Jak możemy obliczyć powierzchnię lakieru w złożonym zespole, w którym różne części nie są połączone?
Celem jest, aby mieć tylko zewnętrzną powierzchnię.
Jak możemy obliczyć powierzchnię lakieru w złożonym zespole, w którym różne części nie są połączone?
Celem jest, aby mieć tylko zewnętrzną powierzchnię.
Zdecydowałbym się na stworzenie obwiedni zespołu, a następnie zmierzenie powierzchni, ale w przypadku niepołączonych części pozostaje to moim zdaniem skomplikowane.
Witam
Jeśli nie podoba Ci się wynik Narzędzi do właściwości bryły, sztuczką byłoby zapisanie zespołu jako części, wybierając opcję "Powierzchnie zewnętrzne".
Tak więc, otwierając tę część i wykonując narzędzia do właściwości bryły, zbliżysz się do zewnętrznej powierzchni lakieru.
Oprogramowanie to solidworks 2013
Myślę więc, że pomysł Benoit.LF jest słuszny: rejestrować tylko zewnętrzne powierzchnie w pomieszczeniu.
W przeciwnym razie istnieje to makro:
http://www.3dcontentcentral.com/macros/macro.aspx?id=341816
Który informuje a priori o niestandardowej właściwości całkowitej powierzchni wybranych wcześniej powierzchni.
Zrobiłem już kilka testów, zapisując zespół w częściach, wybierając "powierzchnie zewnętrzne"
Problem polega na tym, że niektóre części nie są całkowicie dopasowane, więc w środku tworzone są ściany.
Makro może być rozwiązaniem, ale nie wiem, jak z niego korzystać.
Wszystkie twarze zaznaczyłem ręcznie
Wszystkie twarze zaznaczyłem ręcznie