Po wykonaniu skanu wnętrza pojazdu użytkowego z urządzeniem marki Faro, chciałbym mieć możliwość importu go jako części na solidworks.
Mój skan to plik .wrl z chmurą punktów. Chcę go przekonwertować na siatkę STL lub coś podobnego. Zacząłem szukać rozwiązań na oprogramowaniu Meshlab bez żadnych rezultatów.
Konwerter VRML importuje wszystkie pliki VRML jako dokumenty części SOLIDWORKS. Pliki złożeń SOLIDWORKS wyeksportowane w formacie VRML są importowane do SOLIDWORKS jako dokumenty części. Konwerter VRML próbuje zintegrować wielokąty VRML w wolumin. W importowanym pliku nie ma powierzchni niepłaskich; Oni wszyscy są. Ta opcja importu jest przeznaczona do użycia w ostateczności podczas importowania danych do SOLIDWORKS. W wielu przypadkach (zwłaszcza w złożonych modelach) wynikowa objętość jest bezużyteczna, a dane są przydatne tylko do celów wizualizacji.
Pliki VRML można importować jako dane graficzne, objętości lub powierzchnie. Podczas importowania plików VRML jako danych graficznych można zaznaczyć pole wyboru Importuj informacje o teksturze , aby zaimportować informacje o teksturze, jeśli takie istnieją.
Stworzenie cyfrowego modelu istniejącego budynku wymaga przeprowadzenia inwentaryzacji budynku. Naziemny skaner laserowy jest szeroko stosowany do osiągnięcia tego celu. Pozwala na uzyskanie geometrii obiektów w postaci chmur punktów. Dostarcza dużą ilość dokładnych danych w bardzo szybki sposób i z wysokim poziomem szczegółowości. Niestety, przejście z chmury punktów na makietę cyfrową jest obecnie w dużej mierze ręczne ze względu na dużą ilość danych i procesów, które są trudne do zautomatyzowania. Proces ten jest czasochłonny i podatny na błędy. Dużym wyzwaniem jest dziś zatem automatyzacja procesu prowadzącego do rekonstrukcji 3D istniejących budynków na podstawie chmur punktów. Celem tej pracy jest opracowanie łańcucha przetwarzania, który automatycznie wyodrębni maksymalną ilość informacji z chmury punktów budynku w celu zintegrowania wyniku z oprogramowaniem BIM.
Ten problem jest regularnie omawiany na tym forum, trochę badań powinno ci pomóc.
Uwaga: jeśli robisz to więcej niż raz, masz wtyczkę Solidworks TOMORAMA Plug-in, która jest bardziej kompletnym narzędziem (ale nie darmowym) (TOMORAMA od Geosat)
Nie mam w tej chwili czasu, ale warto byłoby zrobić tutorial, bo inżynieria odwrotna staje się coraz częstsza, a także tak jak w Twoim przypadku @mathis.