Chciałbym uzyskać koszt profili bezpośrednio na liście części spawanych mechanicznie według ich długości.
Dla przykładu mam cenę za metr bieżący rury kwadratowej 40x40x2. Gdzie należy go umieścić w modelu, aby na rysunku z użyciem tego profilu (na przykład ramy) cena profilu pojawiła się poprawnie w zależności od długości? Na razie mam jeszcze "0.00" w kolumnie koszt i nie wiem jak umieścić cenę we właściwościach modelu 3D.
Dzięki BART, widziałem, że można wycenić materiał, ale nie mogę znaleźć tych danych na liście części.
Ale nie sądzę, że to jest to, czego potrzebujesz: możesz mieć różne profile z tego samego materiału, ale koszt jest koniecznie różny w zależności od rodzaju profilu.
Widziałem, że w Costing można robić różne rzeczy, ale nie nadaje się to zbytnio do spawania mechanicznego.
A mówiąc ogólnie, w jaki sposób możemy nadać wartości właściwościom kosztów, które mamy w tabelach?
Witam
Aby dodać właściwości niestandardowe do elementów na liście części spawanych, należy:
.
W dokumencie części kliknąć prawym przyciskiem myszy Lista części spawanych i wybrać Właściwości.
Na karcie Podsumowanie listy części spawanych w oknie dialogowym:
Wpisz lub wybierz nazwę w kolumnie Nazwa właściwości.
Wybierz typ danych.
Wpisz tekst lub wartość w polu Wartość tekstowa/wyrażenie.
Naciśnij Enter.
Powtórz krok 2 tyle razy, ile to konieczne, a następnie kliknij przycisk OK.
(Temat Pomocy: Właściwości niestandardowe na listach części spawanych).
.
Aby dodać koszt do tabeli:
Dodaj nową kolumnę do tabeli i nadaj jej odpowiednią nazwę.
W tabeli kliknij nagłówek komórki lub kolumny i wybierz pozycję Równanie jako Typ kolumny.
Kliknij narzędzie Równanie σ.
Wprowadź równanie "DŁUGOŚĆ"*"Koszt" w polu tekstowym równania.
Aby upewnić się, że nazwy właściwości i kolumn są poprawne, wybierz opcję LENGTH w kolumnach i COST w obszarze Właściwości niestandardowe podczas wprowadzania równania.
Operator * mnoży dwie wartości liczbowe. Możesz także użyć innych operacji matematycznych, takich jak + lub /.
Kliknij przycisk Prześlij.
Jeśli długość nie zostanie wprowadzona, obliczenia nie zostaną wykonane.
(Temat Pomocy: Definiowanie równań matematycznych na właściwościach niestandardowych w tabelach).
Przykładową kalkulację kosztów dla tabeli Excela można pobrać tutaj, jest ona przeznaczona dla Piping, ale składnia będzie taka sama:
http://solidworks.burkesys.com/wp-content/uploads/2009/04/bompipe.xls
To prawda, że "lista części" nie reaguje tak jak nomenklatura: nie można zrobić równania w ten sam sposób. A szkoda, bo jeśli chce się umieścić koszty, które reagują dynamicznie, to trzeba to zrobić na nomenklaturze; W związku z tym lista dokumentów staje się bezużyteczna.
Lepiej jest dostosować swoje imię do kolumn "Długość" i "Kąt".