Witam
Szukam sekwencji otworów, na przykład na płaskim o długości 1700 z otworem z każdej strony, który pozostaje 100 od krawędzi, a w środku tych dwóch otworów liczba otworów nie przekracza 250 mm, więc tam w moim przykładzie wypadamy dobrze, ponieważ 1700 - 200 = 1500 / 6 = 250 , ale jeśli mam mieszkanie, które jest większe, na przykład 2640 - 200 = 2440 / 6 = 406,66
Dlatego będę chciał, aby w mojej sekwencji otworów dodawał otwory automatycznie, tak aby odległość między środkami otworów nie przekraczała 250 mm.
Udało mi się majstrować przy wzorze, który jest w B3 moja długość (2440) w B2 =(B3-200)/6 w B4 = SI(B2>250;( B3-200)/250+1; 6) znać liczbę dołków i kończyć w B5 = (B3-200) / B4, co jest moją końcową odległością między każdym dołkiem.
W Excelu wydaje się, że działa, ale muszę mieć problem z moimi pierwszymi dwoma stałymi otworami, które są 100 od krawędzi. ponieważ na moim kawałku docierającym do ostatniego dołka nie znajduję tej samej odległości od środka (ani mniejszej, ani większej). Jeśli masz inną formułę do zaproponowania, będę mile widziany.
Co więcej, na wynalazcy ta formuła "działa" na szkicu, więc biorę swój przykład z moją długością 1700, mam swoją sekwencję otworów, wiercę 6 otworów . I tam modyfikuję swoją długość o 2440, na szkicu dodaje wiele okręgów i modyfikuje osie, ale z mojej strony przedstawia mi tylko pierwsze 6 otworów z nową osią, ale nie pozostałe, ponieważ w momencie mojego wytłaczania nie istnieje. Jak więc sprawić, by nowicjusze w sekwencji przebili się automatycznie?
Mam nadzieję, że moja prośba była jasna i z góry dziękuję.
test.png