Mam montaż pod catia V5-6R2012, w którym mam części (z wieloma korpusami), które są symetryczne.
Wykonałem część symetryczną w zespole z funkcją symetrii w zespole.
Mój problem polega na tym, że kiedy modyfikuję część modelu (która ma wiele brył, tworzenie nowych brył itp.), reperkusje nie następują po symetrii. I nie ma możliwości ponownego uruchomienia funkcji symetrii w celu zaktualizowania części symetrii.
Jestem więc zmuszony usunąć funkcję symetrii i zacząć od nowa = > następujący problem, zrobiłem rysunek części symetrycznej i nawet zmieniając jej nazwę na taką samą jak stara, linki nie podążają za rysunkiem.
Czy masz rozwiązania tego typu problemów w ramach catia?
Rmq: Nie jestem specjalistą od catii i wolę pracować pod SW.
W przypadku planu zmiana nazwy na identyczną nazwę jest bezużyteczna, ponieważ łącze 2D 3D znajduje się w wewnętrznej nazwie pliku unikalnego identyfikatora 3D UUID. Odtworzenie symetrii powoduje utworzenie nowego komponentu (nowego pliku o innej tożsamości niż pierwszy).
REDAGOWAĆ:
Zbyt szybko przeczytałem Twój PB: rzeczywiście, gdy dodasz nową niezależną bryłę części (tj. nie zmontowaną przez operację Boole'a), ta nowa bryła nie pojawi się w części symetrycznej.
Aby obejść, w kontekście montażu, kopiujemy/wklejamy (w wyniku z linkiem) część symetryczną, a następnie stosujemy transformację do tej bryły