Jak ustawić domyślne BOM-y zgodnie z kolejnością kompletacji?

Witam

Próbuję się dowiedzieć, czy możliwe jest domyślne zaznaczenie pola "postępuj zgodnie z kolejnością montażu" podczas tworzenia zestawienia materiałów.

Dziękuję

Witam

W zarządcy nieruchomości w Nomenklaturze przejdź do opcji 

Wybierz opcję Podążaj za kolejnością kompletacji, aby uporządkować numery elementów BOM w taki sam sposób, jak w przypadku kompletacji. Gdy ta opcja jest zaznaczona, można wybrać opcję Śledź kolejność podzespołów, aby uporządkować numery elementów BOM w taki sam sposób, jak w przypadku podzespołu.

Cdlt powiedział:

Yannicka

To jest to, co zwykle robię, ale muszę zrobić sztuczkę za każdym razem, gdy wstawiam nomenklaturę. To, czego szukam, to automatyczne sprawdzanie podczas wstawiania nomenklatury.
Zapomniałem sprecyzować, jestem na SW 2018 SP5.

W tej chwili nie mam dostępu do solidworks. Nie pamiętam czegoś takiego.

1. Jeśli jest to skonfigurowane, myślę, że powinno to być zrobione w następnym planie lub modelu zespołu, w którym wstawisz tabelę.
  2. Lub w oknie właściwości dokumentu -> Standardy skóry-> Tabele

Lub robisz to na pustym złożeniu, które zapisujesz dla swojego początkowego zespołu, zapisz w asmdot (model zespołu)

Ten zespół modelu powinien zastąpić zespół modelu po rozpoczęciu tworzenia pustego zespołu. (Zobacz menu Narzędzie, Opcje lokalizacji plików  szablonu dokumentu)

2 polubienia

Witam

W tej chwili nie ma pod ręką Solidworks, ale z pamięci powinieneś być w stanie ustawić styl BOM podczas wstawiania, a następnie zapisać go jako szablon BOM, powinien być w formacie .sldbomtbt. Za każdym razem, gdy wstawiany jest zestawienie komponentów, Solidworks przechowuje w pamięci ostatnio załadowany model, dzięki czemu zestawienie komponentów zawsze będzie zgodne z jego życzeniem...

Pozdrowienia

2 polubienia

Sbadenis, próbowałem, przeszukując mój model zespołu, nie znalazłem niczego, co pozwoliłoby mi mieć lub nie, domyślną kolejność montażu.

D.roger, w ten sposób już zapisałem moje modele BOM. Mogę zaznaczyć pole wyboru dla zlecenia kompletacji i zapisać je później, ale nie pozostaje ono zaznaczone podczas wstawiania nowego BOM.

Wrzucę cię do 2 pudełek, które są problematyczne (zwłaszcza do 1. właściwie)

sans_titre.jpg

Spróbuj zrobić rysunek, w którym dokonałeś modyfikacji, a następnie zapisz go jako szablon.

W ten sposób, gdy zaczynasz od modelu, opcje wcześniej wybierają go domyślnie włączone.

Nie mogę zrobić tego, co sugerujesz, sbadenis. Jeśli chcę mieć możliwość wstawienia zestawienia komponentów do rysunku, muszę wcześniej mieć widok. Z wyjątkiem tego, że jeśli wstawię widok, nie mogę już zapisać MEP jako modelu (problem z okrągłym refem).

W załączeniu znajduje się komunikat o błędzie, który wyświetla mi, gdy to robię.

sans_titre2.jpg

Wstawiasz widok, zmieniasz opcję BOM, usuwasz widok i zapisujesz jako szablon, aby sprawdzić, czy działa. (zachowuje kopię zapasową innego szablonu rysunku i nie nadpisuje go).

Ta sama odpowiedź, jeśli wstawię widok, niezależnie od tego, czy go usunę, czy nie po umieszczeniu nomenklatury, daje mi komunikat o błędzie odniesienia ostatniej wiadomości.