Pozwalam sobie prosić o pomoc, ponieważ chcę reprezentować pole o różnych poziomach wysokości w Solidworks i jestem kompletny.
Jako dane wejściowe mam płaski szkic terenu (import pliku autocad jako szkic), a także wartości wysokości w różnych miejscach terenu. Naszkicowałem więc pionowe płaszczyzny i linie zaczynające się od danego punktu, aby przedstawić te różne wysokości.
(Patrz załączony plik)
Próbowałem użyć funkcji "swobodna forma" bez powodzenia, to samo z funkcją "deformuj". Próbowałem również zrobić powierzchnię, ponownie przycinając mój obszar, ale wynik nie jest gładki i nie odpowiada oczekiwaniom.
Pozwalam sobie na odpowiedź, aby ożywić dyskusję na ten temat. Nadal nie udało mi się wygenerować wielopunktowej średniej ani płaszczyzny powierzchni, która pozwoliłaby mi przedstawić mój teren. dołączony, plik Solidworks z odpowiednimi szkicami.
Załączony dokument SolidWorks (SW2022) podejmuje i uzupełnia badanie, definiując powierzchnię, która " najlepiej przybliża" wszystkie punkty, dla których podana jest wysokość.
Powierzchnia jest generowana przez makro, które wykorzystuje algorytm " odwróconego ważenia odległości " (por. . Wikipedii), w trzech krokach:
Punkty są tworzone na regularnej siatce (x, z) równoległej do górnej płaszczyzny, z szacowaną wysokością dla każdego z nich na podstawie sąsiednich punktów danych;
następnie punkty siatki są łączone splajnami 3D;
na koniec powierzchnia jest generowana przez funkcję " Surface-Smooth".
Uwaga: wynikowa powierzchnia jest przybliżeniem zbioru danych punktów, więc nie przechodzi ściśle przez te punkty. Należy zauważyć, że ich stosunkowo niewielka liczba (36) i bardzo nieregularne rozproszenie tak naprawdę nie pomagają.
Makro musi zostać sfinalizowane, ale już teraz możesz przejrzeć dokument, aby sprawdzić, czy wynik jest zgodny z Twoimi oczekiwaniami. Pozdrowienia.
po prostu wow!! Bardzo dziękuję za pomoc. Oczywiście, nie jest łatwo mieć coś precyzyjnego, biorąc pod uwagę liczbę punktów i powierzchnię, przyznaję ci. Niemniej jednak robi dużo pracy, ponieważ zbliżam się do rzeczywistości, a nie mam prostą płaską powierzchnię.
Witam @tous W załączeniu znajdują się dwa opisy https://youtu.be/YgsY1S6b6JY https://youtu.be/22lr1ih8pa4 Uważam, że swobodny kształt jest korzystny ze względu na położenie i kształty elewacji, a jednocześnie umożliwia zmiany w dowolnym momencie