Jak połączyć właściwość niestandardową komponentu z jego opisem w zestawieniu komponentów zespołu

Witam

Jestem na SW 2015

Utworzyłem swoje komponenty i złożenia, wypełniając właściwości niestandardowe za pomocą narzędzia SmartProperties.

Nie można jednak powiązać własności  komponentu z zestawieniem komponentów rysunku w złożeniu. Zamiast tego znajduję właściwości montażu.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie.

Dziękuję

Anthony

Witam

Jest to normalne zachowanie, ponieważ wypełniasz niestandardowe właściwości swoich części, musisz wypełnić jeden z zespołu, aby pojawiły się one w MEP zespołu...

1 polubienie

Witam

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem.

Moja wiadomość nie była wystarczająco jasna, ale staram się wypełnić właściwość nomenklatury i nazwać blok.

Weźmy na przykład zespół, którego opis brzmi "rower": w nazwie, gdzie chciałbym, aby było napisane "koło" zgodnie z wprowadzeniem we właściwości komponentu, znajduję oznaczenie "rower" i to na wszystkich komponentach. 

Próbowałem różnych ustawień, aby powiązać właściwości, ale nie mogę znaleźć utworzonych przeze mnie właściwości w menu rozwijanych specyficznych dla komponentu.

Zwykle wszystko jest połączone, w przeciwnym razie musisz zmodyfikować swoją nomenklaturę tak, aby pobierała informacje z twoich części, a po jej zmodyfikowaniu będziesz musiał ją po prostu zapisać...

1 polubienie

Kiedy patrzysz na właściwości swojego komponentu, czy są one dobrze poinformowane? (w obszarze Dostosuj właściwości lub Specyficzne dla konfiguracji)

Witam

Przydałby się zrzut ekranu przedstawiający problem.

Dziękuję :)

Witam

Należy utworzyć nową niestandardową tabelę BOM.

Umieszczasz siebie w swoim 3D
Wstawiasz standardową nomenklaturę SW (bom-standard.sldbomtbt jeśli dobrze pamiętam)
Kliknij prawym przyciskiem myszy nagłówek kolumny
Wstawiasz nową kolumnę (po prawej lub po lewej)
W oknie, które właśnie się pojawiło:
Typ kolumny: Właściwość niestandardowa
Nazwa obiektu: wybierz nazwę obiektu (swoich pokoi), która ma być wyświetlana w tej kolumnie.

Wstawia się tyle kolumn, ile potrzeba, aby mieć informacje o częściach w zespole.

Nie zapomnij zapisać nowej konfiguracji BOM na końcu.
Wybiera zestawienie komponentów
W lewym górnym  rogu kliknij prawym przyciskiem myszy kwadrat ze strzałką skrzyżowaną
Wybierz opcję Zapisz jako
Zapisany w formacie .sldbomtbt. (Zapisz swoją nową nomenklaturę w katalogu, w którym możesz ją łatwo znaleźć)

Nowe zestawienie komponentów może być również używane na rysunku.
Wybierz widok zespołu i wstaw nową konfigurację zestawienia komponentów

Pozdrowienia

1 polubienie