Jak uzyskać odpowiednią obróbkę blachy z giętej blachy

Witam.

Tak jak na załączonym zdjęciu  , przedstawiam Państwu mój problem. Zacząłem więc swoją pracę od szkicu, który można zobaczyć na niebiesko, aby stworzyć moją blachę.

Problem polega na tym, że kiedy używam funkcji stanu rozwiniętego na dole drzewa, nie uzyskuję odpowiedniej długości rozwiniętej.

Dodając długość łuku części łukowej i dwóch nawierconych taśm 100 mm, otrzymuję 1365 + 100 + 100 = 1565. i rozwinął mnie w 1890 roku,....

Jeśli możesz mnie oświecić  , dziękuję ci.

sans_titre.png
1 polubienie

A priori, jak to widziane z daleka, powiedziałbym, że Solidworks dodaje stratę do zagięcia, której nie bierzesz pod uwagę

Jeśli wykonujesz obliczenia na zewnątrz części, czy otrzymasz wartość bliższą Solidworks?

2 polubienia

Moneta 37coin,

Mój kawałek ma tylko 3 mm grubości. Więc nie, to niewiele zmienia w mojej długości 1565.

Myślę tak jak ty. Solidworks musi brać pod uwagę utratę zaokrąglenia krzywej na zagięciach, których nie wiem, jak zmodyfikować. Może proces ten nie jest właściwy? Być może będę musiał zacząć od płaskiej powierzchni i wstawić fałd o dużym promieniu, który odpowiada mojej krzywej.

Wciąż mam nadzieję, że uda mi się skorzystać z najszybszej metody.

1 polubienie

Zgadzam się z you@coin37coin

2 polubienia

Podczas walcowania konieczna jest praca we włóknach obojętnych: współczynnik K przypisany do promieniowanego fałdu musi wynosić 0,5.

Pozostałe warstwy muszą mieć współczynnik K równy 0,01 (dla zastosowania wymiarów wewnętrznych).

7 polubień

Oto możliwy przykład, który może Ci pomóc.

developpe_tole_ep_3_mm.sldprt
2 polubienia

Dziękuję wszystkim

Dziękuję david be3 z coef K 0.5 jest już znacznie lepiej.

Rysunek 6 dziękuję za plik, niestety nie mogę go otworzyć.

1 polubienie

Witam

Jeśli jest to tylko zakrzywiony element, najłatwiej jest użyć obszaru zgięcia zamiast współczynnika K, z drugiej strony rozwinęła się wartość obszaru gięcia, którą musisz umieścić na swojej długości.

Neutralny promień włókna x stopa

Powodzenia

1 polubienie

hdjoux.

Dokładnie rzecz biorąc, szukam Solidworks, aby określić moją rozwiniętą długość, a nie na odwrót.

Dziękuję za wskazówki.

1 polubienie

Tak więc najlepszą drogą jest ta od Dawida3.

1 polubienie