Mam główny zespół, w którym mam części, które są umieszczone w kontekście (przykładowa szerokość, wysokość), chciałbym też móc (albo przez tabelę, albo równanie, projekt, albo nawet właściwość niestandardową), który również powie, że chciałbym, aby grubość blachy wynosiła np. 3,13 mm lub 1,99 mm. Chciałbym mieć możliwość wyboru tej "funkcji lub opcji" w moim zespole głowicy i łączę ją ze wszystkimi moimi częściami umieszczonymi w kontekście w tym zespole.
Przechodzisz do drzewa tworzenia i klikasz prawym przyciskiem myszy na część i zostajesz edytowany, a następnie, jeśli nie widzisz swoich wymiarów po kliknięciu funkcji, którą chcesz zmodyfikować, będziesz musiał aktywować moment 3D.
Przechodząc przez równania zespołu głowicy, tworzysz zmienną "Grubość blachy" = 1,3, na przykład dla tej lub innej konfiguracji, jeśli to konieczne.
następnie klikasz na swoją część, aby uzyskać wymiar grubości / promień gięcia Współczynnik K. (No tak, jeśli go zmienisz, istnieje duża szansa, że zmienisz również promień ;) )
W moim przypadku wykonałem automatyczne obliczenia promienia R=grubość, *1,5, na przykład
I przypisujesz im odpowiednią zmienną.
Oto przykład:
Dostępne jako załącznik dla lepszej jakości.
Do tego stopnia, mając nadzieję, że udało nam się podać jedno z możliwych rozwiązań.