Jak generować kolory w każdej części zespołu rysunku

Cze wszystkim

Tu jest mój mały problem, tworzę zespoły konstrukcji scenicznych i elementy składowe są podobne, z wyjątkiem tego, że długość jest różna. Problem w tym, że na rysunku bąbelki z liczbą odnoszącą się do tabeli nie są dobrym rozwiązaniem. (Moi technicy mają trudności z dostrzeżeniem różnicy w materiałach podczas ich montażu, jeśli pogrupuję bąbelki, a jeśli położę je na każdej części, przeciąża to rysunek i nic już nie widać)

Rozwiązaniem jest więc to, że każdy element jest zdefiniowany przez kolor. Zasadniczo ta sama zasada, co w przypadku ponumerowanych bąbelków, z wyjątkiem tego, że elementy są kolorowe, a stół zamiast liczb ma kolory.  (I idealnie, żeby to wszystko odbywało się automatycznie^^) 

Szukałem w Internecie ustawień w Solidworks lub oprogramowaniu, wyszedłem jąkany! Mam nadzieję, że ktoś ma rozwiązanie, jestem za tym!

PS: Obraz pokazuje problem.

demo.png

Witam

Możesz to osiągnąć za pomocą funkcji makr.

W przeciwnym razie dostępne jest narzędzie z pakietu myCADtools. "LayerManager" robi to między innymi. Oto prezentacja narzędzia. Możesz skorzystać z okazji, aby przyjrzeć się, co może przynieść Ci korzystanie z innych narzędzi.

https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/LayerManager.html

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o kolor pomieszczeń, to jest on definiowany na poziomie pomieszczenia i jego rodziny pomieszczeń (inny kolor ze względu na długość), ale aby był widoczny na MEP należy aktywować w stylu wyświetlania "Krawędzie w trybie cieniowanego obrazu".

Stosuję tę prostą metodę, aby osoba w warsztacie  lub dla klienta (która niekoniecznie ma wiedzę na temat czytania planów) mogła odróżnić panel 15mm lub 9mm, a piankę 10 - 20 - 30 - 50 mm.

Z drugiej strony , o ile się nie mylę, nie ma możliwości pokolorowania tekstu listy nomenklaturowej. Więc ta część ma zostać zapomniana, chyba że wydrukujesz i przekażesz na niej stabilot ^^ (z zastrzeżeniem posiadania innego koloru skrzypiec, to oczywiste )

Z drugiej strony w przypadku bąbelków z pewnością istnieje sposób na dopasowanie koloru części do bąbelka, ponieważ możesz zmienić kolor.

1 polubienie