Forum myCAD

Jak nałożyć pozycję w drzewie szkicu zespołu w asmdot powyżej wiązań?

Witam

Tworzę szkic zespołu, wykonując następujące czynności:

1. Plik>nveau>assembly
  2. Nvelle esq on plan facing

przypadek 1: z szablonu A esq znajduje się w drzewie powyżej ograniczeń: wszystko jest w porządku

przypadek 2: z szablonu B esq znajduje się w drzewie poniżej ograniczeń: pozostanie zatem na dole drzewa

Znalazłem sposób na ponowne złożenie esq po utworzeniu płaszczyzny w drzewie, ale chciałbym raz na zawsze zmodyfikować mój szablon B! i nie mogę tego zrobić...

Czy wiesz , jaki jest parametr, który pozwala na umieszczenie szkicu zespołu w drzewie powyżej lub poniżej wiązań?

Dziękuję.

Lise

Witam @Lise

Tworzysz odniesienie do ograniczeń  ==>

1. Wstawianie > geometrii odniesienia > wiązania.
  2. Stamtąd wybierasz swój szkic (który pozostaje zdesperowany) na dole: możesz przeciągnąć go tuż poniżej odniesienia do ograniczenia.
  3. W rzeczywistości wystarczy utworzyć obiekt, który automatycznie umieści się nad pierwszą częścią lub pierwszym podzbiorem, aby następnie można było wstawić szkic tuż pod tym obiektem (tutaj odniesienie do ograniczenia).
  4. Wszystkie szkice, które utworzysz, zostaną naturalnie umieszczone na dole, ale  możesz je przesunąć  ręką za odniesienie do ograniczeń. Nie odbywa się to automatycznie), ale po przeniesieniu pozostaje w tym samym miejscu

Wypełnij test i powiedz nam, czy odpowiada on Twoim potrzebom

Pozdrowienia

1 polubienie

Myślę, że zależy to od tego, jak tworzony jest element (płaszczyzna/oś/punkt/itp.):
- jeśli jest tworzony z elementów odniesienia (płaszczyzna/oś/początek układu współrzędnych) zespołu, jest umieszczany na szczycie drzewa (przed komponentami);
- Jeśli jest tworzony z elementów zewnętrznych w stosunku do ASM, jest umieszczany na dole po innych funkcjach ASM, a zatem podlega ograniczeniom.

1 polubienie