeśli efekt końcowy jest taki sam, ale dłuższy)

test_-_rectif.sldprt
1 polubienie

Nie ma problemu z FUZ3D, prawdopodobnie nie wyraziłem się wystarczająco jasno.

Rozumiem, że jesteś w SW2017, jeśli ktoś może mi powiedzieć, jak uzyskać dostęp do funkcji powierzchni w SW2018, może mi się to przydać.

W każdym razie bardzo dziękuję.

Alan

Jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy na PLIK , pojawi się powierzchnia i będziesz musiał kliknąć na nią, aby aktywować pasek, a jeśli nie, wstaw ==>następnie powierzchnię...

O tak, znaleziono.

Dziękuję