Jak skonfigurować automatyczną sekwencję otworów w programie Excel?

Witam 

Szukam sekwencji otworów, na przykład na płaskim o długości 1700 z otworem z każdej strony, który pozostaje 100 od krawędzi, a w środku tych dwóch otworów liczba otworów nie przekracza 250 mm, więc tam w moim przykładzie wypadamy dobrze, ponieważ 1700 - 200 = 1500 / 6 = 250  , ale jeśli mam mieszkanie, które jest większe, na przykład 2640 - 200 = 2440 / 6 = 406,66 

Dlatego będę chciał, aby w mojej sekwencji otworów dodawał otwory automatycznie, tak aby odległość między środkami otworów  nie przekraczała 250 mm.

Udało mi się majstrować przy wzorze, który jest w B3 moja długość (2440) w B2 =(B3-200)/6  w B4 = SI(B2>250;( B3-200)/250+1; 6) znać liczbę dołków i kończyć w B5 = (B3-200) / B4, co jest moją końcową odległością między każdym dołkiem. 

W Excelu wydaje się, że działa, ale muszę mieć problem z moimi pierwszymi dwoma stałymi otworami, które są 100 od krawędzi. ponieważ na moim kawałku docierającym do ostatniego dołka nie znajduję tej samej odległości od środka (ani mniejszej, ani większej).  Jeśli masz inną formułę do zaproponowania, będę mile widziany.

Co więcej, na wynalazcy ta formuła "działa" na szkicu, więc biorę swój przykład z moją długością 1700, mam swoją sekwencję otworów, wiercę 6 otworów . I tam modyfikuję swoją długość o 2440, na szkicu dodaje wiele okręgów i modyfikuje osie, ale z mojej strony przedstawia mi tylko pierwsze 6 otworów z nową osią, ale nie pozostałe, ponieważ w momencie mojego wytłaczania nie istnieje. Jak więc sprawić, by nowicjusze w sekwencji przebili się automatycznie? 

Mam nadzieję, że moja prośba była jasna i z góry dziękuję.

test.png

Wydaje mi się, że samo powtarzanie liniowe może rozwiązać Twój problem (bez równania) możesz przejść do referencji, nadać jej minimalną odległość i odstępy. 

http://help.solidworks.com/2015/french/WhatsNew/t_controlling_linear_patterns_with_reference_geometry.htm?id=eb7250f39612471b8ae13fc9f7f7bb51#Pg0

1 polubienie

Witam

Myślę, że powinieneś napisać swoją formułę w B4 w następujący sposób:

=SI(B2>250; ZAOKRĄGLONE. SUP((B3-200)/250)+1; 6)

W twoim przykładzie powinieneś mieć wartość w B5 równą 2240 / 10 = 224, a nie 224,9, która wynika z dzielenia przez 9,96.

To prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego twoja ostatnia odległość od środka nie jest dobra.

Aby wyświetlić brakujące otwory, nie znam wynalazcy, więc nie ma rozwiązania do zaproponowania (chyba że wcześniej zrobisz w pustce, ale to brzydkie).

@max, pytanie dotyczy programu Inventor, nie jestem pewien, czy pomoc solidworks ma zastosowanie

1 polubienie

Dobry wieczór i dziękuję za odpowiedzi.

Po pierwsze, max59 ta technika nie jest zła ale nie wiem czy działa na wynalazcy.

Chamade, twoja formuła pomoże mi dobrze na moim ostatnim dystansie środkowym, teraz jest dobrze, ale jeśli tylko na 1700, moja formuła w B4 oznacza mnie źle, więc nie zmienia się na wynalazcy :/ 

i jak sprawić, żeby działało też poniżej 1700 bo przy moim wzorze jak tylko zejdę poniżej 1700 to zawsze opiera się na 6 dołkach. Na przykład moja długość wynosi 1000-200, więc 800/6 = 133,33, podczas gdy będzie musiała przejść do 800/4 = 200.

test_2.png
1 polubienie

Witam, oto formuła, która musi działać.

To ta sama zasada, co u mnie, gdy obliczam elementy balustrady.

Elementy te różnią się między sobą pod względem liczby, ale maksymalny odstęp nie może przekraczać 110 mm.

w A1 długość tabliczki

w B1 i C1 2 wypłaty z każdej strony, w tym przypadku 100 mm dla Ciebie

a w D1 maksymalna wartość nieprzekraczająca 250 mm

=(A1-(B1+C1))/ZAOKRĄGLANIE. SUP((A1-(B1+C1))/D1; 0)

Zrobiłem kilka testów w nim działa

4 polubienia

Właśnie przetestowałem na twoim przykładzie 1000 i działa dla mnie.

Pracuję również z programem Inventor

2 polubienia

Cześć franck51, dziękuję za formułę, daje mi odległość od środka, ale nagle nie mogę już znaleźć liczby otworów, masz rozwiązanie, aby znaleźć 4 otwory na moim przykładzie 1000-200 z odległością od środka 200 mm.

Ponieważ aby umieścić na wynalazcy potrzebuję końcowej odległości od środka i liczby otworów przy okazji, czy to jest to, co robisz, jak sprawić, by nowe otwory same dodawały ten otwór? Czy powinniśmy użyć wiercenia lub

Blacha > cięta? Jeśli znowu wiesz, w jaki sposób jestem zainteresowany, dziękuję.

test_inv.png

We wzorze @Franck liczba otworów jest określona przez ZAOKRĄGLENIE. SUP((A1-(B1+C1))/D1;0. Jeśli chcesz uzyskać tę wartość, musisz umieścić ją w określonym polu i przywołać to pole w dzieleniu, aby uzyskać odległość od środka.

Co więcej, nie ma potrzeby korzystania z funkcji SI(). Ta funkcja pozwoliła na uzyskanie liczby otworów, która nie może być mniejsza niż 6, ale najwyraźniej nie tego chcesz.

1 polubienie

Mała poprawka, wzór podaje liczbę interwałów. Aby uzyskać liczbę otworów (w tym początkowe wiercenie), musisz dodać +1 na końcu.

W takim przypadku skopiuj tylko formułę (round.sup...), dodając 1 i nie modyfikuj formuły @Franck.

1 polubienie

Dziękuję franck i formuła żeberek chamade, jestem dobry. Wszystko, co pozostaje do zrobienia, to dowiedzieć się, jak sprawić, by przebijał się automatycznie, to potrzeba eksperta od wynalazcy.

Dobry wieczór Wam :)

Dobry wieczór lolio60

To bardzo proste, wystarczy stworzyć sieć swojej funkcji przekłuwania.

Robisz swoje pierwsze przekłucie, a następnie tworzysz siatkę tego przekłucia o liczbie przekłuć.

Ponieważ we wzorze, który Ci dałem, możesz wyodrębnić liczbę kolczyków, nie ma problemu.

Dobry wieczór, mam nadzieję, że ci pomogłem.

2 polubienia

lolio60 powiedział:

Nie zapomnij, jeśli możesz, zweryfikować to, co uważasz za najlepszą odpowiedź na swoje pytanie.

A jeśli masz jeszcze jakieś pytania, nie wahaj się zapytać.

Miłego dnia wszystkim.

Dobry wieczór

Sayer: Znalazłem sieć, o której mówisz, używam sieci na szkicu, więc po prostu modyfikuje się w szkicu, podczas gdy musisz przejść do blachy i wybrać sieć tutaj. Tak nienagannie wszystko działa idealnie, dziękuję wszystkim :D