Jak umieścić parametry modelu 3D w solidworks?

Cze wszystkim

Posiadam model 3D w formacie JT dużego urządzenia elektrycznego. Za każdym razem chciałbym kliknąć na fragment materiału, aby znaleźć wszystkie informacje dotyczące tej części (metody projektowania, wymagania techniczne, normatywne, opinie...). Czy wiesz, czy jest to możliwe w solidworks? Jeśli tak, czy wiesz, jak mogę to zrobić?

PS: Mam do dyspozycji tylko to oprogramowanie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Przeczytałem Twoje wymagania  """ wszystkie informacje dotyczące tej części (warunki projektowania, wymagania techniczne, normatywne, opinie...) """.

Tylko część Twoich życzeń może zostać zrealizowana za pomocą natywnego Solidworks. Co do reszty, dodatkowe oprogramowanie (ADD IN lub ADD ON) może przechowywać i przywracać informacje, pod warunkiem, że są w stanie wymieniać informacje (a to nie jest łatwe).

Myślę, że jeśli masz tylko podstawowe oprogramowanie , możesz użyć prostego DBMS, takiego jak Microsoft Access, który może pobierać informacje zewnętrzne i przechowywać wprowadzone informacje (np. informacje zwrotne). Ale w przypadku Access wszystkie informacje muszą zostać tam utworzone, co jest prawie jak tworzenie aplikacji, która bawi się w pięcionożną owcę.  Dlatego istnieje cała gama aplikacji, które spełniają całość lub część spektrum funkcji, których szukasz.

Trzeba jednak pamiętać, że informacja nie tworzy się sama, zwłaszcza w przypadku tych nielicznych informacji, które przytaczasz , a które charakteryzują się "miękką informacją". Soft information to na przykład "informacja zwrotna", która jest narracyjna lub mało sformalizowana (nawet w podejściu jakościowym, które działa).

W twoich wymaganiach jest wystarczająco dużo, aby zaspokoić kilka zawodów, ponieważ jest to praca metod, praca specjalisty ds. jakości, praca metrologii, praca kierownika procesu i praca kierowników różnych warsztatów (obróbka blach, cięcie laserowe, tłoczenie lub obróbka powierzchni, montaż itp. To nie to samo).

A więc obawy, które są dalekie od czystego projektowania CAD , nawet jeśli projektant ma zintegrować wszystkie wymagania, co wyjaśnia, dlaczego oprogramowanie nie jest odpowiednim narzędziem dla Twoich wymagań.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Jest to wymagane oprogramowanie do zarządzania danymi technicznymi (zobacz tutaj), ale w samym solidworks wydaje mi się to skomplikowane.

Pozdrowienia

1 polubienie

wygląda jak BIM, ale widać, że samo oprogramowanie nie wie, jak to zrobić i z tego co niewiele czytałem o BIM, moduły przystosowane do BIM nie biegają po ulicach.

1 polubienie

Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Rozmawiałem z moim szefem i zgadza się, że powinniśmy zobaczyć inne oprogramowanie. Czy znasz oprogramowanie, które najlepiej odpowie na mój problem?

Jeśli nie, jakie oprogramowanie mogę połączyć z SolidWorks, aby ukończyć mój projekt? Płatne oprogramowanie też jest ze mną w porządku.

Chciałbym sprecyzować, że mój plik 3D, który posiadam, jest w formacie JT.