Witam, chciałbym stworzyć rodzinę części, których jedyną modyfikacją jest tekst szkicu , ale można go używać w funkcji bibliotecznej. (Próbowałem połączyć tekst z nazwą konfiguracji, ale kiedy przeciągam go do innego pokoju, w zależności od biblioteki, przyjmuje nazwę konfiguracji nowego pokoju). Jedynym rozwiązaniem, które można znaleźć, jest tworzenie funkcji z innym tekstem za każdym razem, ale jest to bardzo długie do zrobienia ręcznie, gdy masz 70 konfiguracji.
Witam
Tylko po to, aby oświecić nas na temat możliwego rozwiązania! Czy możemy wiedzieć, do czego jesteś używany? chyba, że ma to na celu grawerowanie na cięciu lub grawerowanie laserowe.
Czekając, aż moi mali przyjaciele jak zwykle dadzą Ci świetne rozwiązanie, oto co zainspirował mnie Twój post.
Na przykład : śruba to korpus, który umieszcza się w biblioteczce i który można włożyć w dowolne miejsce.
W tym samym duchu tworzysz ciało, które jest prostokątnym równoległościanem i na którym grawerujesz swój tekst. Umieszczasz tę treść w swojej bibliotece.
Następnie wstawisz obiekt do ASM.
W przypadku utworu, ponieważ nie można do niego niczego wstawić: musisz zacząć od fragmentu biblioteki, ale tylko uzyskać jego szkic. Najprostszym sposobem w tym przypadku byłoby utworzenie bloków i wywołanie ich z powrotem w razie potrzeby. Zaletą klocków jest to, że są łatwe do kontrolowania, ponieważ są gotowymi obiektami. Po ich wstawieniu szkice, które je tworzą, nie ulegają deformacji, w przeciwieństwie do bezpośredniego wstawiania szkicu, który będzie przebiegał we wszystkich kierunkach
Z drugiej strony umykają mi warunki aktualizacji tekstów. W przypadku ASM nie ma problemu, z drugiej strony dla części nie wydaje mi się to możliwe, chyba że poprzez umieszczenie bloków w bibliotece, jak zasugerowano powyżej.
Jeśli udzielisz nam więcej informacji, z pewnością będziemy mieli bardziej odpowiednie propozycje.
Pozdrowienia
Jest to przydatne w przypadku odniesień do dysz zasilających (PJ), tutaj są one proste, ale chciałbym stworzyć bibliotekę dysz zasilających dla różnych mediów, których używam często, ale nigdy identycznych. Potrzebuję szyfrowania do modyfikacji i chciałbym, aby była tylko jedna funkcja, która zarządza wszystkim za pomocą tabeli Excela, najlepiej ale Nie mogę tego zrobić ze szkicem tekstowym
jet_dalimentation.jpg
Witaj Alexandre
Dziękuję za dodatkowe wyjaśnienie, a w szczególności za załącznik; Teraz jest to o wiele jaśniejsze.
Na pewno z makrami musi to być możliwe, ale nie mam żadnych umiejętności w tej dziedzinie, aby Ci to potwierdzić.
Oddaję się w ręce kosztownych maouss makr ;-)
Pozdrowienia
Witam
Musisz połączyć funkcję tekstową z właściwościami niestandardowymi, a stamtąd możesz nimi zarządzać za pomocą pliku Excel.
Zrobiłem mały samouczek w folderze ZIP z częścią w Solidworks 2016
comment_mettre_un_texte_desquisse_faire_une_famille_de_piece_.zip
Dziękuję bardzo, bardzo mi to pomogło, ale niestety tylko połowa. Chcę go użyć w funkcji bibliotecznej, a stamtąd, gdy wybieram moją funkcję i wstawiam ją, traci informacje o tekście, który miała , i wyświetla mi ( $ERREUREVAL$) czy można zablokować szkic lub że nadal odnosi się do pliku biblioteki?
Z której wersji korzystasz i czy możesz udostępnić swoje pliki do przetestowania...
Jestem pod rokiem 2013, czy to pochodzi stamtąd?
Oto mój plik z biblioteką,
jet_de_fonte_collier_famille_de_piece.sldlfp
Czy usunąłeś swój plik Excel, klikając go prawym przyciskiem myszy, a następnie usuń/usuń, a następnie przejdź do wstaw ==>tabela ==>rodzina części i tam odtworzysz go automatycznie i pojawi się kolumna, która zarządza szkicem twoich liczb i nie powinno być więcej problemu $ERREUREVAL$.
REDAGOWAĆ
Tekst ostrzeżenia został usunięty, ponieważ niebezpieczny SPAM został zakłócony przez MODOS.