Jak zaimportować plan sytuacyjny do Solidworks

Witam!

Przychodzę do Ciebie, aby uzyskać poradę na temat optymalnego sposobu importowania plików AutoCAD do solidworks, pozwól, że wyjaśnię:

Od jednego z naszych klientów otrzymałem plan układu fabryki, na którym muszę narysować linie produkcyjne 3D. Tylko plan fabryki to ładny plik Autocad o rozmiarze 30 MB.

Oczywiście, SW nie jest w stanie przetrawić tak dużego planu, więc zmniejszyłem rozmiar mojego planu, usuwając wszystkie dodatkowe bloki, używając poleceń purge i _overkill, aby uzyskać plan o rozmiarze 7 MB. Tylko plan jest jeszcze zbyt duży, aby można go było zaimportować pod SW za pomocą klasycznej metody importu DWG.

Dla efektu wizualnego zrobiłem już zrzuty ekranu mojego autocada, które następnie ponownie połączyłem pod peint.net i gimpem, aby usunąć czarne tło, aby zastosować ten obraz jako naklejkę na elemencie wielkości mojej podłogi fabrycznej. Jest ładny, ale nadal jest rozpikselowany i nie można się z niego opowiedzieć. 

Aby szkic był zdatny do picia, ograniczam się do nagrywania małych fragmentów szkicu 1 po 1, aby zrobić małe bloki SW i pogrupować je w większe, tylko że są BARDZO długie. Zwłaszcza, gdy rozmiar mojej fabryki przekracza 500 m x 500 m, co jest maksymalnym rozmiarem importu i dlatego zmusza mnie do dodawania drabin na dużych blokach, co ma dużą tendencję do rozbijania roweru.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i Państwa uwagi.

Z góry dziękuję

Z poważaniem

Matt 

1 polubienie

Witam, mając do czynienia z tym problemem w przeszłości, najprostszym i najbardziej zoptymalizowanym rozwiązaniem, jakie znaleźliśmy, było przeprojektowanie budynku do długiego i żmudnego pliku części na początku, który później okazał się bardzo płynny, pod warunkiem, że budynek nie zmienia swojego projektu co dwa dni ;)

2 polubienia

Jednocześnie taki budynek jak ten, czego można było się spodziewać i niestety nie ma realnego rozwiązania... Bo nawet jeśli zagrasz tak, jak zaproponowano w @MaD, będzie spora liczba cech, które w końcu zrobią ogromne wrażenie!! ze wszystkimi funkcjami, które będzie zawierał pokój....

Cierpliwość i szczęście

G.

Witam

Coś próbowało, zamiast używać funkcji DWG, użyj funkcji Tools/Block/Insert w pliku części SOLIDWORKS i wskaż swój DWG, znacznie bardziej płynnie, a ponadto możesz zachować link do oryginalnego DWG, jeśli ewoluuje, będzie ewoluować w SOLIDWORKS.

@+

Edycja: chodzi o to, że twój DWG jest rodzajem lekkiego szkieletu, na którym polegasz , aby odtworzyć własny szkic i objętość.

4 polubienia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Myślę, że będę musiał przerysować wszystko ręcznie, używając ładnego tła JPEG. 
Dziękuję @coyote za twoją metodę, niestety powoduje to również awarię SW, postaram się uruchomić go dziś wieczorem, aby sprawdzić, czy pozwalając komputerowi szlifować bez robienia czegokolwiek, uda mu się zaimportować bloki.

Szkoda mieć oprogramowanie o tak wielu możliwościach i nie móc pracować nad takim planem. Nie mogę się doczekać modułu 2D do 3D  od SW z możliwością umieszczania "tła" w szkicach bez powodowania rozbić naszych motocykli (za bardzo)! 

2 polubienia

Pytanie, dlaczego nie wstawić obrazu do szkicu

modelować lub nie budynek

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-creation-d-un-model-l-aide-d-une-image

@+

2 polubienia

Martwi mnie to, że 7 MB na plan budynku Autocada jest nadal bardzo ciężkie, nie ma bezużytecznych warstw, które można usunąć? Podobają Ci się hydrauliczne sieci zasilania HVAC?

Być może jest to eksport innego oprogramowania i dlatego dużo małych kawałków linii, powinieneś zobaczyć liczbę elementów.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. W końcu zamierzam wszystko wymodelować za pomocą starych dobrych kostek, kalkomanii na podłodze, kolorów dla maszyn i voilà! Pozwoli mi to mieć coś dość płynnego, łatwego do opanowania, a przy rodzinie części mógłbym przekonfigurować fabrykę w kilku wartościach na arkuszu kalkulacyjnym Excel.

@MaD Plan jest ciężki ze względu na maszyny, na których pracuję, które są dość pokaźne i których reprezentacja w autocad jest zbyt szczegółowa (Widok 3D przekształcony w blok, ze wszystkimi....) Usuwając wnętrze maszyn i te, które są poza moim polem działania, zszedłem do 4 MB, ale nadal się zawiesza.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi! Miło widzieć tak szybką społeczność!

(Właściwie myślę, że jest to import z innego oprogramowania, ponieważ importując do SW nadal mam ponad 300k elementów z krzywymi w 18 pociągnięciach i liniami prostymi w 42 pociągnięciach)

1 polubienie

Witam

Mieliśmy już tego rodzaju prośby.

O ile dobrze pamiętam, importowałem jedną warstwę na raz do szkicu 2D, a następnie ponownie tworzyłem udział dla każdej warstwy. I wszystko zmontowane w świetle.   Wykonaj naprężenie do skali (od podstawowego do calowego)

Przede wszystkim uprość okna i drzwi na śmierć. i obracaj płyny i energię.

Ale tak, jest to praca nad cierpliwością.

Powodzenia.

Krzysztof

Witam i przepraszam, że wykopuję stary post, ale jestem zdesperowany w poszukiwaniu szybszego rozwiązania!!

Zawsze mam do czynienia z tego rodzaju sytuacją, plik DWG 3D o wielkości 3 MB, który Solidworks 2019 otwiera się w 2 godziny, a Inventor w 3 minuty, szkoda tylko... Czy nie jest to dla Ciebie problemem, że musisz przerysować istniejący plan? Doprowadza mnie to do szału! Zwłaszcza, że plany architektoniczne zmieniają się regularnie. Przykro mi, że nie mogę znaleźć szybszego rozwiązania.

Solidworks, który wykorzystuje jeden rdzeń z 12 dostępnych do regeneracji złożenia lub rysunku, ale gdzie my tam jesteśmy?! Użycie procesora na poziomie maksymalnie 7% i tak dalej.

Płacimy tysiące euro za tak restrykcyjne oprogramowanie... Lata mijają i nic się nie zmienia. Przez 15 lat na Solidworks przejdę na Inventor !!

Powodzenia dla wszystkich

Witaj mlevain

Czy nie byłoby pewnych poprawek, które mogłyby poprawić twoją sytuację i wydajność w opcjach systemowych?

A może w ustawieniach importu?

Pozdrowienia