Witam, od dwóch dni na próżno próbuję spłaszczyć zaimportowany zakrzywiony szkic DXF. Czy możesz mi pomóc? =)
passage_de_roue_arg.dxf
Witam, od dwóch dni na próżno próbuję spłaszczyć zaimportowany zakrzywiony szkic DXF. Czy możesz mi pomóc? =)
Witam
"Spłaszczanie szkicu dxf... "
Czy taki jest cel: wygenerować powierzchnię na podstawie krzywej i ją spłaszczyć?
Której wersji SolidWorks używasz?
M.Blt
Używam solidworks 2020.Tak, chcę utworzyć powierzchnię o tym zaimportowanym kształcie i ułożyć ją płasko, a nie tylko wykonać rzut. Myślę, że musisz być w stanie to naszkicować, aby móc stworzyć powierzchnię, stworzyć płaszczyznę i ułożyć ją nn? Ale nie mogę tego zrobić i nie znam tego oprogramowania.
Nie czuję się komfortowo z solidworks, ale mam wyobrażenia o tworzeniu części 3D po pracy na innym równoważnym oprogramowaniu.
;)
Etapy powstawania...
Krok 1: utwórz szkic 3D i użyj funkcji "Konwertuj elementy", aby utworzyć kopię krzywej jako splajn. Zainteresowanie: pokazanie punktów, które umożliwiły wygenerowanie krzywej, znacznie bardziej widocznych na splajnie.
Kroki od 2 do 5: utwórz 4 szkice 3D, z których każdy zawiera krzywą splajnu odpowiadającą każdej sekcji nadkola, używając punktów splajnu z poprzedniego kroku.
Krok 6: utwórz powierzchnię na podstawie 4 splajnów za pomocą funkcji "Wygładzanie powierzchni" przy użyciu dwóch profili (żółtego i czerwonego) oraz dwóch krzywych prowadzących (pomarańczowej i turkusowej).
Krok 7: Spłaszcz powierzchnię za pomocą funkcji "Wstaw", "Powierzchnia", "Spłaszcz".
Rezultat nie jest idealny, męczone kształty nadkola (po wypadku?) utrudniają generowanie powierzchni... Musiałem uprościć krzywe prowadzące, ograniczając je do odcinków linii.
Obraz i plik części znajdują się w dołączonym zamku błyskawicznym.
M.Blt
Na górze zamierzam na to spojrzeć! Dziękuję za bardzo szczegółową i szybką odpowiedź