Jak obliczyć powierzchnię lakieru w zespole?

Jak możemy obliczyć powierzchnię lakieru w złożonym zespole, w którym różne części nie są połączone?

Celem jest, aby mieć tylko zewnętrzną powierzchnię.

Niestety będziesz musiał poradzić sobie z problemem element po elemencie i obliczyć całkowitą powierzchnię, dodając każdy pojedynczy obszar.

Zdecydowałbym się na stworzenie obwiedni zespołu, a następnie zmierzenie powierzchni, ale w przypadku niepołączonych części pozostaje to moim zdaniem skomplikowane.

1 polubienie

Witam

Jeśli nie podoba Ci się wynik Narzędzi do właściwości bryły, sztuczką byłoby zapisanie zespołu jako części, wybierając opcję "Powierzchnie zewnętrzne".

Tak więc, otwierając tę część i wykonując narzędzia do właściwości bryły, zbliżysz się do zewnętrznej powierzchni lakieru.

3 polubienia
Witam, na jakim oprogramowaniu to jest?

Oprogramowanie to solidworks 2013

Myślę więc, że pomysł Benoit.LF jest słuszny: rejestrować tylko zewnętrzne powierzchnie w pomieszczeniu.

W przeciwnym razie istnieje to makro:

http://www.3dcontentcentral.com/macros/macro.aspx?id=341816

Który informuje a priori o niestandardowej właściwości całkowitej powierzchni wybranych wcześniej powierzchni.

2 polubienia

Zrobiłem już kilka testów, zapisując zespół w częściach, wybierając "powierzchnie zewnętrzne"

Problem polega na tym, że niektóre części nie są całkowicie dopasowane, więc w środku tworzone są ściany.

Makro może być rozwiązaniem, ale nie wiem, jak z niego korzystać.

Wszystkie twarze zaznaczyłem ręcznie

Wszystkie twarze zaznaczyłem ręcznie