Witam
Jesteśmy biurem projektowym składającym się z 3 osób każda z licencją Solidworks,
W tym biurze znajduje się komputer, który ma spersonalizowaną bibliotekę bardzo kompletnych przedmiotów, chcielibyśmy podzielić się nią z pozostałymi 2 komputerami
Czy jest to możliwe?
Życzę miłego przyjęcia i miłego dnia.
MOURET Jordania
Zobacz ten link
https://www.lynkoa.com/forum/modélisation-volumique/exporter-importer-bibliothèque-de-matériaux-personnalisé
@+
3 polubienia
Witam
Tak, jak słusznie zauważa @gt22, podobny temat został już poruszony.
Musisz dodać w opcjach ogólnych pozostałych 2 stacji folder, w którym znajduje się plik sldmat do udostępnienia. Pojawi się on wtedy na Twojej liście materiałów.
Pozdrowienia
3 polubienia
Witam
Aby biblioteka materiałów była widoczna dla wszystkich, musi być umieszczona w folderze sieciowym, aby każdy mógł uzyskać do niej dostęp, wraz z najnowszymi aktualizacjami.
Jak określił jmsavoyat, musisz wskazać we właściwym miejscu.
Yannicka
Osobiście nie lubię wskazywać na plik sieciowy, zbyt duże opóźnienia i każdy może zmodyfikować plik z jego udziałem błędów.
Utworzyłem plik wykonywalny w celu skopiowania naszych plików parametrów solidworks (materiał, biblioteka projektowa.....) lokalnie mających zastosowanie do uruchomienia stacji roboczej.
Yannicka
Cześć, @yannick.petit
Istnieje proste rozwiązanie, udostępnij w sieci folder zawierający wszystkie dokumenty referencyjne oprogramowania (model, materiał...), a następnie wystarczy zarządzać udostępnianiem tego folderu zgodnie z użytkownikami.
Muszą mieć prawo do czytania dla wszystkich i do pisania dla tych, którzy mają prawo do modyfikowania i dodawania elementów.
U nas BE i BMI mają pełny dostęp, stażyści i praktykanci mają dostęp tylko do czytania.
Działa bardzo dobrze.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o opóźnienie... Sieć przewodowa w 1 GB / s i unikaj Wi-Fi.
1 polubienie
Witaj aariaud,
Bardzo interesuje mnie Twoja propozycja, to jest dokładnie to, czego potrzebujemy, ale jak umieścić ten plik sprawy na wspólnym serwerze?
Miłego dnia.
Witaj a.eriaud,
To właśnie napisałem w moim pierwszym poście.
Umieść pliki w folderze sieciowym . Najedź na niego kursorem, ustawiając opcje solidwors.
Oczywiście musisz mieć dostęp do folderu udostępniania i prawa do zapisu w folderze.
To, co dodałem w moim drugim poście, to fakt repatriacji plików lokalnie za pomocą skryptu , który skopiowałby z folderu sieciowego do folderu lokalnego pliki parametrów solidworks.
Pozwala to uniknąć fałszywych manipulacji ze strony różnych użytkowników w przypadku niechcianych modyfikacji lub innych modyfikacji i sprawia, że działanie solidworks jest bardziej płynne.
W końcu każdy ma swój własny sposób pracy.
Cdlt powiedział:
Yannicka
Jordania
Musisz przejść do opcji solidworks
Opcja/Opcja systemowa/Lokalizacja pliku/Bazy danych materiałów
Kliknij Add-> wybierz folder sieciowy

Yannicka
Nie musisz się martwić o jego odzyskanie, ale umieszczenie pliku z materiałami w sieci?
A może odzyskamy ją?
Sprawdź, gdzie aktualnie wskazuje plik bazy materiałowej.
Zajrzyj w
Opcja/Opcja systemowa/Lokalizacja pliku/Bazy danych materiałów
Zobaczysz wtedy, w którym folderze znajduje się Twoja baza materiałowa –
Pobierz plik .sldmat i umieść go w istniejącym folderze sieciowym w Twojej firmie.
2 polubienia
Dobra, zrozumiałem, dziękuję!!
Jest super :)
@jordan.mouret.pro, mamy też inny tryb działania, który jest w // tym przedstawionym w moim poprzednim poście.
W skrócie:
1 - Umieszczasz wszystkie swoje dane wspólne dla SW (jak wspomniano powyżej) w folderze na serwerze.
2-Ustawiłeś poprawnie opcje udostępniania
3-On Fixed Workstations: opcja folderu SW wskazująca folder sieciowy
4-Na mobilnych stacjach roboczych (laptopach), w Eksploratorze plików Windows, podłączasz dysk sieciowy, który wskazuje folder na serwerze z opcją "dostępny w trybie offline", a na końcu wskazujesz opcje oprogramowania na świeżo podłączonym dysku.
Ma to dwie duże zalety w przypadku pracy na zewnątrz, możesz wydrukować licencję programową (lub masz ją na swoim komputerze) i możesz pracować ze wszystkimi przydatnymi danymi. Po powrocie do witryny system Windows zajmie się zaktualizowaniem zawartości dysku.
To prawie magiczne, mam kilku pracowników, którzy tak pracują i są z tego zadowoleni.
Miłego weekendu wszystkim.