Jak mogę zablokować niektóre cechy w PDM?

Witam

Ze względu na jednolitość chciałabym zakazać używania niektórych znaków specjalnych w nazwach folderów lub dokumentów. Na przykład nasze standardowe nazewnictwo nie zawiera podkreślenia i zaleca pisanie wszystkiego wielkimi literami.

Jednak niektórzy buntownicy uparcie obmazują moją piękną i schludną klatkę piersiową swoim fantazyjnym nazewnictwem :grin:

Dlatego staram się uchwalić prawo w sposób materialny, aby zablokować wszelkie pragnienie przepełnienia kreatywności!

Czy ktoś wie, czy taka opcja istnieje?

Witam

Można ustawić warunek przy przejściach stanu, aby zabronić zmiany stanu, jeśli określona zmienna/atrybut mapy danych zawiera znaki specjalne, które chcesz usunąć.
Innym sposobem byłoby napisanie skryptu, który będzie uruchamiany podczas przejścia (lub nawet archiwizacji w stanie początkowym), który usunie znaki specjalne i ponownie zapisze wartości wielkimi literami.

Witam

Poza wyposażeniem ich w okrojoną i sfałszowaną klawiaturę, bez specjalnych i z wymuszonym capslockiem, " w materialny sposób" nie będzie to możliwe. :upside_down_face:

1 polubienie

Tak, myślałem o tym, nawet zacząłem stawiać warunki wszędzie, ale zmusza mnie to do dodawania wszystkich przejść dotyczących nowych postaci, jeśli muszę dodać więcej. Dlatego szukam bardziej globalnej metody.
Ale to jest oczywiście droga, którą pójdę, jeśli nie znajdę niczego lepszego

aaah Podoba mi się to! Zablokuj ich klucze podstępnie!! :grin:

Witam
Może to być sposób na majstrowanie przy skryptach wysyłkowych lub ustawieniach związanych z dodawaniem plików, aby wykluczyć pewne formatowanie nazw.
Do wysyłki niestety funkcje ciągów są dość ograniczone, więc o ile mi wiadomo, nie ma możliwości sprawdzenia, czy teksty są pisane wielkimi literami, czy nie.
Z drugiej strony można monitorować wszystkie znaki specjalne.
Następnie istnieją makra zintegrowane z oprogramowaniem, które pozwalają na przechwytywanie nazw plików i zabraniają archiwizacji w tym procesie, ale z jednej strony musisz rozważyć wszystkie możliwe przypadki (użytkownicy są bardzo pomysłowi, aby zrobić m...), a z drugiej strony musisz zarządzać aktualizacją przypadków użycia po zmianie nazwy.
Ostatnim rozwiązaniem byłoby stworzenie makr dla PDM, które zmieniałyby nazwy wszystkiego, co znajduje się poza ramami " reguł nazewnictwa ", gdy pliki są archiwizowane, tak aby połączenia między różnymi plikami były zachowane.

1 polubienie