Cześć wszystkim, kończą mi się pomysły na łączenie konfiguracji części w złożeniu.
Przykład: w zestawie XXX, jeśli część A znajduje się w konfiguracji 01, to część B automatycznie przyjmuje konfigurację 01.
Jeśli mogę uniknąć przechodzenia przez rodzinę części, to lepiej, chodzi też o to, aby nie posuwać się tak daleko, jak DriveWorks. Może za pomocą równań, ale nie znam składni tego tematu.
Jeśli masz jakieś pomysły... Jestem biorcą.
Dziękuję wam wszystkim.
Witam serdecznie;
Moim zdaniem rozsądniej byłoby przejrzeć rodzinę części zarządzanych w Excelu lub poprzez konfigurację wydawcy.
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/c_configuration_publisher_top.htm?verRedirect=1
W przypadku równań Solidworks będzie miał trudności z obsługą wielu różnych zmiennych...
Inni użytkownicy wiedzą o wiele więcej o zarządzaniu równaniami w złożeniach niż ja.
Pozdrowienia.
Witam
Ze swojej strony sprawię, że wszystkie moje podzespoły będą elastyczne i stworzę konfiguracje pochodne z różnymi ograniczeniami
Witam
Dlaczego nie utworzyć konfiguracji w złożeniu? Konfiguracja części jest powiązana z konfiguracją zespołu.
Dziękuję za opinie, mam wiele konfiguracji części do zarządzania, więc pomysł tworzenia wszystkich możliwych konfiguracji montażu, a następnie dokonywania wyboru to zbyt wiele. Zastanawiam się nad rozwiązaniem dla wydawcy, ale nie będzie ono dla mnie wystarczająco kompletne. Myślę, że nie mam innego wyjścia, jak tylko wrócić do wydania z rodziny sztuk.
Witam
Myślałem o tym samym rozwiązaniu , co @Konti , ale jeśli jest to zbyt uciążliwe dla Twojego przypadku, a Twoja logika nazewnictwa i kojarzenia Twoich konfiguracji jest stała (zawsze link 01 z 01, link 02 z 02...) Myślę, że makro do automatyzacji tych linków może Ci bardzo pomóc.
Makro wydaje mi się dobrym pomysłem.
Jeśli przejdziesz przez drzewo komponentów, aby zobaczyć konfiguracje i jeśli A to konfiguracja 01, może umieścić B w konfiguracji 01 itd. ...
Z drugiej strony potrzebujesz idealnej nazwy konfiguracji... Możesz też otworzyć wyskakujące okienko, aby ocenić lub wybrać żądaną konfigurację. ale tutaj przewyższają moje umiejętności w VBA.