Witam @m_blt
Problem polega nie tyle na zrozumieniu funkcji, co na tym, aby robiła to, co powinna.
Zamiast umieszczać 2 punkty, po prostu przesuwałem płaszczyzny regulacji za pomocą ich wartości, więc w razie wątpliwości używałem punktów, ale nie lepiej.
Istnieje kilka problemów z tą funkcją:
Wymiary płaszczyzn regulacji i ich środek nie są edytowalne, pozostają w środku objętości, podczas gdy jest wyższy, że chcę go złożyć:
(Wiem o czym myślisz kiedy widzisz ten rysunek, ale nawet jeśli
ilustruje on drogę, jaką pokonują moje beludży z tą funkcją...)
Co ma konsekwencję w postaci zniekształcenia geometrii w miejscach, w których nie chcę:
Tak więc solucja (lub nie), aby przynajmniej nie zniekształcać tych obszarów, polega na przesunięciu płaszczyzn tak, aby wyjąć dolną część ze strefy działania, która już wszystko zniekształca, bez naprawiania wszystkiego, widzimy, że zginanie jest zawsze niedokładne:
Po pierwsze, nie rozumiem, dlaczego w x i z są kąty drania, skoro część jest kwadratowa:

Krótko mówiąc, jeśli zweryfikuję to za pomocą sztywnych krawędzi, nie jest tak źle, jak to, co miałem wcześniej, ale też nie jest świetnie:
Jeśli waliduję bez sztywnych krawędzi, nie jest tak źle, ale też nie świetnie:
Przynajmniej jeśli spojrzysz na to z boku, bo w rzeczywistości to tak, jakby tylko boki były zdeformowane w trybie płynnym,
Dodatkowym atutem jest to, że gięcie wykracza daleko poza granice, a wszystko to pomimo tak zwanej maksymalnej precyzji gięcia:
I ma to wpływ na całą długość utworu; Powierzchnie wewnętrzne (w liniach przerywanych) nie są już w ogóle równoległe, co uniemożliwia użycie tych powierzchni w wiązaniach zespołu:
W gatunku daubé jest tam i dobrze tam. A to jeszcze nie koniec...
Jeśli patrzę z prawej płaszczyzny, wszystkie osie wydają się być dobrze wyrównane:
Podczas gdy w rzeczywistości jest to dalekie od tego! Jeśli podejdziemy bliżej...:
Chodzi o to, że trójścian, a tym samym oś gięcia, jest umieszczony na środku masy:
A jeśli aby odzyskać równowagę, usunę liść, który miałem tylko z jednej strony, wszystkie osie są dobrze wyrównane:

Nie jest to zamierzona gra słów, brakuje mu elastyczności, ponieważ działa.
Najmniej najgorszym rozwiązaniem (lub nie) jest przecięcie płaszczyzn regulacji w środku obszaru, który ma być złożony. No to prawie w centrum, bo się nie da:
Bardzo dalekie od ideału, ale przynajmniej deformacje są znacznie mniej oczywiste i mniej rozłożone na całej długości części:
Nie jest to jednak zadowalające... Sugeruje to, że przy idealnym krzyżu te pozostałości zniknęłyby, ale ponieważ nie jest to możliwe...
Zbliżając punkt przecięcia jeszcze bardziej, udaje mi się wyeliminować wadę dolną, ale wygięcie pozostaje asymetryczne, z zagięciem na górze, a nie na dole:
W końcu... dopóki nie zwiększą jakości obrazu dokumentu do maksimum:
Najmniej najgorsze są ze sztywnymi krawędziami, ale nadal asymetryczne, płaskie z przodu, złożone z tyłu:
A pod spodem jest odwrotnie, złożony z przodu, płasko z tyłu:
Myślę więc, że może to tylko problem z renderowaniem, ale kiedy go eksportuję, jeśli jedna część topologii staje się zakrzywiona, inna część pozostaje płaska:
Wystarczająco dużo, by doprowadzić cię do szaleństwa...
Najbardziej szaloną rzeczą jest to, że testowanie eksportu, aby zobaczyć topologię, debugowało wyświetlacz, który jest teraz zgodny z topo:
W końcu... dopóki nie odświeżę rzutni...
Obszar do złożenia ma tylko 1,5 mm, więc oczywiście przy stopniu precyzji funkcji to nie pomaga:
W każdym razie, skończę z tą rzezią tutaj, to. Nie zrobię tego w ten sposób.
Jedynym sposobem, aby coś z tego wydobyć, byłoby być może oddzielenie części przeznaczonej do deformacji od reszty objętości tak, aby wszystkie osie były już wyrównane ze środkiem obszaru, który ma być zgięty, co implikuje łączenie ciał dopiero po zgięciu... (edit: właściwie to nieparzyste). Mówisz o rozwiązaniu i uproszczeniu rzeczy...
Jestem w 2020 roku, ale najbardziej niepokojące jest to, że jestem pewien, że od tego czasu nic się nie zmieniło i że nadal jest ten sam m#$rde w 2025 roku... dziękuję DS!