Jak modelować siatkę

Witam

Próbuję narysować kosz ze ścianami i dnem siatki,

Jak zamodelować prostokątną siatkę z liśćmi w 4 rogu?.

Witam

Nie jestem pewien, czy zrozumiałem twoje pytanie tak dobrze, jak produkt, który chcesz otrzymać, ale oto odpowiedzi, które przychodzą do mnie szybko:

- Użyj skanowania z funkcją skanowania Sw

- Skorzystaj z funkcji "spawane mechanicznie" z profilem w kształcie koła

- Na koniec zastosuj teksturę o wyglądzie realview.

Podaj nam więcej informacji na temat rodzaju części, którą chcesz, a zwłaszcza na temat celu swojego projektu.

Cdt

1 polubienie

Witam

na SW musisz zacząć od modułu z blachy, narysować część w rozwoju z perforacjami dla twoich siatek, a następnie włożyć fałdy, aby zrobić koszyk

1 polubienie

Cześć

Czy chcesz zrobić coś takiego?

Zrobiłem to za pomocą Bosage na solidworks, wszystkie funkcje są wyświetlane na ekranie

panier_griller.jpg
1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, jak wskazuje ajaillot, musimy zacząć od pomysłu zeskanowania okręgu wzdłuż trajektorii 2D lub 3D. Dobre wyjaśnienie można znaleźć w samouczku SolidWorks (? -> Techniki zaawansowane -> Szkicowanie 3D).

Pozdrowienia

tutorielsw.jpg
2 polubienia

Utwórz arkusz blachy, wykonaj nacięcia (reprezentujące siatkę drucianą).

Następnie zastosuj narzędzie w kształcie "kosza" z liśćmi.

Nie testowałem tego, więc nie mogę powiedzieć, czy to działa, to tylko pomysł.

1 polubienie

Na czym dokładnie polega potrzeba?

Wygląd z przezroczystą teksturą siatki na powierzchniach brył umożliwi stworzenie lekkiego obrazu 3D, który można szybko obliczyć.

W przypadku rysunku kreskowanie na ścianach bryły pozwoli na poprawną reprezentację.

Jeśli konieczne jest modelowanie 3D otworów, powinieneś wiedzieć, że jeśli jest wiele otworów, plik bardzo szybko staje się duży i długi do obliczenia. Sztuczka polega na formowaniu nici, wykonywaniu liniowych powtórzeń BEZ ich łączenia, tak aby uzyskać część wielobryłową.

2 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi,

Efekt, którego szukasz, jest podobny do tego, który występuje na obrazie Centor "panier_griller.jpg"

a do rysunku rozwiązanie Christophe.bray jest idealne.

Dziękuję wam wszystkim.

P.Martinez

1 polubienie