Jak uzyskać kolorowy plik PDF 3D w Solidworks?

Chcę zapisać plik PDF 3D jednego z moich zespołów. Zapisuję jako PDF, zaznaczam pole PDF 3D. Ale kiedy otwieram plik PDF 3D (po pobraniu najnowszej wersji programu Acrobat), otrzymuję plik PDF 3D, który mogę przesuwać, jak chcę, ale ten jest cały szary i biały, co nie jest zbyt sprzedażowe, zniknęły wszystkie wyglądy, które mu przypisałem!

W jaki sposób mogę zachować wygląd, kolory i materiały mojego zespołu po zapisaniu go jako pliku PDF 3D?

Z góry dzięki!

W żadnym bądź razie. Firma Adobe nie przechowuje tekstur.

Z drugiej strony możesz zapisać w edrawing, który zachowuje tekstury.

2 polubienia

Dla kogo są Twoje pliki PDF? Klientela? czy strona internetowa?

Jeśli jest to dla klienta, będziesz musiał zapisać plik w wykonywalnych edrawigach, aby mógł odczytać plik bez konieczności instalowania edrawings.

1 polubienie

Następnie, jeśli jesteś na zaawansowanym poziomie programowania, możesz utworzyć skrypt html lub flash, aby zintegrować swoje tekstury z plikiem PDF. Ale to już inna historia!

1 polubienie

?? W domu, kiedy tworzę plik PDF 3D, kolory są zachowywane... Tekstury się nie trzymają, ale podstawowe kolory SW są dobrze zachowane...

1 polubienie

Z drugiej strony znalazłem to:

"Rzeczywiście, SolidWorks nie może wiedzieć, jak eksportować tekstury w plikach PDF 3D.

Z drugiej strony Datakit wie, jak to zrobić: dzięki CrossManager możesz konwertować swoje pliki na pliki PDF 3D, zachowując przy tym tekstury".

(Z tematu Lynkoa: http://www.lynkoa.com/forum/3d/pdf-3d-1 )

2 polubienia

Dokładnie jest datakit, ale płatny i uważam, że jest bardzo drogi =)

2 polubienia

HS: Ile kosztuje CrossManager @Bart?

1 polubienie

Miałem wtedy zapytanie o cenę, z pamięci było to 300 euro za format na eksport.

Skontaktuj się ze sprzedawcą.

1 polubienie

Klikając poniższy link, zostaniesz przeniesiony na stronę przeglądu CrossManager. W opisie masz link do zapytania o wersję demonstracyjną!

http://www.datakit.com/fr/cross_manager.php

EDIT: musisz się jednak zarejestrować na stronie

Z drugiej strony nigdy nie udało mi się skorzystać z wersji testowej.

Musisz poprosić o kod aktywacyjny, który u mnie nigdy nie zadziałał. :/

1 polubienie

Cześć

w przypadku kolorowego pliku PDF 3D należy umieścić normalny kolor na każdej części, więc nie teksturowany

Załączam mały dokument wyjaśniający w formacie pdf, który wyjaśnia krok po kroku, jak zrobić nagranie w formacie pdf, aby upewnić się, że jest w kolorze, mając nadzieję, że pomogło ;)

enregistrement_pdf_en_3d_couleur.pdf
1 polubienie

Witam

Dla tych, którzy mają 3Dvia Composer lub solidworks composer kopię zapasową w pdf3d dotyczą tekstur.

1 polubienie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

Nie mam okazji od razu zająć się tą kwestią, ale będę Cię informować, jak tylko wypróbuję wszystkie Twoje triki.