Jak mierzysz objętość w pojemniku?

Witam

Jaki jest najlepszy sposób pomiaru objętości w otwartym pojemniku (czyli na danym poziomie)?

Jeśli masz jakieś wskazówki, jestem za!

2 polubienia

Witam

Generalnie wykonuję kawałek, który odpowiada treści i mierzę jego objętość

9 polubień

Witam

Znając wewnętrzny wymiar kontenera i poziom (wysokość) bym zrobił bossa i w "Mass property" widać objętość.

volume.jpg
1 polubienie

Witaj .PL,

Zgadzam się z odpowiedzią Tomalam  , ponadto w 2016 roku funkcja Przecięcie ułatwia życie tworzenie wewnętrznej objętości, nakręciłem film o nowości z 2016 roku.

Miłego dnia

Mick

intersection-2016.mp4
6 polubień

Nie mam wersji z 2016 roku, a w przypadku skomplikowanego kształtu nie jest łatwo stworzyć objętość wnętrza!

Ale znalazłem rozwiązanie:

1) Utwórz wyciągnięcie, które jest znacznie większe niż kontener, ale osiąga żądany przeze mnie poziom, bez scalania wyniku

2) Następnie za pomocą funkcji kombajnu odejmij 2 bryły i zachowaj tylko ten, który mnie interesuje, aby zobaczyć jego objętość.

Dziękuję :)

2 polubienia

Tak, to jest to, co robię z CREO, ale nie wiem, jak to się nazywa pod SW

1 polubienie

@tomalam: edytuj swoją pierwszą odpowiedź, wskazując, że poniżej jest więcej szczegółów na temat metody + film do specjalnej funkcji wersji 2016, a ja wybieram twoją odpowiedź jako najlepszą ;-)

1 polubienie

I tak nie zamierzam kraść pomysłu @Mick Cordero !

Tak długo, jak masz dobrą odpowiedź, jest ona dobra, nawet jeśli nie jest moja.

4 polubienia

@Tomalam Dla mnie byłeś pierwszym, który udzielił właściwej odpowiedzi, ale tak, jak chcesz!

1 polubienie