Jak sterować "elementem spawanym mechanicznie" w rodzinie części Excela

Cze wszystkim

Szybko przedstawię Ci problem.

Posiadam 3 korpusy stworzone z 2 funkcji spawanych mechanicznie. ==> 2 UPN80 i 1 UPN120

Chciałbym móc powiedzieć w mojej rodzinie części, że 2 UPN80 zamieniają się w UPN260 i że mój UPN120 to teraz UPN180 (innymi słowy = rozmiar napędu)

Pytanie poboczne: czy możliwe jest, aby moje 2 UPN80 zamieniły się na przykład w HEB100. (innymi słowy = typ napędu)

lynkoa_-_piloter_fonction_mecano_souder_-_taille.jpg
lynkoa_-_piloter_fonction_mecano_souder_-_type.jpg

Witam

Dla mnie musisz kontrolować wymiary szkicu swojego profilu i  kontrolować właściwość opisu listy spawanych części dla każdej konfiguracji (nie jestem pewien, czy pojawiają się one w rodzinie części).

Mam nadzieję, że przyniosło ci rozwiązanie....

capture_decran_2022-10-05_140339.png
capture_decran_2022-10-05_140536.png
1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź

Sterowanie szkicem wydaje się działać, o ile nie wybierzesz ponownie rozmiaru profilu, ponieważ aktualizuje wymiary zgodnie z formatem zapisu profilu. SLDLFP (Protokół SLDLFP)

Po drugie, nie bardzo rozumiem, jak można oddzielnie sterować właściwością opisu jednej funkcji i drugiej.
Jaki jest nagłówek kolumny w tabeli programu EXCEL?

1 polubienie

Witam

Wyraziłem się bardzo źle, mówiąc prościej, w swojej rodzinie części, w kolumnie opisu, musisz wypełnić UPE i wskazać żądaną wartość

W załączeniu dwa zrzuty ekranu z rurką jako przykładem, moja rurka jest opisana jako rura (wartość średnicy) EP (wartość grubości). W tabelach właściwości SW kliknij żądany wymiar, a w Excelu musisz użyć ="" &

Dzięki tej technice nie ma już żadnych niespójności między moimi zestawieniami materiałowymi/listą części spawanych a wymiarami.

Z wyrazami szacunku,

capture_decran_2022-10-06_111921.png
capture_decran_2022-10-06_111850.png
1 polubienie

Witam

Przykro mi, ale nadal nie rozumiem, jak definiujesz właściwość opisu w ciele spawanym mechanicznie, a inny opis w innym polu.

moim zdaniem kolumna $PRP@Description twojego pierwszego ujęcia wprowadza informacje w pokoju, a nie w treści.

Widziałem na twoim drugim zrzucie ekranu, że umieściłeś formułę we właściwości description. Pomysł jest dobry, ale nie odpowiada moim kolegom...

Aby wyjaśnić dlaczego, podam konkretny przykład:
Mam 2 lampy w 2 różnych DN.
Muszą posiadać opis składający się z takich informacji jak: DN (wartość DN) Ø (wartość średnicy w mm) × (wartość grubości) (materiał)

za pomocą wzoru nie możemy sprawić, aby wartość DN pojawiała się zgodnie z wartością średnicy... chyba, że się mylę...?

Załączam kilka zrzutów ekranu, aby pokazać, co zrobiłem, może coś jest nie tak z moją metodą

Dziękuję

lynkoa_-_famille_de_piece.jpg
lynkoa_-_prp_description.jpg
lynkoa_-_prp_piece_soude.jpg
1 polubienie

Witam

Zrobiłem kilka testów i niestety wydaje mi się, że niemożliwe jest skonfigurowanie profili części spawanych mechanicznie za pomocą Excela.

Solidworks pobiera tylko wymiary, ale nie właściwości profili.

Konfiguracja za pomocą programu Excel działa poprawnie, jeśli używany jest tylko jeden typ profilu na linię (w tym przypadku program Excel steruje zmiennymi wymiarami między każdą konfiguracją rodziny profili).

Stosowanie układów konstrukcyjnych jest jeszcze bardziej restrykcyjne: nie można zmienić sekcji z jednej konfiguracji na drugą...

Witam
Całkowicie możliwa jest zmiana rozmiaru żelazka, ale nie wymiana tego żelazka.
Załączam pilnik, którym można sterować bezpośrednio za pomocą funkcji spawania mechanicznego.

Niech moc będzie z tobą

Profil 2014.zip Excel (7.2 MB)

Witaj mistrzu kenobi,

niestety nie rozwiązuje mojego problemu... Moje profile są już skonfigurowane w ten sposób.

Mój problem polega na:

• Posiadam część, która składa się tylko z elementów spawanych mechanicznie
  • Chciałbym przejechać przez rodzinę części w tym pokoju, " rozmiar "

(trochę tak, jakbyś mógł kontrolować konfigurację części za pomocą kilku konfiguracji w zespole z kilkoma konfiguracjami)

Dziękuję

Witam

Myślałem, że wyraziłem się jasno: rozmiar profilu nie jest kontrolowany, ale wymiary profilu są kontrolowane: więc nadal jest to możliwe, jeśli zmienisz wymiary, ALE NIE szkic profilu.

Ostrzeżenie: kończy się to dość poważnym ryzykiem związanym z kontrolą przez Excel, ponieważ wymiary będą kontrolowane przez Excel, a nie tak naprawdę przez wybór sekcji przez edycję funkcji. Jest to co najmniej bardzo uciążliwe dla użytkownika i istnieje ryzyko wprowadzenia wymiarów, które są niezgodne w tabeli Excel (chyba że umieścisz tabelę podającą wszystkie wymiary różnych profili: na przykład na drugim arkuszu)

1 polubienie

Witaj Froussel,

Dobrze zrozumiałem, dziękuję
Rzeczywiście, zauważyłem, że doszliśmy do istotnych niespójności, które oznaczają, że nie można utrzymać tego rozwiązania.

Po prostu odpowiadałem na OBI_WAN :wink:

1 polubienie

Witam;
Czy próbowałeś tego z DriveWorks (Xpress)? Jeśli obsługuje profile spawane mechanicznie, powinno rozwiązać Twój problem... Do przetestowania.
Pozdrowienia

Witaj Maclane,

Dziękuję za propozycję, rzeczywiście nie brałem jej pod uwagę, ponieważ w ogóle nie znam modułu.
Jeśli ktoś zna tutoriale dotyczące mojego problemu, jestem zainteresowany.
Znalazłem kilka, ale to już pierwsze podstawy obsługi DRIVEWORKS XPRESS... Temat elementów spawanych mechanicznie nie jest poruszany.

Dziękuję!

Witam
w przypadku, gdy uda Ci się zapanować nad swoim mechanicznie spawanym zespołem, myślę, że funkcje Adjust/Extend nie będą podążać, ponieważ zmieniły się powierzchnie odniesienia.
Spróbowałem bardzo prostej części

Po zmianie rozmiaru profilu tak to wygląda

Witam

Dziękuję za odpowiedź!
Zanim jednak do tego dojdę, powinienem już być w stanie zarządzać swoim profilem...
Co do reszty, poradziłbym sobie z usunięciem materiału, jeśli zajdzie taka potrzeba

Nadal szukam rozwiązania mojego początkowego problemu