Jak ustawić standardowe koszty profilu w SOLIDWORKS

Dobry wieczór

Chciałbym uzyskać koszt profili bezpośrednio na liście części spawanych mechanicznie według ich długości.

Dla przykładu mam cenę za metr bieżący rury kwadratowej 40x40x2. Gdzie należy go umieścić w modelu, aby na rysunku z użyciem tego profilu (na przykład ramy) cena profilu pojawiła się poprawnie w zależności od długości? Na razie mam jeszcze "0.00" w kolumnie koszt i nie wiem jak umieścić cenę we właściwościach modelu 3D.

Dziękuję

Myślę, że powinniśmy przyjrzeć się tutaj:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_assigning_financial_impact_custom_material.htm

impact.png
1 polubienie

Dzięki BART, widziałem, że można wycenić materiał, ale nie mogę znaleźć tych danych na liście części.

Ale nie sądzę, że to jest to, czego potrzebujesz: możesz mieć różne profile z tego samego materiału, ale koszt jest koniecznie różny w zależności od rodzaju profilu.

Widziałem, że w Costing można robić różne rzeczy, ale nie nadaje się to zbytnio do spawania mechanicznego.

A mówiąc ogólnie, w jaki sposób możemy nadać wartości właściwościom kosztów, które mamy w tabelach?

Jeśli więc koszty znajdują się w tabelach, możesz je znaleźć w folderze instalacyjnym.

Są one w formie pliku tekstowego.

Tak, kosztorys nie jest w tym przypadku zbyt odpowiedni....

Szukam na własną rękę, bo prawdą jest, że nigdy nie zadawałam sobie tego pytania.

Mamy ekonomistę, który dba o ceny, ale jeśli mam koszty rur to może mu to pomóc =)

Witam Aby dodać właściwości niestandardowe do elementów na liście części spawanych, należy: . W dokumencie części kliknąć prawym przyciskiem myszy Lista części spawanych i wybrać Właściwości. Na karcie Podsumowanie listy części spawanych w oknie dialogowym: Wpisz lub wybierz nazwę w kolumnie Nazwa właściwości. Wybierz typ danych. Wpisz tekst lub wartość w polu Wartość tekstowa/wyrażenie. Naciśnij Enter. Powtórz krok 2 tyle razy, ile to konieczne, a następnie kliknij przycisk OK. (Temat Pomocy: Właściwości niestandardowe na listach części spawanych). . Aby dodać koszt do tabeli: Dodaj nową kolumnę do tabeli i nadaj jej odpowiednią nazwę. W tabeli kliknij nagłówek komórki lub kolumny i wybierz pozycję Równanie jako Typ kolumny. Kliknij narzędzie Równanie σ. Wprowadź równanie "DŁUGOŚĆ"*"Koszt" w polu tekstowym równania. Aby upewnić się, że nazwy właściwości i kolumn są poprawne, wybierz opcję LENGTH w kolumnach i COST w obszarze Właściwości niestandardowe podczas wprowadzania równania. Operator * mnoży dwie wartości liczbowe. Możesz także użyć innych operacji matematycznych, takich jak + lub /. Kliknij przycisk Prześlij. Jeśli długość nie zostanie wprowadzona, obliczenia nie zostaną wykonane. (Temat Pomocy: Definiowanie równań matematycznych na właściwościach niestandardowych w tabelach).
Przykładową kalkulację kosztów dla tabeli Excela można pobrać tutaj, jest ona przeznaczona dla Piping, ale składnia będzie taka sama: http://solidworks.burkesys.com/wp-content/uploads/2009/04/bompipe.xls

Dziękuję Bart i wielkie dziękuję PL!!

Mam tylko mały problem; tworzenie równania na nomenklaturze jest Ok.

Nie ma na listach części spawanych... Czy się mylę?

1 polubienie
A priori tak, przepraszam...

To prawda, że "lista części" nie reaguje tak jak nomenklatura: nie można zrobić równania w ten sam sposób. A szkoda, bo jeśli chce się umieścić koszty, które reagują dynamicznie, to trzeba to zrobić na nomenklaturze; W związku z tym lista dokumentów staje się bezużyteczna.

Lepiej jest dostosować swoje imię do kolumn "Długość" i "Kąt".