WITAJ I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU,
Możesz zaznaczyć wszystkie twarze, o których mowa, za pomocą Ctrl, a za pomocą narzędzia do pomiaru wyświetlisz obszar.
CDLT powiedział:
WITAJ I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU,
Możesz zaznaczyć wszystkie twarze, o których mowa, za pomocą Ctrl, a za pomocą narzędzia do pomiaru wyświetlisz obszar.
CDLT powiedział:
Dziękuję za życzenia, życzę również szczęśliwego nowego roku.
Wiem o tej funkcji, jednak w ten sposób bierzemy pod uwagę również twarze, które będą zakryte (a do tego jest długa...)
Znalazłem ten samouczek na Top Solid i wyobrażam sobie, że musimy być w stanie zrobić to samo w Solidworks, prawda?
https://youtu.be/SYT7s3HBLvI
Przy granicy, że model nie zawiera żadnej kryzy (mówi się, że oprogramowanie obraca się, a następnie generuje ściany przez rzutowanie).
W takim przypadku proponuję przejść przez montaż, oszczędzając częściowo z opcją powierzchni zewnętrznych,
Witam
jeśli znajduje się na części arkusza blachy, należy kliknąć prawym przyciskiem myszy rozwinięty widok, a następnie adnotacja i właściwości listy spawanych części i wszystko jest wyświetlane, patrz PJ
Z mojej strony, w złożeniu, kliknij prawym przyciskiem myszy, wybierz filtruj, przefiltruj powierzchnie, a następnie narzędzie, oceń właściwość masy i spójrz na obszar.
Pozwala to uniknąć wybierania twarzą w twarz tego, co jest bardzo długie.
A ideałem jest nawet wykonanie wszystkiego ze stali nierdzewnej, abyś nie musiał się martwić! ;-)
@ac Cobra 427, ok do blachy, ale nie do części składających się z blach i rur...
@sbadenis dzięki, ale to zaznacza wszystkie powierzchnie, w tym wnętrze rurek i nakładające się powierzchnie.
Twoja metoda zaznaczania twarzy działa również dla pliku sldprt, sprawdziłem z nałożonymi 2 arkuszami 1000x1000x0,5, mam wynik 4 M²... gdy do pomalowania są tylko 2 m²...
Witam
lub w przypadku części otwartych lub zamkniętych styczność ścian może być użyta w następujący sposób z wystarczającą precyzją do malowania.
następnie narzędzie pomiarowe
@soring, dziękuję, rzeczywiście szybciej jest wybrać twarze, ale to nie rozwiązuje problemu.
Myślę, że idealnie byłoby, gdybyś był w stanie stworzyć obwiednię wokół części, tak jak w Top Solid, a ja uważam za szalone, że nie możesz tego zrobić z SW
Myślałem, że moja metoda spełniła swoje zadanie jak topsolid nie, dlaczego to nie zadziałało?
@Lynx, i tak musi być jakiś błąd... Dla tego sześcianu o wymiarach 1000x1000x1000 licząc ściany wewnętrzne, przed szefem 500x500 mamy 12m².
Powinniśmy mieć praktycznie taki sam wynik po tym szefie, ale mamy 500mm² więcej... dziwaczny
Nie mogę nadążyć za 1x1x6=6, skąd pochodzi 12
Czy możesz lepiej opisać ten obiekt testowy,
W przeciwnym razie istnieje makro, które używa funkcji defeature i dodaje właściwość z obszarem w pomieszczeniu lub AS.
Ale to samo robi rozróżnienie między powierzchnią całkowitą a powierzchnią zewnętrzną:
https://www.3dcontentcentral.com/macros/Macro.aspx?id=341816
Przyjrzałem się, jak to działa, ale nie jestem pewien, czy można go modyfikować, aby wziąć tylko powierzchnię zewnętrzną.
W przypadku funkcji Topsolid nie znajdziesz tej samej identycznie w SW.
Właśnie w tym tkwi problem, że sześcian jest pusty, liczone są wszystkie powierzchnie, nawet te wewnątrz sześcianu, stąd 12 m².
Podobnie jak wnętrze rurek w przykładzie baldachimu, jeśli wiemy, że to nie problem, po prostu podzielmy przez 2.
Na tej kostce, którą stworzyłem właśnie na potrzeby testów, zauważam problem, w zasadzie poprzez dodanie blachy w powierzchni, powierzchnia do malowania, nie powinna się zmieniać.
Ale jest jeszcze 500mm² więcej... który nie jest spójny, a na razie w tym przypadku powinno być 2x500mm² odczytu, ponieważ wykrywa wszystkie twarze.
dziwaczny
Kolejne rozwiązanie, które się zbliża, ale tylko z jednej strony:
https://hawkridgesys.com/blog/solidworks-representing-paint-coatings
Edytuj inną metodę, ale zawsze dla wszystkich powierzchni:
https://www.cati.com/blog/2015/03/how-to-output-surface-area-for-each-part-in-solidworks/
Wiadomość zwrotna pojawiła się późno, o.O
@jlebas powiedziałeś, że zliczane są wewnętrzne twarze, czy zaznaczyłeś tę opcję,
W poprzednim przykładzie użyłem rurek, wynik był po prostu taki, że nie trzeba było wykonywać żadnych dodatkowych obliczeń,
@Lynk, tak, zastosowałem twoją metodę i zaznaczyłem pole, otrzymuję ten sam wynik. Myślę, że jest to najskuteczniejsza metoda , ale nadal nie radzi sobie z nakładającymi się powierzchniami