Witam
Czy masz pojęcie, dlaczego, gdy tworzę wielobryłę w arkuszu blachy, o różnych grubościach, niektóre prace są rozwinięte, a inne powodują awarię Solidworks.
Dziękuję za Twoje rozwiązania
Witam
Czy masz pojęcie, dlaczego, gdy tworzę wielobryłę w arkuszu blachy, o różnych grubościach, niektóre prace są rozwinięte, a inne powodują awarię Solidworks.
Dziękuję za Twoje rozwiązania
Opublikuj swoje pliki przez co najmniej
być w stanie zwizualizować problem
@+
PS
Co za pomysł, aby chcieć robić multycorps z blachy, zwłaszcza o różnych grubościach ;-(
Witam
Dla mnie pierwszym błędem jest zrobienie wszystkiego w jednym pomieszczeniu. W przypadku tego typu części montaż byłby znacznie łatwiejszy w obsłudze.
Niech Moc będzie z wami.
Witam
Zgadzam się z moimi kolegami; Nie ma to jak montaż, aby móc wszystko porządnie zarządzać... I nie zaleca się wykonywania wielu brył o różnych grubościach blachy...
Nie zgadzam się z tym
Tak, w niektórych przypadkach lepiej jest użyć ASM z kilkoma PRT-Sheet Metal Works.
Ale w innych może być bardziej interesujące lub nawet konieczne przejście przez PRT-multibody, co więcej solidworks pozwala na to bardzo dobrze, oczywiście przy różnych grubościach.
Niech ciemna strona będzie z tobą...
PS: po tak, blacha wieloobiektowa PRT może w pewnym momencie osiągnąć swoje granice (ramage, bug itp...), więc jeśli znasz już poziom skomplikowania, możesz od razu przejść do ASM.
@Oliver42:
Zarówno. Ale w takim razie musisz wymienić zalety?
Cze wszystkim
dziękuję za radę,
Wyszedłem z założenia, że multi body pozwala na grę na zewnętrznych wymiarach i że reszta podąża za nimi.
Nadal tak jest, ale żeby zrobić MEP i mieć dewelopera blachy, widzę, że to się zacina.
Rysowanie ze złożeniem jest o wiele bardziej żmudne lub nie wiem jak korzystać z modułu montażu........
Wielobryłowy o różnych grubościach, w zależności od organizacji wewnętrznej, historii części, może być przydatny.
W tym przypadku mamy szczęśliwą mieszankę, która tworzy zespół śrubowy składający się z mechanicznie spawanej konstrukcji rurowej, części blaszanych i części komercyjnych (kółko) (część włożona w część): to będzie w tarapatach.
Biorąc pod uwagę część, dość łatwo jest zduplikować plik, aby pobrać pliki poszczególnych części i uczynić z niego czysty zestaw czystych części.
Jeśli naprawdę masz dobry powód, aby zachować tę metodę modelowania, będziesz musiał zacząć od zmiany kolejności funkcji, tak aby ciała były tak niezależne od siebie, jak to tylko możliwe (zwłaszcza otwory). Tworząc zestaw konfiguracji opartych na usunięciach ciała, możesz być w stanie usunąć rozłożone z pomieszczeń, jeśli to koniec. Jeśli celem jest wymyślenie nomenklatury, jasne jest, że nie jest to właściwa metoda.
Dlaczego uważasz, że jest to bardziej żmudne?
Podczas kadencji posła do PE wystarczy wybrać organ, który uczyni go posłem do Parlamentu Europejskiego. W lewym górnym rogu, po otwarciu pustego MEP i wstawieniu części, możesz wybrać treść, a następnie resztę, jak zwykle...
Zdaję sobie sprawę, że robię bałagan, kiedy robię multi-body.
Chyba nie mam odpowiedniej metody, czy masz przykład utworu, aby zdobyć metodę godną tego miana?
Często mówię (w prostych przypadkach, takich jak twój), że istnieje analogia między organizacją plików a rzeczywistością: jeśli coś jest zmontowane za pomocą wymiennych ogniw, to jest to zespół, jeśli jest przylutowane, cóż, jest przylutowane itd. W przypadku modelowania części jest tak samo, modelujemy tak, jak produkujemy.
co robiłeś (robiłeś) na szkoleniu SW? Czego używałeś jako oprogramowania CAD/CAD?
W 100% zgadzam się z @ stefbeno +1
Potwierdzam "jeśli jest zmontowany za pomocą rozłącznych połączeń, to jest to zespół, jeśli jest dobrze zespawany, jest spawany itp. W przypadku modelowania części jest tak samo, modelujemy tak, jak produkujemy. "
Niech Moc będzie z wami.
remrem: pozwala na wspólne funkcje/cięcia bez przechodzenia przez zewnętrzne odniesienia!!
Lub aby sprawdzić zespół/bałagan bez przechodzenia przez "Edycję części w ASM".
Tworzenie odniesień zewnętrznych "na życzenie" nie powinno odbywać się automatycznie, gdy istnieją inne możliwości.
Ostatecznie nie wiem, czy sw wie (lub nie), jak radzić sobie z różnymi grubościami blach w wielu bryłach, czy to moja metoda projektowania nie jest właściwa.*
Może po trochu jedno i drugie
do przyjemności czytania Ciebie
Zastanawiam się nad tym, jak na oprogramowanie, które kosztuje dobre dziesięć tysięcy euro .......,.....
Witam
Odpowiadając na podstawowe pytanie, tak, w części blaszanej możliwe jest wykonanie różnych grubości. Podczas tworzenia blachy wystarczy wskazać jej grubość, promień, współczynnik K.
Niech Moc będzie z wami.
Obi-Wan odpowiedział na podstawowe pytanie, a następnie uzupełnię:
- SW kosztuje w wersji standardowej ~5000€ (nie mylić z CATIA, nawet jeśli 2 są sprzedawane przez Dassault);
- Byłoby interesujące, gdybyś poświęcił dzień lub dwa (nawet jeśli oznacza to podział) na zrobienie samouczków zintegrowanych z oprogramowaniem.