Jak zarządzać zespołem za pomocą programu Excel

Witam

Chciałbym mieć możliwość zmiany wymiarów kilku części w zespole z poziomu programu Excel. Wypróbowałem rodzinę części, ale nie działa ona w przypadku zmiany wymiarów części w złożeniu. 

Używam programów SolidWorks 2014 i Excel 2010.

Z góry dziękuję.

Witam.

Tworząc makro, w którym wskazujesz, że dla takiego a takiego pola otwiera takie a takie 3D i umieszcza wartość w takim a takim szkicu, nie widzę tego dobrze.

(Np. dla pola A1 wprowadzona wartość odpowiada wymiarowi 3 szkic 2 w 3D XXX)

Mam nadzieję, że dla Ciebie jest coś łatwiejszego, bo stworzysz dla siebie elektrownię gazową, która pochłonie Ci dużo zasobów (i przy okazji czasu na stworzenie). A jeśli masz to na uwadze, pomyśl o stworzeniu przycisku, który będzie działał tylko wtedy, gdy się na to zdecydujesz. W przeciwnym razie będzie kiepsko

Pomysł:

Wydaje mi się, że możliwe jest kontrolowanie rodziny części za pomocą arkusza Excel.

Czy możliwe jest, aby wiele elementów korzystało z tego samego arkusza?

Jeśli na przykład dla twojego montażu

Jest to drzwi z ościeżnicą

Tworzysz swoje drzwi z ich bokami, mamusiąc te żebra 

i że w zespole integrujesz te drzwi, tworząc ościeżnice, które odnoszą się do krawędzi tych drzwi

Kiedy zmodyfikujesz te drzwi, ościeżnice zostaną zmodyfikowane przez ten fakt

Tak więc jedynymi refami, które zostaną zmodyfikowane, będą boki tych drzwi, a mimo to cały twój zestaw będzie miał wiele rozwiązań oceny

@+-))

1 polubienie

Myślę, że znalazłem rozwiązanie, oto moje wiersze kodu VB w Excelu (patrz załączony plik)

Z drugiej strony pozostawiam użytkownikowi możliwość nadania nowej nazwy plikom i zestawowi. Ale nie mogę wymienić ogniw nowych części w nowym zespole, zachowuje podstawowe nazwy.

Musiałbym nadać mu nowe nazwy utworów.

jeśli ktoś ma pomysł proszę

code_pour_assemblage_parametre.txt

Myślę, że znalazłem rozwiązanie, oto moje wiersze kodu VB w Excelu (patrz załączony plik)

Z drugiej strony pozostawiam użytkownikowi możliwość nadania nowej nazwy plikom i zestawowi. Ale nie mogę wymienić ogniw nowych części w nowym zespole, zachowuje podstawowe nazwy.

Musiałbym nadać mu nowe nazwy utworów.

jeśli ktoś ma pomysł proszę

Witam

Wśród 35 narzędzi w pakiecie myCADtools znajduje się narzędzie, które może spełnić (lub więcej) Twoich żądań.

Celem narzędzia "PilotAssembly" jest możliwość, z pliku Excel, zarządzania i modyfikowania kompletnego zestawu:

• Stany usuwania niektórych komponentów.
  • Konfiguracje komponentów .
  • Wiązania zespołu.
  • Wartości właściwości komponentu (części i/lub zespół).
  • Stany tłumienia funkcji bezpośrednio w pomieszczeniach.
  • Wymiary w pokojach.
  • Itd...

myCADtools jest rzeczywiście płatny, ale korzyści jest wiele. Zapoznaj się z dokumentem prezentacyjnym wszystkich narzędzi tutaj.

Pozdrowienia

Udało mi się użyć kodu jako załącznika. Mam jeszcze jedną lub dwie rzeczy do dopracowania, pokażę kod po skończeniu tym, którzy są zainteresowani.