Witam wszystkich,
Pracuję w firmie inżynieryjnej i zaczynam pracę w Catia. Dostałem plik o wielkości około 10 MB, który zajmuje OGROMNY czas, aby zastosować każdą ze zmian i zapisać. Chciałem wiedzieć, czy ktoś z was miałby rozwiązanie, aby skrócić ten czas edycji, ponieważ jest to naprawdę problem. Nie mogę wykonać 2 edycji z rzędu bez czekania 20 minut. Chciałbym przekazać Panu akta sprawy, ale muszą one pozostać poufne.
Dziękuję Wam wszystkim! :)
Witam
Nie jestem użytkownikiem Catia.
Ale jestem zaskoczony, że plik o rozmiarze 10 MB wystarczy, aby to oprogramowanie było opóźnione.
Czy to nie konfiguracja twojego komputera jest w dużej mierze niewystarczająca?
Cześć remrem, dzięki za odpowiedź!
Nie, mamy bardzo dobre komputery. Problem polega na tym, że tylko ten plik sprawia, że oprogramowanie się indeksuje. Zastanawiam się, czy projektant nie użył zbyt wielu funkcji do stworzenia części, ponieważ drzewo tworzenia jest nadmiernie duże. Czy Twoim zdaniem jest to prawdopodobna przyczyna?
Dziękuję!
Tak, zdecydowanie.
Ale po raz kolejny nie jestem opinią referencyjną.
Doskonale, zobaczę, co mają mi do rady inni użytkownicy.
Bardzo dziękujemy za pomoc! :)
Ale nie ma ku temu powodu.
Lynkoa jest do tego stworzony...
Witam
Przypadkiem, jakie są wymiary (maksymalna obwiednia) części/zespołu?
Czy są jakieś ukryte funkcje? A co z powierzchnią?
Czy są też relacje? (równania, vb, ...)
Wszystkie te punkty mogą znacznie wydłużyć czas odbudowy!
1 polubienie
Cześć Aurélien, dziękuję, że spróbowałeś mi pomóc!
Czy mógłbyś mnie poprowadzić, żebym sprawdził, czy mój utwór zawiera elementy, o których wspominasz?
Wymiary to 31 cali x 57 cali x 3 cale grubości
Przede wszystkim więc nie wynika to z wymiarów pomieszczenia.
Następnie parametry znajdują się, jak na tym przykładowym obrazie: 
Na poniższym obrazku widzimy równania (wzory):

Na jednym z elementów na powierzchni znajduje się logo poniżej:

Mam nadzieję, że będę w stanie ci pomóc ...
2 polubienia
Bardzo dziękuję za pomoc, to naprawdę doceniam!
Nie mam prawie żadnej powierzchni. Naprawdę myślę, że problem tkwi w tym, kto to wrobił. Jest 5-6 luster w rzędzie i dużo cięcia. Oto zrzuty ekranu funkcji i części , a może mógłbyś opowiedzieć mi o swoich spostrzeżeniach! Jestem daleki od zrobienia zrzutu ekranu wszystkich funkcji, jest ich dużo. Czy Twoim zdaniem jest ich za dużo?

Czy Twoim celem jest użycie pliku w niezmienionej postaci, czy jego modyfikacja?
Aby go zmodyfikować, zajmuje to 20 ++ minut za każdym razem, gdy zmienia się średnica otworów itp. To sprawia, że praca jest niemożliwa, ale nie znamy przyczyny tych opóźnień...
A może spróbuj też tego:
https://www.youtube.com/watch?v=kIoi8nv3Vo8
To jest narzędzie CATDUA obecne w CATIA
1 polubienie
Tak, to jest dla martwych linków. Już to wypróbowaliśmy i żadnych ulepszeń.
Cóż, aby dowiedzieć się, czy pochodzi to z używanych funkcji, wystarczy spróbować -> "Zapisz jako", a następnie zmień nazwę części, a następnie usuń wszystkie podejrzane funkcje i sprawdź, czy rozjaśni to plik.
Nie mówię, że jest to rozwiązanie, które rozwiąże problem, ale go zidentyfikuje
1 polubienie
To dobry pomysł, jednak ponieważ nie jestem modelarzem, nie znam pliku. Czy widzisz któryś ze zrzutów ekranu?
P.S Usunąłem zrzut ekranu pokoju ze względów bezpieczeństwa
Cóż, powiem o funkcjach "wycinania", "rąbka", "kiełbasy" i "lustra", ale po tym niewiele zostanie.... Rozwiąż test ;)!
Wydaje mi się, że te funkcje, poza "lustrem", są specyficzne dla modułu CATIA Sheet Metal.
Czy wykonujesz swoje modyfikacje w warsztacie blacharskim?
Tak rzeczywiście, przy okazji, bardzo dziękuję za pomoc, naprawdę doceniam, że poświęcasz mi tyle czasu! :)
Dziękuję, ale staram się jak najlepiej :), używałem Catii podczas studiów i nie mam już przed sobą oprogramowania!
1 polubienie
W końcu zdecydowaliśmy się na przerobienie CAD części. Była zbyt "plotkarką" jak na dobrą mieszkankę Quebecu. Ponieważ mieliśmy równowagę między wagą a sztywnością, było wiele prób i błędów, więc funkcje kumulowały się bardzo szybko. Bardzo dziękujemy za pomoc, z niecierpliwością czekamy na ponowne skorzystanie z Twojej pomocy! Nie za dużo jednak, bo inaczej szef weźmie mnie za niekompetentnego!
A+ :)
1 polubienie